“Ik kan alles, tot het tegendeel bewezen is”, was het motto van de bekende overleden televisiepresentator Willem Ruis. Tijdens de première van de musical, Willem Ruis, de show van leven, blijkt hij inderdaad sterfelijker dan dat hij zelf wellicht dacht.

De voorstelling van Janke Dekker Producties ging vandaag in première in de stadsschouwburg van Haarlem. Met onder andere Xander van Vledder, Maaike Widdershoven en Johnny Kraaikamp in de hoofdrollen.

Willem Ruis premiere 5

De musical gaat over de welbekende Willem Ruis en zijn leven. Hij was de koning van de Nederlandse televisiewereld tussen 1976 en 1986. Hij veroverde al snel Hilversum van de jaren zeventig. Zijn vernieuwende, energieke en brutale manier van presenteren ontketende een revolutie binnen de televisiewereld. Zijn drang om door zijn vader te worden erkend, drijft hem tot het uiterste. Maar zijn ambitie om de beste showmaster te zijn begint op den duur zijn privéleven te overheersen.
Met een energie van een topsporter beweegt Xander van Vledder over het toneel als de bekende presentator Willem Ruis. Even lijkt het alsof het publiek echt bij het ´spelletjesprogramma´ zit. Het publiek doet gewillig mee met het spel. Zoveel mogelijk stropdassen uit het publiek bereiken het podium en ook de gewilde briefjes van vijf worden ruimschoots ontvangen door de kandidaten van het ‘spelprogramma’. De energie van ´Ruis´ is aanstekelijk! Totdat Ruis in een achtbaan van emoties terecht komt, zodra zijn vrouw hem verlaat voor een ander.

Willem Ruis premiere 28

Het stuk wordt goed geacteerd en ook de zang is prachtig. Naarmate het einde van de voorstelling vordert, wordt het steeds onduidelijker wat er in Ruis zijn hoofd afspeelt en wat er echt gebeurt. Dit maakt dat de kijker genoodzaakt is om er met het hoofd bij te blijven. Dit onderdeel wordt ontzettend sterk geacteerd door Van Vledder. Hoewel niet alle delen van de voorstelling op waarheid zijn gebaseerd, is de voorstelling extra mooi voor mensen die met Willem Ruis op de televisie zijn opgegroeid. Echter kan het thema van de voorstelling ‘het leven, gemis en te veel willen’ ook interessant zijn voor jongeren. Een tragisch verhaal over de ondergang van een showmaster.

Info: de voorstelling is tot en met maart in verschillende theaters in Nederland te zien.

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag: Romanca van Vuure
Fotograaf; Peggy de Haan