Alles is nieuw voor de studenten die aan hun studie zijn begonnen aan de Frank Sanders Akademie. Je weet dan wel aan welke studie je gaat beginnen en waarom, maar verder volgen alle studenten hun droom. Onder leiding van Ara Halici, Hester Schrofer en Daan van Lanen hebben de studenten hun eerste eindejaarsvoorstelling gespeeld in het Ostadetheater in Amsterdam met de titel “Achter de Schermen”.

De voorstelling speelt zich af in het Rijksmuseum waar verschillende mensen op zoek gaan of zijn gegaan naar verbinding. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Waar sta je voor en hoe denken anderen over jou? Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en is uniek op zijn of haar eigen manier.

“Achter de Schermen” begint met een mooie weergave van een klok die door tikt gevolgd door het nummer “Amsterdam” waarmee de studenten een mooie aftrap geven van hun voorstelling en de toon is gezet.

Achter de schermen 2

De voorstelling is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen die gedurende de voorstelling langzaam bij elkaar komen op een punt. Een toiletjuffrouw, haar mannelijke collega, een bewaker, een groep op een vrijgezellenfeest en een groep studenten zijn allemaal op hetzelfde moment aanwezig. Daarnaast zijn er ook een jongen en een meisje die samen chatten. Tijdens de chat neemt het meisje één naïeve beslissing en zet haar eigen wereld totaal op z’n kop. Het internet speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen.  Hoe ga je hier mee om? Gebruik jij internet of gebruikt internet jou? Hoe belangrijk is familie en hoe bepaal je jouw normen en waarden? Allemaal vragen die gesteld worden in “Achter de schermen”.

Achter de schermen 31

De voorstelling is dynamisch. Er wordt gebruik gemaakt van bewegende wanden die diverse functies vervullen in de voorstelling. Zo wordt er voor een chat een projectie gebruikt om het publiek te laten meekijken. De zang wordt op een mooie wijze begeleid en aan de choreografie en staging is duidelijk veel aandacht besteed en wordt mooi uitgevoerd door de studenten. De eerste acte wordt zo opgebouwd dat je benieuwd bent wat er in de tweede acte zal gaan gebeuren en je dus met interesse blijft zitten kijken naar dit mooie verhaal. Het verhaal is absoluut alledaags en de studenten weten te intrigreren.

De eerstejaars hebben met deze voorstelling de eerste stap gezet in hun opleiding en hun eerste studiejaar in stijl afgesloten. Nu gaan ze op weg naar het tweede jaar, na een welverdiende zomervakantie, en zien we ze weer terug in hun volgende voorstelling. Deze voorstelling is alleen vandaag nog te zien in het Ostade Theater in Amsterdam.

Achter de schermen 28

Spel:
Nicole van Beest, Ilja Boer, Jaimy Boetekees, Isa Gommers, Charlotte Ha, Caitlin Hullegien, Jarno Korf, Marie-Annet Kuipers, Ashanti Lavooij, Willianne Liemborg, Sarah Mok, Rafaël van Ravenswaaij, Anne Ruitenberg, Wouter Smeulders, Dean Smit, Rosalie van der Wolf

Creatives
Regie: Ara Halici
Muzikale begeleiding: Daan van Lanen
Choreografie: Hester Schrofer

Klik hier voor de fotoreportage.