If you hit the dust, let me raise you up! Kinky Boots, de hilarische show met een sexy randje, loopt nu al een aantal maanden in de Nederlandse theaters en is een groot succes. De voorstelling vertelt het verhaal van Charlie Price en dragqueen Lola. Met de nadruk op de g, want “drek is waar varkens in liggen.” Naast Naidjim Severina mag ook Elindo Avastia op vaste datums de rol van Lola op zich nemen. “Ik hou er van om in een rol te kruipen, maar een dragqueen is andere koek. Ik wilde geen karikatuur neerzetten, en ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.”

Thuismatch

Vorige week donderdag was hij in Theaters Tilburg aan zijn vierde show als Lola toe. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek, waaronder veel kennissen en vrienden. “Dat gaf me zo ontzettend veel energie.” Dat was ook meteen duidelijk. Elindo speelde met een energiepijl van ver boven de honderd en vaarde met een grote glimlach mee op het applaus: “Ik voelde me echt even Beyoncé. Ik was zo overdonderd, dat ik helemaal vergat wat ik moest zeggen en moest doen. Zo een publiek hadden we écht nog niet gehad”.

Die schoonheidsfoutjes vergeven was een kwestie van miliseconden. In liedjes als ‘Een Goede Hak Is Seks’ kwam Elindo volledig tot zijn recht. De eerste zenuwen waren eraf, hij zat volledig in zijn element en zeker op zijn sassy zijn was niks aan te merken. Daarnaast was hij ook in zijn ballads vocaal sterk. In ‘In Niets Mijn Vaders Zoon’ en ‘Sluit Me In Je Hart’ kreeg hij het hele publiek dan weer muisstil. Ook in zijn spel speelde hij de volledige voorstelling gevoelig, geloofwaardig en overtuigend.

Grote verantwoordelijkheid

Elindo speelde de voorbije jaren mee in The Color Purple en Mamma Mia, en dit theaterseizoen dus in Kinky Boots. In de eerste plaats is hij deel van het ensemble, maar dat hij af en toe de hoofdrol mag overnemen was voor hem een grote verantwoordelijkheid: “De volledige show is eigenlijk gebouwd op Charlie en Lola, en dat zorgt voor een grote druk. Van de vijftien nummers zingt Lola er negen. Toen ik dat besefte tijdens de voorbereiding, moest ik wel even slikken”.

Die voorbereiding was op die manier ook een uitdaging voor hem: “Ik heb zo veel mogelijk proberen meenemen van wat Naidjim deed. Ik probeerde zelf bij dansrepetities aanwezig te zijn en op de achtergrond mee te doen, maar dat was natuurlijk soms moeilijk door mijn eigen ensemblerol.” Dat zorgde ervoor dat hij vaak op zichzelf door oefende. “Ik bleef vaak langer om samen met een van de Angels Diego (Gonzalez-Clark) alles door te nemen, want zelf had ik slechts vijf repetities voor mijn première als Lola.”

Het oefenen op hoge hakken begon al in januari: “Toen begon ik samen met Diego te oefenen tijdens voorstellingen van Mamma Mia. Tussen shows door liepen we soms de hele dag op hakken in het Beatrix Theater.”  Dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want de hele cast slaagt er wonderwel in om beter op hakken te lopen dan sommige vrouwen. “De hakken bleven natuurlijk wel een opgave. Ik wou deze rol zo echt mogelijk spelen, maar dit is ook voor mij een totaal andere wereld. Toch hoop ik dat ik een balans heb kunnen vinden, en dat ik het publiek overtuig van mijn versie.” Dat is in Tilburg alvast dubbel en dik gelukt.

In 2017 stond Elindo al in de finals om de Duitse Lola te worden. Toen heeft hij zichzelf uiteindelijk afgemeld, omdat hij vond dat hij nog niet klaar was voor een hoofdrol. “Ik wilde onderaan de ladder beginnen, dan bovenaan uit de lift stappen.” Die lift komt met deze rol als alternate Lola alsmaar dichterbij. “Mijn volgende doel is een first cast positie. Voor iemand met mijn huidskleur zijn er niet veel hoofdrollen die ik zou kunnen spelen, maar ik heb nu al mijn zinnen op Aladdin gezet. Dat zou een droom zijn die uitkomt.”

Elindo speelt nog een aantal shows als Lola, doorheen heel het land. Voor meer info over de kalender, hou zijn instagram @elindoavastia in de gaten!

Verslag: Joke Vereecken
Foto’s: @lisavdn_photography, @ylse_photography & Laura Veraart