De solo’s en duo’s van de derdejaars van de Frank Sanders Akademie is dé gelegenheid voor de studenten om een voorstelling te maken én te spelen. De studenten schrijven hun eigen verhaal en gebruiken daarvoor bestaand materiaal of maken hun eigen teksten.

Janneke Hetharia trapte af met haar solo “Alles of niets”. Ze vertelt het verhaal van een vrouw die op een kantoor werkt. Ze leeft niet het leven dat ze wil leven. Ze wil leven als een schrijver die schrijft voor tieners. Het schrijven van verhalen over dromen van jonge mensen. Ze werkt nu bij een uitgever en natuurlijk onderaan de ladder. Ze wordt haar manager gebruikt voor allerlei klusjes als personal assistant. Als hij op een dag haar vraagt om een verjaardagscadeau te kopen voor zijn dochter is dat voor haar een teken om niet meer te werken voor haar baas en om haar eigen dromen te volgen. Het schrijven van haar eigen boeken. Maar hoe doe je dat ?

Femke Dassen en Babbe van Kraaij hebben in hun duo “Even Eeuwig” twee personages samengevoegd. Lady Mac Beth en Julia uit Romeo en Julia, een interessante intrigerende combinatie. Lady Mac Beth denkt dat een heks haar bezoekt, terwijl ze het bloed van haar handen wast, maar het is in werkelijkheid Julia. Julia die haar aanspreekt op haar daden en haar vertelt over haar Romeo. Lady Mac Beth deed alles voor haar man. Doordat ze gekweld wordt door de herinnering aan haar daden pleegt ze uiteindelijk zelfmoord.

Ginny de Bruin vertelt in haar solo, Terugblik” het verhaal van Emily die een theateropleiding volgt. Ze ontvangt een grote houten kist met allemaal kleding, een LP en een dagboek van haar overgrootmoeder die een eigen variété show had. Emily leest het dagboek en ze speelt de nummers waar naar verwezen wordt in het dagboek in gedachten. Deze ervaringen kan Emily gebruiken.

Dennis Otter en Naomi Moerdijk gaan in hun duo “Vakantie” op reis naar Frejus in Frankrijk met de auto. Een absoluut komische duo-voorstelling waarbij de herkenbaarheid groot moet zijn voor mensen die met de auto op vakantie gaan. Bert en Lies pakken hun auto en gaan op weg. De weg is lang en vol hindernissen zoals de hoeveelheid bagage, de weg naar Frejus, de Boulevard Périphérique en natuurlijk autopech Het doel van deze vakantie is dat ze elkaar weer wat beter leren kennen in een tent in Zuid-Frankrijk. Lukt ze dat ook ?

“Opgeruimd staat netjes” is de titel van de solo van Marieke Palmer. Marieke gaat op zoek naar zichzelf en gaat op reis. Op weg merkt ze dat ze te veel geestelijk bagage meeneemt. Als de inhoud van haar koffer met herinneringen aan haar vriend op de grond valt zoals het gesigneerde shirt van Feijenoord is haar ineens alles duidelijk. Onder andere dat shirt betekende meer voor hem dan zijzelf.

Twee vrouwen die allebei anders in het leven staan, staan centraal in de duo “Mijn hart” van Marenka Bakker en Mylène Evers. De vrouwen komen elkaar in een bar tegen. De en heeft een man die vreemd gaat, de ander slaagt er niet in een serieuze relatie aan te gaan. Als Marenka van Myléne het advies krijgt om niet meer te gaan voor haar man en zich te storten op one-night-stands volgt ze dat op maar wordt daar toch niet gelukkig van. Ze besluit dan te vechten voor haar relatie.

Aliza Opari Luzi speelde haar solo “L’Italiano Vera”. Ze vertelt het verhaal van een vrouw die een droom heeft om kledingontwerpster te worden in Amerika. Ze laat alles achter in Italië en vertrekt.
In Amerika aangekomen, gebeurt er helemaal niets en komt haar droom niet uit. Aan mannelijke aandacht in Amerika geen gebrek maar vergeleken met Italiaanse mannen zijn ze het toch niet voor Aliza. Zijn het alleen de mannen of is er meer? Haar ex? Ze mist Italië en haar ex en besluit weer lekker naar huis te gaan, Italië.

Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt spelen de hoofdrollen in de duo “Maak het niet stuk” van Tanja Pieksma en Sjors Arts. Deze twee giganten vechten in deze duo samen een strijd uit over waar ze voor staan en hun beide creatieve schepsels. Nummers zoals “Margootje” die Sonneveld zelf heeft aangepast en waarbij hij zichzelf als tekstschrijver heeft vermeld. Dit verbale gevecht zal nooit beslecht worden maar Sjors en Tanja gaven met hun duo een mooie aanzet.

Jamie Kampinga speelde de voorlaatste solo van deze avond met de titel “Leuk dat je weer kijkt naar een nieuwe video”. Dit is het verhaal van een vlogster. Er zijn twee verhalen. De videowereld en haar echte wereld. De echte wereld waarbij ze terug kijkt op haar relatie met haar vriend en waarin ze alles had wat haar hartje begeerde. Maar toch knaagt er iets aan haar. Past ze bij haar vriend? Is dit het leven wat ze zelf wil? Maar als ze doet wat ze wil doen dan wijkt dat af van wat hij wil. Wat doe je dan ?

Het laatste duo werd gespeeld door Ewout Heijbroek en Nino Ruiter. Met hun nuchtere humor vertelden ze hun verhaal. Twee mannen spelen een oud japans toneelstuk “een goed gemutst koppel”. Het verhaal gaat over twee mannen waarbij er wordt verbouwd bij de buren. Het lawaai is niet te harden. Dus gaan ze even wandelen maar het regent dus ze gaan weer terug. Samen zijn ze op zoek naar de werkelijkheid. Spelen ze het stuk of is dit gewoon realiteit. Kunnen ze nog met elkaar praten zonder dat een van de twee weg loopt? Houden ze nog van elkaar?

Carmen Koster sluit de rij van deze mooie serie voorstellingen van de derdejaars. “Dat wat ik nou net niet ben” is de titel van haar voorstelling. Linde kijkt terug naar jeugd waarbij ze een mooie vriendschap koestert met haar beste vriend Marijn. Hij denkt aan vriendschap maar zij is gek op hem. Als hij gaat trouwen, zit zij niet springen om daar van getuige te zijn. Ze houdt nog steeds van hem en wat zou het mooi zijn om dat te zijn wat je dan net niet bent. Wat als haar timing anders was geweest. Had zij dan daar gestaan op de trouwkaart?


Het is geweldig te zien hoe divers de talenten zijn die tijdens deze mooie serie van Solo’s & Duo’s op het toneel getoond en gehoord worden. De laatste voorstelling van deze groep derdejaars zal plaats vinden in juni in De Kleine Komedie. Daarna gaan een aantal studenten zijn of haar eigen weg. De rest van deze groep gaat stage lopen of zal verder lessen volgen in het vierde jaar. Wij houden u op de hoogte.

Voor de fotoreportage klikt u hier.