In 2009 bracht V&V Entertainment met succes de musical Footloose op de planken, met onder andere William Spaaij en Kim-Lian van der Meij in de hoofdrollen. Op woensdag 26 november ging in theater De Hofnar in Valkenswaard een nieuwe versie in première, uitgevoerd door scholengemeenschap WereDi Valkenswaard, die na eerdere successen als ‘Little Shop Of Horrors’ en ‘Fame’, dit jaar hebben gekozen voor ‘Footloose’ voor de jaarlijkse musical.

‘Footloose’ vertelt het verhaal van een jongen, Ren McCormack, die met zijn moeder naar een klein dorpje verhuist vanuit de grote stad. In het dorp wordt de scepter gezwaaid door de dominee die het gehele dorp in zijn ban heeft. Tot grote frustratie van Ren mag er in het dorp geen moderne muziek worden afgespeeld en niet worden gedanst. Alles wat zondig is, is verboden. Hij heeft moeite zich hieraan aan te passen en gaat de strijd aan met de dominee, gesteund door zijn nieuwe vrienden op school. En dan wordt hij nog eens tot over zijn oren verliefd op de dochter van de dominee…

De cast bestond grotendeels uit leerlingen en enkele docenten van Scholengemeenschap WereDi in Valkenswaard.

footloose 1

Jorgen Veninga neemt de hoofdrol van Ren op zich. Hij weet het personage heel natuurlijk neer te zetten. Zijn stem is erg fijn om naar te luisteren. Ook zijn dansmoves zijn prima en hij weet met zijn spel goed het personage te vertolken.

Ariel, de dochter van de dominee, wordt gespeeld door Melissa Engelhart. Ook zij weet te overtuigen als dochter die los wil komen van haar ouders, met de bijbehorende conflicten. De nummers die ze zingt, brengt ze erg goed en zuiver, met als een van de hoogtepunten ‘Waar Zijn De Mannen,’ mede in combinatie met de choreografie die erbij hoort.

Ook Niels van Doormalen sprong erboven uit. In zijn combinatierol van Willard en Travis had hij geregeld door zijn spel de lachers op de hand met hier en daar zelfs met een open doekje als gevolg. Ook zijn solo ‘Volgens Ma’ bracht hij met humor en werd prima gezongen door hem.

footloose 2

Ruud Beerens en Monique Baats als respectievelijk Dominee Shaw Moore en zijn vrouw zijn ook noemenswaardig. Al was de zang van Ruud in het begin niet altijd helemaal zuiver, wist hij wel goed het personage neer te zetten en bracht hij zijn solo tegen het einde van de voorstelling overtuigend. Ook Monique speelde en zong haar rol als moeder en echtgenote ook erg goed en zingt erg zuiver.

Met de grote cast is het soms best lastig om alles te laten kloppen. In deze versie is het redelijk gelukt. Door de erg goede stemmen van de hoofdrollen is het te vergeven dat enkele andere rollen hier en daar wat minder zuiver waren. De choreografie (door Bruce Yanez) was erg goed en doordat niet het hele ensemble meedanst, wordt het ook niet rommelig.

footloose 3

Het decor is vrij simpel, maar dat is prima als het werkt en dat doet het in deze voorstelling. Naast enkele rekwisieten wordt er voornamelijk met projecties gewerkt om de locaties aan te geven en deze zijn grotendeels goed gelukt.

Ook het live orkest, bestaande uit 15 leerlingen van de school, dragen positief bij aan de voorstelling. Het blijft fijn om een voltallig orkest te horen tijdens een show en het klonk ook erg goed.

footloose 4

Al met al heeft WereDi een prima amateurproductie van ‘Footloose’ neergezet. De voorstelling is komende dagen, tot en met 29 november, elke avond nog te zien in theater De Hofnar in Valkenswaard. Op zaterdagmiddag vind er ook een matineevoorstelling plaats.

Meer informatie over de voorstelling staat op de site van het theater: www.hofnar.nl.

Verslag: Milco Feijnenbuik

Foto 2 en 3: Skip Geldens

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.