Een nieuwe groots opgezette versie van de wereldberoemde musical van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber is na tien jaar weer terug in Nederland. Maandag ging in koninklijk theater Carré ‘Evita’ van De Graaf en Cornelissen in première.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Eva Maria Duarte is een tweede rangs actrice die met een tomeloze onuitputtelijke ambitie uitgroeit van ‘de slet van de sloppen’ tot first lady en daarmee de machtigste vrouw van Argentinië: Eva Perón. Ze werd liefkozend ‘Evita’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘Evaatje’. Alleen Che (René van Kooten) lijkt Evita’s berekenende handelswijze te doorzien en voorziet haar en haar leven van vlijmscherp commentaar.

René laat zien waarom hij bij de top van Nederlandse acteurs hoort. Een wereldklasse in tekstbeleving en liedinterpretatie, gezien het doorgecomponeerde stuk. Ché is de verteller, de oppositie, het geweten van Evita. René weet naast zijn doordringende spel ook met zijn zangstem een Musical-awardwaardige performance neer te zetten (we voorspellen het maar alvast).

Evita (Brigitte Heitzer) is geliefd bij haar volk, gehaat door de elite en omstreden tot op de dag van vandaag. Een vrouw die tot het uiterste ging en door het noodlot in de vorm van de ziekte kanker jong stierf.

Brigitte kruipt wederom in de huid van Evita en doet dit met zoveel kracht en overtuiging dat op momenten de champagneglazen in de foyer niet veilig waren. Wat een vocale kracht! In haar spel laat zij zien dat deze rol bij haar berust en dat zij moeiteloos in de twee en een half uur van een jonge spruit Eva naar een doodzieke diva Evita kan spelen.

De laatste keer dat het publiek Evita in de Nederlandse theaters heeft kunnen zien was op 18 januari 2009 na een succesvolle run van ruim twee jaar. We zien Paul Donkers dit keer als Juan Perón, die door het plotseling ziek worden van Marijn Brouwers de rol nu op zich zal nemen. Hij zet een statige Juan neer die zich laat beïnvloeden door zijn vrouw maar haar trouw blijft als blijkt dat ze ziek is.

Argentinië is het land van de tango en verheugd zijn wij dan ook als we horen dat Chiara Re de choreografie op zich gaat nemen; dát beloofd spektakel! En dat was het zeker. Het ensemble heeft een prominente plaats in de voorstelling en is een heerlijkheid om naar te kijken. Uiteraard staat de tango centraal maar ook het stuk waar ze het koffertjestrapmoment van Miljoenenjacht nabootsen is strak en zeer goed bedacht! Gelukkig zien we steeds meer het ensemble een verdiende plek krijgen in de voorstellingen en ook hier is dat een ademloos schouwspel. De prachtige vloeiende bewegingen met daarnaast de strakke daadkrachtige choreografie maken het tot een fantastisch schouwspel.

We zien ook veel bekenden;  Yoran de Bont (vorig seizoen nog in My Fair Lady) die de tangozanger Magaldi speelt en daar goed zijn klassiek geschoolde sound kan laten horen. En Esmee Dekker, vorig jaar nog leading lady in diezelfde My Fair lady, zien we nu als minnares van Perón met ook een prachtige solo. Het slotapplaus was dan ook net zo bombastisch als de voorstelling, het dak ging eraf! En absoluut verdiend.

Evita staat garant voor spektakel en met een première in Carré is het koninklijk.

Kijk voor meer informatie op: https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/evita-de-musical

Voor de fotoreportage klikt u hier

Lees ook: Tipje van de sluiter bij Evita

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan