Into the Woods is een van de meesterwerken van Stephen Sondheim met een knipoog naar de sprookjes van Grimm. Het is een vrolijke musical voor volwassenen waarin verschillende sprookjesfiguren zich met elkaars verhaal bemoeien: Roodkapje stuurt Sjaak naar de Bonenstaak en de Prins van Assepoester droomt van overspel met Doornroosje.

Into the Woods vertelt het verhaal van een bakker en zijn vrouw die een kind wensen. De heks vertelt hen dat dat pas mogelijk wordt als zij de vloek verbreken en vraagt hen daartoe een viertal voorwerpen te verzamelen: een melkwitte koe, vlasblond haar, een bloedrode muts en een glazen schoen.

Into the Woods neemt het publiek niet alleen mee langs een aantal bekende sprookjes. De grootste reis is die door de donkere kant van de menselijke psyché. In het bos komen personages van verschillende sprookjes elkaar tegen. Hun verhalen worden in elkaar verweven en kunnen zo vertaald worden naar de echte wereld. Waarom kies je voor goed of voor kwaad? Wat betekent ‘goed en kwaad’ eigenlijk? Hoe lang en hoe gelukkig is ‘lang en gelukkig’? En hoe ver ben je bereid om te gaan om je eigen wens waarheid te laten worden? We zien de prins vreemdgaan met de bakkersvrouw, Cinderella neemt een pasgeboren bakkerskind onder haar hoede en je ziet een hele andere kant van Roodkapje dan je gewend bent. Lang en gelukkig is in dit verhaal niet vanzelfsprekend. Precies waarom eeuwenlang sprookjes werden doorverteld van ouders op kind. Om ze iets te leren, gehoorzaam te laten zijn en ze te waarschuwen.

Into the woods foto Peggy de Haan 32

De snelheid van de voorstelling is hoog en wordt gespeeld met veel energie. De mooie kostuums en het eenvoudige decor maken het samen met het lichtplan tot een mooi geheel. Het bosdecor is simpel maar doeltreffend; touwen, die steil naar beneden hangen vanuit de nok, symboliseren de bomen. Naast spanning en sensatie kwamen ook humor, subtiliteit, hysterie en drama naar voren. De cast gaat volledig los, maar speelt op de juiste momenten ook klein. Altijd leuk om een groot 15-koppig live-orkest bij een voorstelling te horen, zeker als zij zichtbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de voorstelling nog beter tot zijn recht komt.

Into the woods foto Peggy de Haan 85

Paul Groot speelt drie verschillende rollen en doet dat subliem. Zijn mimiek is geweldig en ook zijn spel en zang zijn van hoog niveau. De interactie met Elise Schaap en René van Kooten is bijzonder goed en zorgt voor hilarische scenes. Het duet tussen de twee broers is een van de hoogtepunten van de avond. Ook Elise Schaap heeft een geweldige mimiek en geweldige moves waarmee ze de lachers op haar hand krijgt. Ze speelt een sexy Roodkapje en doet dat voortreffelijk. De twee dragers van de musical, de bakker en zijn vrouw, worden fenomenaal neergezet door Lone van Roosendaal en Wart Kamps. Brigitte Heitzer zet met haar gouden stem een verlegen en liefdevolle Assepoester neer. Met haar droge humor en ingetogenheid vertedert zij waarbij het zeker niet te soft wordt.

Into the woods premiere 1

Into the woods is een mozaïek vertelling over het leven. De combinatie van een sterrencast en een goed verhaal zorgen ervoor dat het echt draait om de personages zelf. Je leeft echt mee met de karakters, ze nemen je mee op hun pad in het bos. Deze musical is een echte aanrader. Met liedjes die in je hoofd blijven zitten. Een geweldige sterrencast. Een goed lopend verhaal. Dit is een musical die je gewoon gezien moet hebben.

Klik hier voor meer informatie over Into The Woods

Cast:
Paul Groot – Wolf, Assepoester’s Prins en Assepoester’s Vader
Elise Schaap – Roodkapje
Lone van Roosendaal – Bakkersvrouw
René van Kooten – Rapunzels Prins en Hofmaarschalk
Brigitte Heitzer – Assepoester
Esther Maas – Heks en Assepoester’s Moeder
Wart Kamps – Bakker
Guido Spek – Sjaak
Laus Steenbeeke – Verteller en Mysterieuze Man
Jeremy Baker- Sjaak’s Moeder en Opoe
Roosmarijn van Bohemen – Lucinda
Esther Floor – Rapunzel en Florinda
Mirjam de Rooij – Assepoester’s Stiefmoeder

Klik hier voor de scenefoto’s
Klik hier voor de slotapplausfoto’s