Funhome vertelt het autobiografische verhaal van Alison Bechdel vanuit drie periodes uit haar leven.

De volwassen Allison (Renée van Wegberg), een succesvolle cartoonist, kijkt via haar memoires terug op zowel momenten uit haar kindertijd als haar studententijd. Memoires die uiteindelijk haar veel om geprezen graphic novel zullen vormen. 

Als kind herinnert Allison (Lotta Pillitu/Elles van den Berg) zich de moeizame relatie met haar vader Bruce (Ad Knippels) en hoe zij met hem ‘vliegtuigje’ speelde. Een van de weinige momenten van affectie en intimiteit met haar vader. Samen met haar moeder Helen (Marjolein Keuning) en broertjes John (Daan van den Akker/Donny Keune) en Christian (Jelte van Ginkel/Christophe Lowie) leeft ‘kleine Alison’ met de veeleisende Bruce in een victoriaans huis in Pennsylvania. Haar vader is begrafenisondernemer, zogeheten Funeral Home, maar voor Alison en haar broertjes meer een ‘Funhome’. Dit blijkt wel uit de scebe waarin de kinderen een ‘reclameboodschap’ opnemen. Hoewel er niet echt veel plezier te beleven viel met een dominante vader als Bruce want spijkerbroeken waren niet gewenst, de Partridge family mocht niet gekeken worden en als ze een huiswerkopdracht heeft neemt Bruce het over. En wie was die man die onverwachts op bezoek kwam, wat deed Roy (Mitch Wolterink) de tuinman eigenlijk al die tijd en waarom glipte haar vader weg tijdens hun reis naar New York?

Als Alison (Dominique de Bont) gaat studeren en Joan (Iris Bakker) ontmoet, ontdekt ze dat ze lesbisch is. Na een brief met haar coming out te hebben geschreven aan haar ouders twijfelt ze toch nog, tot dat Joan haar kust. Als zij terugkeert naar huis voor een vakantie met Joan onthult Helen haar onrustige en turbulente leven met Bruce. 

De wetenschap dat Bruce homoseksueel is verklaard voor Alison een aantal momenten uit haar jeugd. Echter is Bruce nooit uit de kast gekomen en stuit Alison hier op een muur.

Tot de avond dat Alison en Bruce een eindje gaan rijden en Bruce ‘een club weet voor mensen zoals…’. Ze proberen beiden hun gevoelens open te gooien. Het prachtige nummer ‘Telephonewire’ (telefoonpalen) zet hier kracht bij. Het bleek later het laatste moment te zijn dat Alison en haar vader hebben gedeeld. 

Bruce vocht tevergeefs om zijn leven bij elkaar te houden en stapt uiteindelijk uit het leven door voor een vrachtwagen te stappen. Na een indrukwekkende solo is het effect van die vrachtwagen dan ook zeer treffend en hebben veel aanwezigen kippenvel in een bloedhete zaal. Alle Alisons komen bij elkaar en ze tekent het moment van de perfecte balans; vliegtuigje spelen met haar vader…

De tekeningen van Alison worden als boek gepubliceerd en later bewerkt tot musical door Lisa Kron (teksten) en Jeanine Tesori (muziek). In 2013 werd het off-Broadway gebracht en in 2015 op Broadway. De musical werd voor 12 Tony’s genomineerd en won er uiteindelijk 5, waaronder ‘Beste Musical’. Koen van Dijk heeft de regie en ook de vertaling voor zijn rekening genomen. Op Broadway werd het publiek om het toneel heen gezet, dit keert speelt men vanuit lijstopstelling. Wellicht iets meer afstand maar zeker niet afstandelijker.

Opus One brengt deze musical dit jaar slechts twee weken ten tonele. Het thema past in de lijn van Opus One voorstellingen maar ook bij de Pride-thematiek. De voorstellingen zijn dan ook onderdeel van het culturele programma van Pride Amsterdam. Het bespreekbaar maken en in gesprek blijven over onderwerpen als homoseksualiteit is en blijft een noodzaak. 

Mede daarom zijn er gedurende de run nagesprekken georganiseerd o.l.v. pride-ambassadeur Valentijn de Hingh. Op 2 augustus zal dit met o.a. Ad Knippels zijn. De gesprekken zijn gratis toegankelijk (ook zonder voorstellingskaartje) en vinden plaats in De Salon van het ITA, voorheen de stadsschouwburg. Morgen heeft de cast wederom een première; de Pride-première. Hierin mogen de andere kinderen (de als tweede genoemde) hun première-voorstelling spelen, daarna wisselen zij af.

Wil je meer weten over Funhome kijk dan op www.funhome.nl

Verslag: Mariska Steenbergen
Fotograaf: Wilma van der Werf

Lees ook:
Ze zijn begonnen !! De repetities van de musical Fun Home

er zijn geen afbeeldingen gevonden