Bij de première van Love Story werd menig traantje weg gepinkt. Het laatste gedeelte van de eenakter is dusdanig emotioneel dat maar weinigen het droog hielden. Door de rugblessure van Freek Bartels was de première een paar weken uitgesteld en vond de première pas gisteren plaats.

De musical is geschreven door Stephen Clark met muziek van Howard Goodall. Clark en Goodall zijn beiden verantwoordelijk voor de teksten. De film van Arthur Hiller uit 1970 maakte Ryan ‘O Neal en Ali MacGraw wereldberoemd. Schrijver Erich Segal schreef het verhaal als filmscript maar bracht het desondanks eerst uit in boekvorm. De film werd genomineerd voor zeven Academy Awards en won er een voor Beste Filmmuziek, daarnaast won de film vijf Golden Globes.


Het verhaal
Love Story gaat over de rechtenstudent Oliver, die uit een rijke familie komt, en verliefd wordt op Jenny, muziekstudente en afkomstig uit een arbeidersgezin. De twee besluiten om te trouwen tegen de wil van de vader van Oliver. Jenny geeft haar eigen droom om concertpianiste te worden op om Oliver te kunnen onderhouden tijdens zijn studie. Die beslissing brengt haar in conflict met haar liefhebbende vader. Na zijn afstuderen sluit Oliver zich aan bij een advocatenkantoor in New York en het paar besluit om een kind te krijgen. Wanneer dit niet meteen lukt bezoekt Jenny een dokter. De volgende dag valt hun wereld uiteen…

Jenny Cavilleri wordt op prachtige wijze vertolkt door Celinde Schoenmaker. Spel en zang zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Freek Bartels neem de rol van Oliver Barrett IV uitstekend voor zijn rekening. Je ziet en voelt zijn verdriet. Van zijn rugblessure was weinig te merken. Het enige verschil dat wij zagen, was dat hij Jenny nu niet in zijn armen droeg toen zij ziek was. Als het stel net getrouwd is, vraagt Jenny of ze niet over de drempel wordt gedragen. Waarop Oliver reageerde met: nee, dan schiet het weer in mijn rug. Het publiek kon deze grap zeker waarderen.

De vader van Jenny wordt gespeeld door Dick Cohen. De vader van Jenny is een Italiaan met de nodige vrolijkheid en temperament. Haaks daarop staat de rol die Ad Knippels op meer dan overtuigende wijze speelt, de aristocratische Oliver Barrett lll. Met name de wisselwerking met Freek Bartels is er een om in te lijsten. De vrouw van Oliver Barrett III wordt gespeeld door Jeannine Geerts. Zij probeert te bemiddelen tussen vader en zoon maar gaat ten onder aan de sterke persoonlijkheden van de mannen. De brenger van het slechte nieuw, Dr. Ackerman, wordt door Ger Otte gespeeld. Daarnaast is Otte ook regelmatig in het ensemble terug te vinden. Jenny’s moeder wordt op indringende wijze gespeeld door Marleen van der Loo. Van der Loo opent de voorstelling prachtig en weet haar rol te overtuigend te spelen zonder al te veel te mogen praten. Waar je zou zeggen dat je dan nog overheersender gaat spelen blijft Marleen klein spelen waardoor haar spel mogelijk juist daardoor nog meer opvalt.

Het ensemble bestaande uit Jonathan Demoor, Liss Walravens, Kathe Staallekker en Pieter van Nieuwenhuijze verdient ook een dikke pluim. Ze zijn veel on stage en zorgen daarnaast ook voor de changementen die kunstig in elkaar worden gezet en op geen enkel moment storend zijn. Integendeel, de changementen zijn zo kunstig uitgevoerd dat je met plezier kijkt wat er dan weer gemaakt wordt. Het decor lijkt in eerste instantie niet zoveel voor te stellen, maar door een wand te draaien, wordt een totaal nieuwe ruimte gecreëerd.

Love Story is een even mooi als tragisch liefdesverhaal: intiem, puur, romantisch en recht uit het hart. Dit tijdloze liefdesverhaal is in maar liefst 50 theaters in Nederland te zien. De verschillende theaters, speeldata, tickets en meer informatie vind je via http://www.musicals.nl/LoveStory

Voor de fotoreportage klikt u hier.