Momenteel is Evita de hit productie van dit musical seizoen. Op 22 oktober ging deze klassieker (opnieuw) in première in het koninklijk theater Carre.

Evita is ooit (1976) begonnen als een rock opera. De muziek van Andrew Lloyd Webber en de teksten van Tim Rice waren een groot succes en dit leidde tot een on stage productie op West End in 1978 en een jaar later op Broadway. De echte wereldwijde doorbraak kwam met de film in 1996 met o.a. Antonio Banderas en Madonna als Evita Peron.

In Nederland zien we Evita in 1987 voor het eerst op de planken. Met Janke Dekker en Vera Mann als Evita en Bill van Dijk als Ché. In de huidige versie van 2019 zien we René van Kooten als Ché, een rol die hij afgelopen januari heeft verzilverd met een Musicalaward Beste mannelijke Hoofdrol. Ook Brigitte Heitzer ontving een musicalaward, maar dan voor haar rol als Evita, een rol die zij tien jaar terug eveneens vertolkte, toen met o.a. Stanley Burleson als tegenspeler Ché.

Dat deze Nederlandse versie van de productie ook internationaal aandacht trekt, blijkt wel uit het bezoek van Mark Ryan, afgelopen zondag bij de voorstelling in Alkmaar. Mark speelde in de aller eerste West End versie van Evita de rol van Magaldi, de Argentijnse tangozanger die een affaire heeft met Evita en haar naar Buenos Aires brengt waar ze uiteindelijk Juan Peron ontmoet.
In ‘onze’ versie is die rol weggelegd voor Yoran de Bont. Yoran is bekend van zijn rollen in diverse musicals waaronder My Fair Lady en Grease en het grote(re) publiek zal hem ook zeker kennen van zijn optredens in Idols seizoen 2016, waar Yoran een van de tien finalisten was. Maar naast Magaldi speelde Mark ook de rol van Ché in 1979 onder regie van Harold Smith Prince. Zoals al benoemd wordt die rol in Nederland vertolkt door René van Kooten. René is een van de, al dan niet dé, grootste acteur binnen musicalland van deze tijd. Vele hoofdrollen zijn door René ingevuld, en zijn cv is meters lang met de ene topproductie na de ander. Naast zijn ‘Zonnehuis’-rollen in Sweeney Todd, Kiss of a Spiderwoman en momenteel nog Bridges of Madison County (vanaf april weer te zien in de theaters) speelde René ook in de klassiekers Beauty and the Beast (Gaston), Jersey Boys (Tommie de Vito), Les Miserables (Jean Valjean) en Aida (Radames). Evita is dus een prachtige aanvulling op een al zeer indrukwekkende lijst. René weet altijd met zijn poppy-stem geluid en feilloos spel zijn rol(len) zeer indrukwekkend neer te zetten.
In de voorstelling van zondag speelde Esmee Dekker de rol van Evita. Esmee die na o.a. ‘liedjes van Toon’ de hoofdrol speelde in My Fair Lady en nu als ‘tweede’ Evita de sterren van de Argentijnse hemel mag spelen liet die kans dan ook niet liggen. Haar vocale kwaliteiten zijn buitengewoon en ondanks de muzikale uitdaging in sommige nummers bleef Esmee uitstekend verstaanbaar.

Na afloop van de voorstelling nam Mark nog uitgebreid de tijd om de cast te ontmoeten. Grappige bijkomstigheid is dat als Mark eenmaal gaat praten je ook weer herinnert wordt aan het feit dat hij een voiceactor is. In de laatste Transformerfilm heeft hij o.a. de rol van Bumbelbee en Lockdown ingesproken. Mark verteld over zijn tijd bij Evita en heeft wat anekdotes klaar om te delen. Zoals die keer dat het decorstuk per ongeluk naar voren werd gedreven in plaats van naar achter en hiermee bijna de hele cast het publiek in veegde. Zijn vrouw vertelde ons dat men hem eigenlijk te jong vond voor Che, maar dat hij zich vermomd had en Harold Smith Prince hem niet herkende en hij zo toch de rol in de wacht sleepte. Maar ook René verteld dat hij toch als een soort fanboy naast Mark poseerde. Hij kent hem ook uit zijn tijd van de serie ‘Robin of Sherwood’ die René in zijn jeugd trouw keek. Yoran verteld dat hij nog nooit zo nerveus een podium afkwam als vandaag. Mark zijn vrouw verteld dat Yoran ook echt op hem lijkt zoals hij vroeger was. Alleen de kleding was verschillend. Grappig en bijzonder om iedereen zo verhalen te horen delen.
Na toch bijna een half uur en nog een laatste foto met Mark zit de ontmoeting erop. De fles bubbels die de cast gekregen heeft zal ongetwijfeld in de castbus op weg naar huis al meester zijn gemaakt. We worden het podium af gesommeerd want er moet afgebroken worden.

Evita is met recht dus nog steeds een productie met internationale allure en nog zeker te zien tot in april dit jaar.
De gehele speellijst vind je op www.degraafencornelissen.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Mariska Steenbergen

Lees ook: Evita; een bombastisch spektakel van koninklijk niveau