Soms zie je onverwachts een pareltje. Gisteren zag ik de eerste try-out van de musical Ganesha in de Gelderlandfabriek. Oorspronkelijk stond deze musical voor 2020 gepland, maar Corona gooide roet in het eten. Gelukkig kwam van uitstel geen afstel, want deze versie van Ganesha is perfect. 

Ganesha is gebaseerd op “A Perfect Ganesh” van Terrence McNally. Deze Amerikaanse auteur is bekend van musicals als “The Importance Of Being Ernst”, “Ragtime” en “The Kiss Of The Spider Woman”. Allard Blom en Rhody Matthijs maakten in 2003 een musicalbewerking van dit toneelstuk voor de Frank Sanders Akademie”. Maar het is Judas TheaterProducties die voor de uiteindelijke wereldpremière zorgde op 22 januari 2010.

Regisseur Marleen van der Loo heeft een aantal regiekeuzes gemaakt waardoor het verhaal nu nog meer tot zijn recht komt. Alles klopte aan deze musical. Allereerst de fantastische cast, de muziek en het mooie verhaal, maar ook het prachtige lichtplan en de projecties op de zijwanden zorgden ervoor dat je echt het verhaal werd ingezogen. Ganesha is een ontroerende en herkenbare voorstelling die absoluut de moeite waard is om te zien. Het is een verhaal over universele thema’s als vriendschap, acceptatie en rouwverwerking, verteld vanuit een uniek perspectief.

Ganesha

Margreet en Karin zijn twee totaal verschillende vrouwen die besluiten om niet naar het gebruikelijke Spanje op vakantie te gaan, maar om iets meer van de wereld te zien. Tijdens hun reis worden ze door Ganesha begeleid en ervaren ze samen herinneringen, angsten, geheimen en gevoelens. De god biedt hulp, geeft commentaar, confronteert, choqueert, troost en heeft lief. In alles wat ze ondernemen, weten ze zich gesteund door dit personage, dat steeds in een andere hoedanigheid in het verhaal opduikt. In India komen onze twee reizigers niet alleen Ganesha tegen maar ook hun eigen verleden, angsten, geheimen, tegenslagen en spijt. Met veel humor en zelfspot, en veel kibbelen, leren ze ook wat echte vriendschap is. “Pas op”, waarschuwt een medereiziger, “in India kom je jezelf tegen”. Ik hoop dat jullie een fijne reis beleven met “Ganesha”.

De musical is maar tot en met maandag te zien en mag je eigenlijk niet missen. Het is de eerste productie van Stichting Theater en direct een schot in de roos. Ik kijk al uit naar de volgende productie. De lat is in ieder geval met deze productie heel hoog gelegd. 

Cast

Maaike Widdershoven Margreet
Jeroen Phaff Ganesha
Marleen van der Loo Karin
Alexander Boone De Andere Man

Creatives

Regie Marleen van der Loo
Muzikale leiding Richard Fitzhugh
Visuals en techniek Tim van Tooren
Regie-assistent Leon van Uden
Decor en kostuums Ashley Reulink
Uitvoerend producent Jacqueline van den Berk

Origineel script Terrence McNally
Nederlands script Allard Blom
Componist Rhody Matthijs

Van 22 tot en met 26 juni is de indrukwekkende voorstelling ‘Ganesha’ exclusief te zien in De Gelderlandfabriek in Culemborg. Kijk voor meer informatie op https://ganesha-musical.nl