Vanmiddag presenteerde Stichting TEM in samenwerking met Affolter Productions, de nieuwe Nederlandse musical ‘De Elephantman’. De Elephantman is te zien van 23 t/m 31 oktober in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

Na het voorstellen van de cast kregen we diverse stukjes te zien. Wat opvalt is de lekkere, stuwende muziek, de prachtige stemmen en het plezier en enthousiasme van alle betrokkenen. Het was vandaag de eerste repetitiedag, vandaar dat er met het script werd gerepeteerd. De voorstellingen in het Zonnehuis worden groots opgezet omdat Affolter met deze voorstelling het land in wil, maar dat zal afhangen van de theaters. Daarom zet hij groots in. De Elephantman is een nieuw origineel stuk en dus geen herhaling zoals er al veel in het theater te zien zijn.

De verfilming door David Lynch van het verhaal, met John Hurt in de hoofdrol, boeide in 1980 bioscoopgangers wereldwijd. In de komende theaterversie, met elf mensen op het toneel en twaalf musici, wordt Merrick gespeeld door kleinkunstenaar Mathieu van den Berk. Lucie de Lange doet mee als Koningin Victoria. Initiatiefnemer Frank Affolter regisseert en maakt de muziek bij de liedjes. Lars Boom schrijft het script.

Dat script wordt net als de liedteksten nieuw en anders. Zo worden verscheidene mensen die Merrick begeleidden en of gebruikten als circusattractie, in de musical samengebracht in één persoon, gespeeld door Jochem Feste Roozemond. Affolter wil ook afrekenen met de vooroordelen uit de film: De manager van de olifantman die alleen maar slecht zou zijn, de dokter die alleen maar goed is en Merrick zelf die alleen maar zielig is.”

Onderhuids wil Affolter meteen alle vooroordelen jegens anderen aankaarten. Tegelijk moet de musical vragen stellen bij het tonen door media van mensen die het in het leven tegenzit. Affolter kwam tien jaar geleden al op de gedachte voor een Nederlandse Elephant Man-voorstelling. Dat was bij het zien van een programma over de Indonesische ‘boomman’, die zoveel wratten had dat hij deels op een boomstam leek, en ook door een tv-interview met de moeder van twee kinderen die niet groeiden. ,,Het gebruik van dit soort mensen door hedendaagse media is soms ook net circus. Daar moet je voorzichtig mee zijn”, aldus Affolter.

De Elephantman

In het Engeland van 1880 zijn freakshows een grote attractie voor de lagere klasse van de bevolking. Om aan de kost te komen, worden de misvormden en de minder validen, de zgn. Freaks, tentoongesteld ter vermaak van de kermisbezoeker. Een van de grootste bezienswaardigheden is The Elephantman (TEM). Door toeval komt hij in aanraking met dokter Frederick Treves, arts aan het Londens ziekenhuis. Treves heeft grote interesse in het ziektebeeld van TEM, maar oordeelt ‘de patiënt’ als imbeciel. Toch besluit Treves hem op te nemen. Tot een ieders verbazing blijkt TEM intelligent en welbespraakt. Mede hierdoor sluiten velen hem in hun hart tot het koningshuis toe.

Cast

De Elephantman: Mathieu van den Berk

Tom Norman: Jochem Feste Roozemond

Treves: Robbert Besselaar

Cathrin : Hanneke Engels

Koningin Victoria: Lucie de Lange

Directeur Ziekenhuis: Bert Simhoffer

Esmee (verpleegster): Saskia Egtberts

Ensemble: Terrence Weijnschenk

Ensemble: Roelof van der Sar

Ensemble: Lisa van den Burg

Ensemble: Mats Hoogland

Kijk voor meer informatie op https://the-elephantman.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier