In 1973 publiceerde Thea Beckman het boek Kruistocht in Spijkerbroek, een boek dat nog steeds veel gelezen wordt. Dolf (Rein van Duivenboden) biedt zich aan als eerste menselijk proefpersoon om terug geflitst te worden naar het jaar 1212 om voor een uur getuige te zijn van de kinderkruistocht. Hij mist zijn terugflits en besluit mee te trekken met de kruistocht. Zijn doel is om met zijn 21e-eeuwse kennis de kinderen te helpen, Anselmus (Erik Pielaat) heeft echter andere plannen. Hij wil zo snel mogelijk verder richting Jeruzalem al heeft dit weinig met de bevrijding van deze stad te maken…
Ook in deze productie van het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) spelen een aantal ervaren acteurs, een drietal maakt zijn debut in deze productie en verder is de kruistocht gevuld met kinderen uit verschillende leerjaren van de NJMT opleiding.
Jesse Stenzier maakt zijn debut vanavond na zijn opleiding aan PACT Amsterdam. De overtuiging van het vertrouwen van God en de rust de Nicolaas daardoor voelt weet hij goed neer te zetten. De verandering in houding als deze overtuiging een deuk oploopt bij het niet openen van de zee is mooi om te zien.
De groep kinderen en jongeren hebben zich duidelijk vol in dit project gestort en er is zichtbaar hard gerepeteerd op de choreografieën die op een mooie manier door het verhaal zijn gevlochten. Niet altijd even strak, maar altijd wordt snel het ritme weer gevonden. Mooie stemmen en sterk spel overall, jammer dat deze ensemblenummers vooral in de eerste akte niet goed te verstaan zijn op het balkon. Een actrice in deze groep die opvalt is Naima Bayo, een vriendin van Dolf die voor hem vecht wanneer dit nodig is. Prachtige stem en goed getimed spel.
Rein is als Dolf de spil van het verhaal en zodoende bijna altijd in beeld. Hij overtuigt vanaf het begin met zijn mooie stem en in zijn spel vooral in 1212. Hij heeft even tijd nodig om helemaal zijn plek te vinden en vrijer te kunnen spelen. Hij heeft helaas ook weinig tijd om echt de diepgang op te zoeken, want de kruistocht gaat door.
Het tempo dat Anselmus in de groep probeert te houden zit ook in de hele musical. Er wordt goed geschakeld tussen scènes en de verbouwingen van het decor zijn hier op een fijne manier ingevoegd. Dit tempo is fijn om goed meegenomen te kunnen worden in dit avonturenverhaal, maar er is wel erg weinig ruimte om even stil te staan bij een gebeurtenis of mee te leven met het verdriet waar de kinderen ook mee geconfronteerd worden. Een leuke rol die aandoenlijk wordt neergezet is die van Thies (Luca Gielissen)
. Een van de jongste kruisvaarders die zich vol enthousiasme en bravoure in deze reis stort en hard vecht voor zijn zusje Mariecke. Een korte verhaallijn, die toch wat meer inhoud aan het geheel geeft.
De pest, beschuldigingen van duivelsdaden, dreigen met de brandstapel, slavernij allemaal thema’s die even aangestipt worden als je goed oplet. Maar er wordt vooral gefocust op het avontuur wat het een ontspannen stuk maakt om naar te kijken. De prachtige prikkelende muziek van Jeroen Sleyfer speelt hierin een belangrijke rol. De liedteksten van Allard Blom zijn pakkend en door de herhalingen nodigen ze ook jong publiek uit om mee te zingen (met de cd) en dat compenseert goed voor de soms te voorspelbare rijmelarij. De muziek en teksten bouwen voort op de teamgevoel en zetten aan tot actie wat goed past bij een kruistocht. Dit vormt een interessant contrast met de werkelijke plannen van Anselmus.
Een bekend avontuur dat ook in deze musicalvorm bijzonder is om te beleven. Wel zo leuk om daarna het boek (weer) te gaan lezen om de verdere ontwikkelingen tijdens deze kruistocht, op afstand, te beleven.
“Hoe onhandig je ook bent, iedereen heeft een talent
En met een beetje goede wil, ontstaat een wonder
We zijn hier niet voor niets, iedereen die kan wel iets
We zetten de schouders er onder!”
Meer informatie en speellijst: www.kruistochtinspijkerbroek.nl
Lees hier over de vorige productie Peter Pan.
Voor de fotoreportage klikt u hier
Verslag en foto’s: Lisa Jansen
ik speel erin en het is echt super leuk