Met nog ruim drie maanden te gaan verwelkomt de cast van Lazarus een nieuwe rolverdeling met een nieuw gezicht. Op 13 oktober jl. ging deze musical, met teksten en muziek van de wereldster David Bowie in het DeLamar Theater in première en ook nu vieren we deze première in dit theater. Na 5 april gaat de cast nog op tournee langs Heerlen, Groningen en Rotterdam om uiteindelijk op 30 mei 2020 zijn dernière te spelen.
In Lazarus hoor je de wereldhits van David Bowie, van ‘Life on Mars?’ tot ‘Heroes’ en van ‘This is not America’ tot ‘Changes’. Maar je ontmoet ook Thomas Newton, die ons meeneemt door zijn leven, dromen en obsessies. Dragan Bakema speelt Thomas Newton.  De huidige cast bestaat verder uit o.a.: Noortje Herlaar, Pieter Embrechts, Thomas Cammaert, Esmee Dekker, Jeroen C Molenaar, Holly Mae Brood, Shary-An Nivillac, Renée de Gruijl, Juliana Zijlstra en Jorrit Ruijs.

Maar gisteravond ging het vooral over de rol van Valentine, tot nu toe gespeeld door Pieter Embrechts die hier zelfs een Musical Award voor in ontvangst mocht nemen voor ‘Beste mannelijke hoofdrol’. Pieter heeft altijd aangegeven dit avontuur wel aan te gaan, mits hij zijn eigen creatieve ruimte om andere dingen te doen mocht behouden. Tot nu toe is zijn afwezigheid ingevuld door vaste cover Rick Mc.Donald die dit overigens bijzonder goed wist in te vullen. Vanaf nu komt daar de alternate invulling door Willem Spaaij bij.
Voor de mensen die (we kunnen het ons haast niet voorstellen) William niet kennen; zijn professionele debuut maakte hij in de musical Crazy For You. Daarna volgde TiTa Tovenaar, Shhh….It Happens!, Grease, Fame, Footloose, Hairspray, Mary Poppins, Ramses, Shrek de Musical, De Kleine Blonde Dood, The Last Five Years, Sonneveld in DeLaMar en De Tweeling. In seizoen 2015/2016 was William te zien als Berger in HAIR. Als Flip van Duijn speelde William in Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Na een jaar niet op de bühne keert William nu terug als Valentine.

 

Lottie Hellingman had al een cover positie voor de rol van Elly en wisselt die nu in voor alternate. Elly is een rol gedeeld met Noortje Herlaar. Cheyenne Boermans zal de understudy zijn voor de rol van Elly. Lottie Hellingman speelde in vele toneel-en muziektheaterproducties. Onder andere bij Orkater (Blackface), Het Amsterdamse Bos (Midzomernachtsdroom en Zomergasten), en Sluysmans & van Warmerdam (Judee Sill). Vorig jaar speelde ze in Het Pauperparadijs in Carré en toerde ze door Vlaanderen met het stuk Twee Zielen van  Peter de Graef, met wie ze jarenlang samenwerkte. In een stuk als Lazarus is het toch wat lastig vergelijken. De bizarre opzet die haast tot kunst is verheven is voor elke theaterbezoeker anders te interpreteren. Ga vooral kijken en oordeel zelf zouden we haast willen zeggen.

Lazarus is een alom geprezen productie die (naast eerder genoemde Award) o.a. de award voor ‘Beste regie’ (door Ivo van Hove) en ‘Beste musical’ kreeg. Producent Albert Verlinde (Stage Entertainment) liet tijdens de Musical Awards uitreiking ook duidelijk blijken super trots te zijn op deze productie en de cast en creatives die verantwoordelijk zijn voor elke avond succes. Met dit succes is ook een opening gekomen voor de durf om meer ‘minder mainstream’ voorstellingen naar Nederland te halen. Het blijkt een prima aanvulling in het palet der aanbod tussen de grotere klassieke namen als een Anastasia en Aladdin en de jukebox titels als Mamma Mia en Tina Turner. Hiermee bewijst Stage Entertainment de gehele markt te kunnen bedienen en niet bang te zijn af en toe zijn nek uit te steken.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Video: Rob de Haan