Op een groot HD scherm in de ultra moderne Ziggo Dome, werden de Disneybeelden van Fantasia vertoond terwijl een groots symfonie orkest, bestaande uit 80 muzikanten, live, de bijpassende klassieke muziek speelden. Fantasia van Walt Disney Productions werd voor het eerst in 1940 vertoond en in 1999 onder de naam Fantasia 2000 door neef Roy Disney opnieuw tot leven gebracht.

Het concert bestond uit 10 losse filmfragmenten met elk een bijpassend gekozen klassiek muziekstuk dat aan elkaar werd gepraat door niemand minder dan Robert ten Brink. Het orkest onder leiding van Alpesh Chauhan speelde stukken als o.a The Nutcracker suite van Tchaikovsky en Claire de Lune van Debussy, maar ook bekende stukken van Beethoven en Stravinsky kwamen voorbij.

Het geheel werd aangekondigd als ‘groots spektakel’ en ‘een uitje voor de hele familie’, maar wie daadwerkelijk met kinderen kwam had een zware avond. De 10 korte, maar erg verouderde filmpjes, waren op zich leuk om naar te kijken, maar voor jonge mensen en kinderen een zware dobber. Het was dan ook snel duidelijk dat de kinderen in de zaal afhaakten en begonnen met praten, gapen en het zoeken van een houding, waarin ze de avond konden uitzitten.

Voor het wat oudere publiek, dat daadwerkelijk geïnteresseerd was in het orkest en de prachtige muziek, was de avond een stuk aangenamer, maar helaas was na de pauze een beschamend groot deel van de zaal vertrokken en bleek het enorme Ziggo Dome misschien een maatje te groot voor deze voorstelling. Naarmate de avond vorderde, leken de filmpjes steeds meer op de hedendaagse tekenfilms en werd het leuker om zowel naar het scherm als naar het orkest te kijken.

Al met al een ontzettend mooi concept en een prachtig orkest , maar misschien beter thuis in het concertgebouw.

Verslag: Valerie van Krimpen. 

Lees ook: Robert ten Brink presenteert Disney’s Fantasia Live in Concert

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.