Bloed is dikker dan water. En daarom besluiten de Turkse Mehmet en Armeense Abisoghom bloedbroeders te worden.

Bloedbroeders is de nieuwste muzikale voorstelling van Theater RAST. Bloedbloeders vertelt het waargebeurde verhaal van de familie van musicalacteur Ara Halɪcɪ. Tijdens de Armeense genocide in het Ottomaanse rijk in 1915 speelde zich een tragedie af voor zijn familie. Regisseur Șaban Ol en Ara Halɪcɪ maken deze persoonlijke familiekroniek nu tot een alomvattend verhaal over onverwoestbare vriendschap in oorlogstijd.

Bloedbroeders gaat over het leven van twee jongens die boven alles solidair zijn met elkaar. De onbegrensde liefde voor elkaar helpt hen om pogroms, oorlog en armoede te overleven. Ze doen er alles aan om verder te komen: ze nemen andere identiteiten aan, leren elkaars taal en verbloemen tijdelijk hun geloof. Alles om samen een veilig thuis te vinden. Het publiek wordt meegenomen op een prachtige muzikale reis door verschillende culturen. Jeroen Sleyfer heeft alle muziek speciaal voor Bloedbroeders gecomponeerd.

De thematiek van de voorstelling snijdt relevante vraagstukken aan: Kun je verbroederen ondanks verschillen? En wat is naastenliefde in tijden van conflict? Het is een universeel verhaal over kameraden op de vlucht. Dat maakt de voorstelling ook herkenbaar in een hedendaagse context.

Cast: Ara Halɪcɪ, Bastiaan de Haan, Hanneke Last, Jorien Zeevaart, Roel Goedhart | Regie: Șaban Ol | Tekst: Allard Blom | Compositie: Jeroen Sleyfer | Vormgeving: Martina Lebert

Ara Halɪcɪ is musicalacteur en winnaar van twee Johnny Kraaykamp awards voor beste mannelijke hoofdrol. Hij maakte in 2015 samen met journalist Sinan Can de spraakmakende documentaireserie Bloedbroeders voor VARA. Tijdens research voor de serie ontdekte Halɪcɪ het verhaal van zijn Armeense oudoom Abisoghom, die als kleine jongen 1915 op miraculeuze wijze overleefde.

De Week van Bloedbroeders
Rondom en aanvullend op de voorstellingen vindt van maandag 11 t/m zondag 17 december een uitgebreid contextprogramma plaats bij Podium Mozaiek met o.a. muziek van Komitas, film, kunst en verschillende nagesprekken met o.a. Șaban Ol, Ara Halɪcɪ, Sinan Can en diverse wetenschappers. Zie de flyer in de bijlage voor het volledige programma.

Over Theater RAST
Theater RAST maakt al meer dan 15 jaar theater dat de veranderende samenleving weerspiegelt. Ze zijn onder andere bekend van De vlucht van een granaatappel, George & Eran lossen wereldvrede op en Bodypeeling. Kenmerkend voor RAST’s stijl is het putten uit persoonlijke verhalen om een universeel, intercultureel en soms ook controversieel verhaal te vertellen.

Speeldata Podium Mozaiek
Donderdag 14 december 20:30 uur
Vrijdag 15 december 20:30 uur
Zaterdag 16 december 20:30 uur