Een aantal (ex)studenten van de Frank Sanders Akademie hebben de laatste twee weken van de zomervakantie gebruikt om hard te werken aan een van de twee zomerproject van de opleiding. Afgelopen donderdag vond de première plaats van De Jossen.

Bij binnenkomst zijn de Jossen hard aan het werk. Ze Jossen wat af zonder dat duidelijk wordt wat ze nu eigenlijk doen en weten ze zelf wel wat ze doen. Een ding is duidelijk, als de Jossen jossen, voelen de Jossen zich goed. Eerder dit jaar zagen wij een bewerking van Fontys waarbij een aantal Jossen travestieten waren. Op de FSA waren de studenten gekleed in een blauw/witte short met daarop een wit hemd. Ook hing de ruimte vol met 300 blauw/witte theedoeken. De voorstelling was hilarisch, maar had toch ook een trieste ondertoon zonder dat de beide gevoelens elkaar in de weg zaten. De cast bestond uit studenten uit verschillende studiejaren, maar het leek alsof ze al jaren met elkaar speelden want ze waren goed op elkaar ingespeeld. Bij een voorstelling als deze komt het o.a. aan op komische timing en die was uitstekend. Achteraf hoorden wij dat niet een paar dingen niet zo waren gegaan als had gemoeten, maar daar heeft het publiek niets van mee gekregen. Er werd professioneel doorgespeeld. 

Wereldmuziek
In de voorstelling werd gebruik gemaakt van wereldmuziek die vaak lekker binnenkomt, mits goed gezongen. Daar was in dit geval zeker sprake van en ondanks de koude verlichting, riepen de nummers een heerlijk behaaglijke warmte op.

De Jossen-41

Verhaal
De Jossen zijn aandoenlijke wezens die door hun onhebbelijkheden verdacht veel lijken op ‘gewone’ mensen. Samen creëren ze een overzichtelijke werkelijkheid met eigen regels en gebruiken. Deze zeer interessante levensstijl biedt hen een zorgeloos bestaan. Tot op een mooie dag. Jos, één van de Jossen, wil ontsnappen. Gedaan, hij stopt ermee. Het is genoeg. Basta. Hij wil het aftrappen. Met deze mededeling kerft hij een diepe snee in het hart van iedere Jos. Hun excentrieke wereld davert op zijn grondvesten, maar ze vechten. Ze vechten voor elkaar, want dat is het enige wat hen op de been houdt. Hun vriendschap. Wordt het de val of de revival der samenhorigheid?

De voorstelling was helaas maar twee dagen te zien en verdiend zeker een herneming. Het is een voorstelling die uitstekend past op De Parade of op een ander kleinkunstfestival zoals het Frindge Festival in Amsterdam of wellicht Oerol.

De Jossen-65

Regie: Christian van Eijkelenburg
Eindregie: Saskia Egtberts
Wereldmuziek: Jetta Starreveld
Spel: Julia Berendse, Mitch Blaauw, Christian van Eijkelenburg, Bastiaan de Haan, Marije Konings, Selina Stap, David van den Tempel, Michael de Vriend & Babeth Woudenberg
Een bewerking van ”De Jossen” van Tom Lanoye

Klik hier voor de fotoreportage.

Lees ook:

Frank Sanders terug in theater