Mensen die Sammy Davis Jr. hebben zien optreden, kennen zijn energie en uitstraling die kenmerkend voor hem waren als hij optrad. Stanley Burleson en Freek Bartels zijn er in geslaagd dit in de show uitstekend weer te geven. De kenmerkende energie wordt vanaf het eerste moment de zaal in gestuurd en blijft aanwezig tot de laatste toon.

vijfsterren

Als de deuren van de zaal geopend worden, staan Stanley Burleson en Freek Bartels zich al op te warmen. Ze lijken niet te kunnen wachten om te beginnen met het vertellen van het verhaal van de rasententertainer Sammy Davis Jr.

De musical “From Sammy with Love” vertelt het levensverhaal van Sammy Davis Jr. dat begint in de jaren 60. De carrierere van Sammy speelde zich af in de roerige jaren waar hij te maken kreeg met discriminatie maar ook een tijd van liefde, passie en schitterende muziek. Een tijd waar hij erkend werd om zijn talent maar ook een tijd waar de raciale spanningen een grote stempel drukte op zijn leven.

From Sammy with love premiere 12

Al op drie-jarige leeftijd treedt Sammy op en ook in zijn diensttijd wordt zijn talent herkent maar speelt ook discriminatie een hoofdrol. Alleen in het licht van de schijnwerpers lijken de verschillen te vervagen. Als hij zwaar gewond raakt tijdens een auto ongeluk verliest hij een oog. De tegenstellingen blijven zijn leven beheersen. Ook nadat hij getrouwd is met Zweedse May Britt in een tijd dat gemengde huwelijken verboden waren. Ze kregen drie kinderen waarvan hij en zijn vrouw er twee adopteerden. Door zijn succes was Sammy zeer bevriend met Frank Sinatra die Sammy ontdekte en hem in zijn voorprogramma liet optreden. Zijn roem voerde hem tot in het Witte Huis waar hij een graag geziene gast was.

From Sammy with love premiere 13 From Sammy with love premiere 14

De musical staat bol van de muziek en is er uitgebreid ruimte voor het verhaal van Sammy Davis Jr..Daarnaast vertellen Stanley Burleson en Freek Bartels ook hun eigen verhalen waardoor de voorstelling een zeer persoonlijk karakter krijgt. Er is ruim de tijd genomen om de verhalen te vertellen zonder dat de voorstelling langdradig wordt. Stanley en Freek spelen beurtelings de rol van Sammy waarbij degenen die Sammy speelt de zo kenmerkende bolhoed draagt.

From Sammy with love premiere 8

Dat de dans van Sammy Davis Jr. een grote rol speelt, is bijna vanzelfsprekend, maar de choreografie wordt werkelijk tot in de details uitgevoerd door beide acteurs. Om daarbij dan ook te blijven zingen en acteren vereist een grote discipline en conditie. Het lijkt wellicht eenvoudig maar beide heren moeten een super geode conditie hebben  om in dit tempo deze show te spelen.

From Sammy With Love boeit van begin tot eind en grijpt je op sommige momenten bij de strot door het soms schokkende levensverhaal van deze entertainer om je daarna mee te voeren door de schitterde muziek.

Klik hier voor de fotoreportage