Frank Sanders is aan een tweede theaterleven begonnen en speelt na zijn avondprogramma’s in zijn Lady Felice reeks nu een van de hoofdrollen in de musical ‘Rondom het Rembrandtplein’. Deze musical is geschreven door Dick van den Heuvel (script), Allard Blom (liedteksten) en Jeroen Sleyfer (muziek). Een nieuwe Nederlandse musical die zich afspeelt in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Rondom het Rembrandtplein

Rondom het Rembrandtplein is gebaseerd op het ware leven van revueartiest Frits Schakels en speelt zich af eind jaren ’20 van de vorige eeuw. Schakels reisde met zijn eigen revuegezelschap door heel Nederland, maar kwam altijd thuis in Amsterdam. Daar speelde hij zijn voorstellingen vooral op en rondom het Rembrandtplein. Frits was heimelijk homoseksueel, in een tijd waarin homoseksualiteit niet alleen verwerpelijk, maar het bedrijven van de mannenliefde onder de 21 jaar bij wet verboden was. Hij belandde daarom menigmaal in de cel. Om de schijn op te houden trouwde hij met artieste Marie. Samen kregen ze een dochter.

Met een mooie mix van ervaring en aanstormend talent is Homemade een nieuwe richting ingeslagen naast de producties voor jongeren. Daarmee zet Homemade ook een richting in naar documentaire producties. In deze musical is er sprake van grote variatie. Zo slaagt Christian Seykens erin diverse goocheltrucs live voor het publiek te doen, die passen in het variété dat zich voor het publiek ontvouwt. Daardoor zit het publiek met de neus op de voorstelling en is er nauwelijks afstand tussen de cast en het publiek.

Frank Sanders

Frank Sanders staat zichtbaar te genieten in zijn rol van Frits Schakels. Naast zijn maandelijkse shows met Lady Felice in het Betty Asfalt Complex speelt hij deze musical in hetzelfde kleine intieme theater. Deze musical is wel vertrouwd terrein en ik heb wel weer een conditie opgebouwd om deze productie te kunnen spelen; vertelt hij.

Jos heeft ooit “Als op het Leidseplein” gespeeld en ik speel nu Rondom het Rembrandtplein in het theater Tingel Tangel (nu Betty Asfalt Complex) waar we samen begonnen zijn. Dat is heel speciaal en motiverend.

Op de vraag of het vreemd is dat de docent nu ineens weer op de planken staat, begint Frank te lachen. Het voordeel is wel dat er twee scenes zijn die heel veel te maken hebben met mijn werk als docent op de Akademie. Het heeft te maken met leiderschap maar ook dat ik jonge mensen iets zie doen dat zich eigen willen maken en ik daarbij wil helpen. De reden waarom ik deze opleiding ben begonnen en ook de manier waarop ik les geef. In de scene met Jochem meen ik ook wat ik zeg als ik hem probeer te helpen.

Voor de jongeren April van Amelsfoort en Martijn Noort is het samenwerken met Petra en Frank heel fijn. Frank en Petra zijn vakmensen maar hoewel Frank docent is heeft hij zich bij de repetities niet zo gedragen. Dat stelt me eigenlijk teleur; lacht Martijn. De samenwerking was heel relaxed en het was heel bijzonder om ze in de eerste week aan het werk te zien. Het is heel erg leuk dat Homemade deze voorstelling wil doen. Het is heel nostalgisch maar met een heel vervelend randje. Dick is er ook heel lang mee bezig geweest. Na de eerste scriptlezing is het halve script aangepast; vertelt April. We zitten nu bij versie 8. Dat maakt het wel heel bijzonder dat deze musical vanaf de grond is opgebouwd.

Petra Laseur is een ervaren actrice die veel producties op haar palmares heeft staan en toch heeft ingestemd om mee te doen met deze productie. Ik heb les gegeven op de Frank Sanders Akademie; vertelt ze. Dus ik ken Frank al lang. Het is leuk dat ik dit op mijn oude dag kan doen. Ik ben gevraagd door Dick van den Heuvel en toen heb ik ja gezegd, want ik vind het een fantastisch verhaal. Dat je in 1928 opgepakt kon worden en dan het theater werd gesloopt kun je je nu nauwelijks voorstellen. Ik wil daarnaast graag wat doen voor de homo-beweging. Daar ben ik erg voor. Ik speel heerlijk in Amsterdam want ik wil niet meer touren met de bus. Ik ga nu met te tram naar het theater.

Het is goed dat deze musical in deze tijd wordt gespeeld; vervolgt Frank.  Amsterdam was ooit gay-capitol number one en we zijn inmiddels veel lager gezakt. Dat is verontrustend. In dat opzicht is de boodschap wel duidelijk. Deze musical is als een bonbon verpakking waarbij je ook wat mee kunt nemen uit de musical.

Homemade Productions

Heel wat anders voor Homemade; vertelt schrijver Dick van den Heuvel. We willen meer documentair amusant theater gaan maken net als ik “Was getekend Annie M.G. Schmidt” heb mogen maken, die een grote inhoudelijk stap voor me betekende.

Dit verhaal gaat over mijn oudoom en de eigen herinneringen die mijn ouders hebben opgeschreven. Het zit dicht bij mijn hart. Ik zal wel voor gek worden verklaard, maar ik ga niet herhalen wat ik al eerder heb gedaan omdat ik nog steeds op jacht ben naar mijn eigen ontwikkeling. Ik ga nu niet stilstaan en op zoek naar mijn verdieping om een betere theatermaker en schrijver te worden. Ik denk dat ik redelijk ongrijpbaar ben en ik denk dat niemand de volgende productie die we gaan maken ziet aankomen. Ik weet zeker dat als je zou weten wat ik de komende jaren ga maken denkt; gaat hij dit doen ? Ik schiet alle kanten op, maar ik kan dat alleen maar op die manier doen om de volgende stappen te maken. Ik wilde dit maken. Ik wilde dit verhaal maken over mijn oudoom die de bak in ging omdat hij met zijn fikken niet van jonge jongens af kon blijven. Maar ondertussen wel een van de aardigste personen was die ik kende. Ik wilde dit in een gekke revue-vorm doen die refereert aan die tijd maar die moeiteloos in de #metoo discussie zou passen. Dat is een niet een voor de hand liggende keuze. Het moet bij mij altijd voortkomen uit een werkelijke inhoudelijke behoefte om iets te maken.

Ik ben een vat vol angsten en tegenstrijdigheden en ik ben heel zenuwachtig voor de producties die ik wil gaan maken. Of ik ze wel goed kan maken. Het begint altijd met een wit papiertje en het heeft zich nooit bewezen dus ik ben altijd bang maar dat heb ik liever dan dat ik op mijn lauweren rust.

Cast:

Frank Sanders – Frits Schakels
Petra Laseur – Marie Seriese
Robin van den Heuvel – Tosca
Christian Seijkens – Eddy Schakels
April van Amelsvoort – Daphne
Martijn Noort – Alphonse
Jochem Smit – Daniel

Creatives:

Eddy Habema – Regie
Ivo Chundro – Staging
Jerrel Houtsnee – Aanvullende staging
Coen van der Hoeven – Licht

Rondom het Rembrandtplein speelt maar heel kort in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. meer informatie vind je op de website http://www.bettyasfaltcomplex.nl/voorstelling.php?id=907

Klik hier voor de fotoreportage

Lees ook:
Petra Laseur met Frank Sanders in Rondom het Rembrandtplein