Drie jaar studie hebben de studenten van de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater achter de rug waarbij zij zijn opgeleid in de drie disciplines van musicaltheater; zang, dans en spel. Dit jaar wordt de opleiding afgesloten met hun eindejaar voorstelling “De Fantast”. Een absurd verhaal met een human touch en veel kleur.

De musical is gebaseerd op de film “Big Fish” van Tim Burton. De studenten hebben er een kleurrijk absurdistisch verhaal van gemaakt in een minimale setting met een optimaal effect. Deze musical is gemaakt door de studenten met begeleiding van regisseur Steven Moonen, choreograaf Ivo Chundro en vocal coach Margot Giselle.

De Fantast Purmerend-12

De hoofdpersoon is Edward Bloom, een vader van een gezin, die zijn hele leven verhalen vertelt aan iedereen die hij tegenkomt in zijn leven.Edward, gespeeld door Simon Brommer, lijkt zichzelf en zijn verhalen alleen maar belangrijk te vinden en steelt steeds weer de show. Ook tijdens het huwelijk van zijn zoon William, gespeeld door Buddy Vedder, als hij een verhaal wil vertellen dat iedereen al kent. Dat is voor William de druppel om te breken met zijn vader aangezien William zich al jaren irriteert aan de fantasieverhalen van zijn vader. Het contact tussen Edward en William is verbroken en de twee zien elkaar jaren niet meer.

De Fantast Purmerend-19Als Edward opgenomen wordt in het ziekenhuis en snel zal sterven, gaat William terug naar huis en probeert nog één maal uit te vinden wie zijn vader echt is. Edward wordt medisch begeleid door zijn arts Dr. Bennett, gespeeld door Lisa Emmerik. William zijn vrouw Josephine, gespeeld door Marijke Castelijns, is zwanger en samen reizen ze naar het ouderlijk huis van William. William zijn moeder Sandra, gespeeld door Annefleur van den Berg, verwelkomt haar zoon en schoondochter liefdevol. Beide vrouwen proberen beide mannen dichter bij elkaar te brengen. Langzaam wordt de echte Edward zichtbaar voor William en lijkt de relatie tussen vader en zoon aan het einde van het leven van de vader te verbeteren. Is het te laat of komen vader en zoon nog dichter bij elkaar?

Wij waren aanwezig bij een van de try-outs van “De Fantast” waar de studenten hard aan gewerkt hebben en het resultaat is goed zichtbaar. Het decor bestaat uit een aantal schotten die elk een eigen vorm lijken te hebben. Het geheel is simpel in opzet maar herbergt toch verrassende elementen die naadloos passen in de voorstelling.

Simon Brommer speelt de fantasierijke Edward met volle overtuiging en je kunt niet anders dan ademloos luisteren naar zijn verhalen en meegaan in zijn emoties en ziekte. Zo realistisch speelt Simon zijn rol. Met name zijn ziekte en zijn weg naar het laatste uur weet hij tussen alle verhalen door geloofwaardig te houden zonder te verdwalen in diezelfde verhalen. Annefleur van den Berg speelt zijn liefdevolle vrouw en doet dat met hart en ziel en je kan niet anders dan haar in je hart sluiten maar vocaal maakt ze ook grote indruk. Buddy Vedder zet een sterke rol neer als Edward waarbij hij met name aan het einde van de voorstelling sterk speelt en geheel tot zijn recht komt. Sanne Fransen pakt haar moment met name in de rol van Jenny Hall waar ze mooi vloeiend schakelt van verleden naar heden. De heks vertolkt door Esmee Dekker maakt het absurde plaatje compleet en weet vocaal uit te pakken en zorgt dat deze, toch wat vreemde, dame perfect uit de verf komt.

De Fantast Purmerend-40

Julia Herfst en Nikki van Rossum accelereren met name als het komisch en weird duo Trudi en Trula en ook Megan Cameron en Shaneequa Thelissen duiken hier en daar in verschillende rollen hilarisch en soms acrobatisch op. Kas Dekker maakt absoluut indruk in zijn rol van Amos Calloway maar ook daarbuiten lijkt hij zich thuis te voelen in dit genre. Marvin Verheijden maakt weliswaar iets gebruik van special effects maar weet zijn rol van Karl de reus toch geloofwaardig te houden in deze absurde omgeving. Martijn Broekaart gebruikt zijn lengte en vocale munitie om de toch wat vreemde dichter Nother Winslow maar ook andere rollen gestalte te geven. Lisa Emmerik speelt diverse rollen maar die van zorgzame relativerende arts en zeemeermin zijn toch wel de opvallendste en laten haar veelzijdigheid zien. Dat geldt overigens voor gehele cast die in diverse dubbelrollen en soms zelfs als acrobaten in een circus zich zichtbaar thuis voelen.

De kunst om het absurde in dit spektakel niet de boventoon te laten voeren boven emotie en gevoel komt in deze voorstelling uitstekend tot zijn recht en zo kan het gebeuren dat je toch regelmatig gepakt wordt door het verhaal en het spel.

De Fantast Purmerend-65

Voeg daarbij een te gek narcissenveld, goed gekozen muziek en herschreven teksten. Daarnaast is daar ook de virtuoze Joni van Rossum die in zijn eentje toch een atmosfeer weet te creëren waarbij je een groter orkest niet mist en de muziek exact gedoseerd is. In sommige gevallen, waar dat noodzakelijk is, wordt er gebruikt gemaakt van geluidsbanden.

Wat zit er achter de verhalen van William en zijn ze allemaal fantasie of is het toch echt? Wie is die heks, nu eigenlijk? Wat heeft William voor de reus Karl gedaan? Wie zijn de vreemde zusters Leannette en Charlèhe en wat heeft Edward met ze te maken? Is dichter Norther Winslow wel een dichter of heeft hij meer op zijn kerfstok? Wat is de relatie tussen de mooie Jenny Hall en Edward? En wie zijn de tweeling Trudi en Trula en wat is hun band met Edward?

De Fantast Purmerend-76

Allemaal vragen die de voorstelling zal beantwoorden en alleen daar vindt u de antwoorden. De voorstelling speelt nog in Rijswijk en Amsterdam in de Kleine Komedie. De voorstelling in de Kleine Komedie is de première en ook meteen de derniere van deze groep studenten die in deze samenstelling voor het laatst samen spelen. Na deze voorstelling zullen een aantal studenten kiezen voor een masterjaar of gaan op zoek een baan of een aanvullende opleiding. Deze try-out was een mooie opmaat voor de laatste try-out in Rijswijk en de première in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Nieuwsgierig? Dan heeft u gelijk en kunt u nog gaan kijken in Rijswijk of als u snel bent in Amsterdam waar de Kleine komedie op een paar plaatsen na bijna is uitverkocht.

Cast: Annefleur van den Berg, Martijn Broekaart, Simon Brommer, Megan Cameron, Marijke Castelijns, Esmee Dekker, Kas Dekker, Lisa Emmerik, Sanne Franssen, Julia Herfst, Laura ter Horst, Robin Pels, Nikki van Rossum, Shaneequa Thelissen, Buddy Vedder en Marvin Verheijden.

Regie: Steven Moonen
Choreografie: Ivo Chundro
Piano: Joni van Rossum
Vormgeving: Gina Feduzzi
Kostuums: Glenn Hewitt
Vocal coach: Margot Giselle
Productie: Merel Bussink-Holl

Reserveren kan hier:

Rijswijkse Schouwburg
Kleine Komedie

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.  Alvast bedankt voor de steun.