Woensdag 2 juli speelden de eerstejaars studenten Muziektheater en Klassiek hun voorstellingen met de titels “De Bedrogenen” en “What the world needs now”.

In de Concertzaal in Tilburg mochten de studenten hun voorstelling spelen wat een opgave was gezien de grote van de zaal en het feit dat ze onversterkt moesten spelen. Het eerste jaar brengt altijd een eindvoorstelling waarin spel en tekst centraal staat. Er werd ook gezongen, maar dat was niet de hoofdzaak. Dat komt in de latere jaren. De studenten Muziektheater Klassiek 1: Richard Wanders, Carlos de Vries, Sam Eggenhuizen, Anouk Anthonissen, Simone van Seumeren, Anouk van Laake, Sanne Vleugels, Burcin Keskin, Emilie Wijers, Anouk van Duifhuijzen en Fientje Hoogstad speelden een stuk dat gebaseerd is op het boek “A Painted Devil” van Thomas Cullinam dat speciaal bewerkt was door de studenten tot een toneelstuk.

De Bedrogenen en What the world needs now-13

Op een dag wordt een Yankee soldaat gewond binnengebracht in een meisjesschool in de zuidelijke staat waarmee de noordelijken in een oorlog zijn. De komst van de korporaal zet de hele school op zijn kop. Hoewel een deel van de bewoners van het internaat tegen de komst is, besluit Edwina, die sinds haar vijftiende op het internaat is, en de directrice, Mrs. Martha, voor de soldaat te zorgen. Zo’n knappe man onder een dak met zoveel vrouwen is toch niet zo eenvoudig als het lijkt. Als de wond van de soldaat ontsteekt, zit er maar een ding op en dat is de voet te amputeren, tot grote ontzetting van het publiek waarbij de amputatie gepaard ging met het gebruik van een roestige zaag en bijbehorende geluiden. Tussen de vrouwen loopt een man, een voormalig slaaf die zijn vrouw en kinderen heeft verlaten omdat hij moest vluchten. Langzaam wordt echter duidelijk dat zijn vriendin, ze zijn nooit getrouwd, werkt in het internaat en een trotse en sterke vrouw is geworden. De geest van de slaaf volgt alle gebeurtenissen op de voet. De soldaat probeert alle vrouwen naar zijn hand te zetten, gewild of ongewild. Geraffineerd speelt hij de vrouwen tegen elkaar uit totdat ze het door hebben en de soldaat dit met de dood moet bekopen. Dit stuk bevatte mooie plots en geestige invallen die compleet samengesmeed zijn tot een intrigerend verhaal met een mooi einde dat direct duidelijk maakt waar de soldaat zal eindigen, bij de geest van de slaaf. De zaal was voor deze groep wel heel erg groot maar desondanks probeerde deze groep de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. Het spel was goed verzorgd en tijdens de spaarzame momenten dat er werd gezongen, was goed te horen dat de groep over prachtige stemmen beschikt. 

De Bedrogenen en What the world needs now-18

De studenten Muziektheater 1: Stéphania Casneuf, Marieke Goemans, Nienke van Horen, Janne Snellen, Janis van Dorsselaer, Michelle Nijenhuis, Tjade van Zwanenburg, Elindo Avastia, Lesley van Eldijk, Jessin Oulad-el-Hadj, Joey van Grumbkow, Nienke Latten en Meren Verhaegh hadden hun voorstelling “What the world needs now” samengesteld met een serie korte eenakters van verschillende toneelschrijvers aangevuld met muziek van Burt Bacharach.

De Bedrogenen en What the world needs now-30

Het thema was relaties waarbij het publiek diverse relaties in verschillende stadia te zien kreeg met elk hun eigen probleem. Het begint met een jong stel dat elkaar nog niet zo goed kent en daar op weg naar de huwelijksreis achter komt. Zij wil het wel van de daken schreeuwen maar hij wil dat niet aan de grote klok hangen. Een stel staat daarna op de tennisbaan en speelt gezamenlijk tegen een ander stel en het stel delft het onderspit en wordt volkomen weggespeeld met alle irritaties van dien zeker omdat ze beiden ook flirten met de spelers aan de overkant. Soms lekker over de top en o zo herkenbaar neergezet.

De Bedrogenen en What the world needs now-35

In een volgend stuk gaat een vrouw vreemd en haar man is daar achter gekomen en ze wil de relatie met haar minnaar beëindigen en verder met haar man. Haar minnaar is het daar niet mee eens en ondanks dat haar huwelijk een sleur is, houdt ze van haar man en wil ze hem niet kwijt en was de relatie met haar minnaar niet meer dan een welkome afwisseling, een uit de hand gelopen flirt. Vervolgens zien wij een lesbisch stel waarbij tussen de twee vrouwen onduidelijkheid is over de eerste ontmoeting.

De Bedrogenen en What the world needs now-46

Even later bevinden we ons op een camping waar een stel voor het eerst zonder de tienjarige dochter ging kamperen en zij zo schrikt van een wespensteek dat ze op haar bril gaat zitten en manlief het haar zeer moeilijk maakt maar ook weer niet.
Niet veel later zien wij een man zitten op de bank en de vrouw thee zet. Typisch een stel dat al jaren bij elkaar is. Je hoort hun gedachtes en terwijl ze vriendelijk naar elkaar doen zijn de gedachtes vals. Op een kerkhof mijmeren twee oudere vrouwen over orchideeën, miljonair zijn en haringen waarna de hele groep deze voorstelling besluit door het themanummer nog een maal, in deze schitterende maar voor dit doel te grote zaal, met overtuiging te zingen, “What the world needs now” en laat dat nu een waarheid als een klok zijn. In iedere scene werd ook eventjes gezongen en ook deze groep klonk goed. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.