Simone Kleinsma speelt al een jaar koningin van de taal, maar is nu zelf Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat werd vandaag bekendgemaakt na de feestelijke voorstelling van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt.
Het is druk voor theater DeLaMar in Amsterdam. BN’ers lopen over de rode loper het theater in. In interviews wordt niet alleen over de voorstelling gesproken, maar ook over Simone Kleinsma worden veelbelovende woorden gesproken. “Twee grote vrouwen ontmoeten elkaar in dit verhaal”, zegt Albert Verlinde.
Annie leeft voort
Het is zeer begrijpelijk waarom deze voorstelling een groot succes is. In tegenstelling tot andere producties, gaat deze musical over het leven van Annie M.G. Schmidt zelf, in plaats van haar werk. Het lijkt alsof je Annie écht leert kennen, net als haar zoon Flip van Duin (William Spaaij) in de musical. “Ook het lelijke moet verteld worden” is een thema dat regelmatig terugkomt in de het stuk. Als publiek duik je, samen met de acteurs, in het leven van de bekende schrijfster. Niet alleen haar successen worden gevierd, maar ook haar kille thuissituatie en haar relatie met de vader van Flip (Wim van den Driessche) worden uitgebreid besproken. De musical is niet bang om ook de nare gebeurtenissen te vertellen. Gelukkig is er, op zijn tijd, ook ruimte voor een grap. Jip en Janneke zijn hilarisch. Marjolein Teepen, in de rol van de moeder van Annie, brengt haar rol in volle overtuiging. Ze heeft duidelijk gevoel voor timing van grappen, die stuk voor stuk aankomen. In het ensemble, waar een aantal leden vandaag haar première speelde, werd goed ingezet. Het nummer “Foxtrot” is fantastisch om te zien, inclusief tapsolo van William Spaaij. Echter maakt het bitterzoete lied “De laatste dans” de meeste indruk. Dit is echt een musical voor jong en oud.
Het hoge woord is eruit
De voorstelling, waar het vandaag al de hele dag om draaide, zit erop. De fenomenale cast van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt ontvangt een boeket rode bloemen. Dan verschijnt Albert Verlinde op het toneel en zegt dat de voorstelling nog niet is afgelopen. Er ontstaan verbaasde blikken en er is een beetje verwarring in de zaal. Dan maakt mevrouw De Zwart-Boch, burgemeester van Blaricum, haar entree en vertelt vol lof het verhaal over Simone Kleinsma. Ze vertelt hoe haar carrière begon, tot hoe de actrice nu in het leven staat. Naast het acteerwerk op toneel en televisie, zet Kleinsma zich regelmatig in voor goede doelen. Dan mag het hoge woord eruit: “Daarom benoem ik u tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.”
Een droom
De zaal ontploft van het grote applaus en de cast is trots op de hoofdrolspeelster. Dit zag Kleinsma overduidelijk niet aankomen. Ze ontvangt haar onderscheiding en mag rustig op de zilveren troon, die inmiddels opgedragen is, gaan zitten en genieten van haar prijs. Joop van de Ende komt op om zijn trots uit te spreken. Simone is een compliment voor Nederland: “Ze is een droom voor iedere theater- en televisieproducent.”
Legende
Een welverdiende prijs voor een legendarische vrouw. Net als Annie M.G. Schmidt laat Simone Kleinsma haar sporen achter in de Nederlandse (kunst)geschiedenis. Niet alleen op toneel is ze al een fenomeen, ook op tv laat ze haar sporen achter in bijvoorbeeld Kees&Co, dat binnenkort weer op de buis verschijnt. Met wederom Kleinsma in de hoofdrol wordt ze dit keer bijgestaan door onder andere Chantal Janzen.
Veel gemeen
Simone en Annie hebben veel met elkaar gemeen. “Ik heb een grote band met haar, ook al heb ik haar niet persoonlijk gekend”, zegt de actrice. Toch vertolkt ze al een jaar lang vlekkeloos de rol van Nederlands meest geliefde schrijfster. “Het voelt alsof ik haar langzaam word.”
Bekijk hier de video van een deel van de plechtigheid: https://www.facebook.com/musicalsites.nl/videos/345775769330832/
Voor de fotoreportage klikt u hier
Verslag: Eileen Bosch
Foto’s en video: Lisa Jansen
Geweldig wat heb ik genoten
Complimenten voor alle spelers
Maar vooral voor Simone
Ik zag echt Annie M.G.Smidt staan
Alles was perfect te verstaan
Een prachtige musical