Na al eerdere voorstellingen als o.a. ‘Kikker is jarig’ en ‘Kikker en de vallende ster’ mag gerust de conclusie getrokken worden dat Kikker inmiddels tot de vaste familievoorstellingen van Theater Terra behoort.

Het kindvriendelijke personage uit de boeken van Max Velthuijs komt tot leven op het podium door puppeteer (en tevens regisseur) Wesley de Ridder. Dat doet hij natuurlijk niet alleen, we zien ook Pepijn Schwartz, Sjors Arts, Ewout Heijbroek en Nori de Winter op het podium die Kikker en de figuren Rat, Varkentje en Eend tot leven wekken.

Dit keer is gekozen voor het verhaal van ‘Kikker en het avontuur’. Script en liedteksten zijn van Bruun Kuijt en de muziek van Fons Merkies en Laurens Goedhart.

Kikker gaat samen met Rat op een avontuurlijke reis. Dan begint het te regenen en moeten ze snel terug. Thuis blijkt een veel groter avontuur te wachten, want de huizen van Varkentje, Eend en Kikker zijn overstroomd. Omdat Kikker het beste kan zwemmen gaat hij moedig hulp halen.

Het maken van een voorstelling met gebruik van poppen is inmiddels een begrip geworden. Naast de verhalen van Kikker waagt Theater Terra zich ook succesvol aan sprookjes als ‘Aladdin’ en ‘De Kleine zeemeermin’ en binnenkort ‘Peter Pan’. We zien een eigen stijl aan kostuums en decor bij Kikker, gecreëerd door Kathelijne Monnens. De illustraties uit de boeken zijn terug te vinden op het podium, maar het is ook werkbaar voor de acteurs gemaakt. Vooral de hevige regenval en daarop volgende overstroming is lumineus bedacht.

De acteurs zorgen, naast uiteraard de stemmen, voor de bewegingen, de changementen en de magie. Ademloos zitten de kinderen te kijken en gaan volledig op in het spannende avontuur. Door het verhaal heem staat vaak een emotie centraal en dit keer is dat ‘bang zijn’. Eend die al pijn in haar buik krijgt bij het idee van een avontuur. Varken die voor haar een taart gaat bakken maar hoogtevrees blijkt te hebben en dan is het best een avontuur om appels te plukken. En Kikker die ogenschijnlijk dapper op avontuur gaat maar eigenlijk al snel last van heimwee heeft.

Kindertheater blijft een onmisbaar element binnen het hedendaagse theaterlandschap. Die eerste keer dat kinderen naar een theater gaan, de magie mogen ontdekken en een verhaal tot leven zien komen blijft memorabel en de basis voor de theaterliefhebber van de toekomst. Het is dan ook lovenswaardig van Theater Terra om dit aan te (blijven) bieden en dat voor een gangbare prijs. In dit specifieke geval was het echter nog wel een uitdaging om de kinderen die het theater verlieten in een behoorlijke regenbui te overtuigen dat nu niet direct hun huis overstroomde… De magie leeft voort in de fantasie van de volgende generatie…

Deze voorstelling is te zien van september 2019 tot en met maart 2020. Kijk voor kaarten op www.theaterterra.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen

Lees ook:
Peter Pan en Kikker en het Avontuur van Theater Terra komend seizoen te zien