Tegenwoordig is het in musicalland allang niet meer zo dat alle producties stil liggen in de zomer en de thuisblijvende musicalliefhebber niets meer heeft om te gaan zien. Het fenomeen ‘zomermusical’ is al aardig bekend in de vorm van een korte reprise zoals ‘Bridges of Madison County’ in het DelaMar. Maar ook kortdurende nieuwe voorstellingen als ‘She loves me’ van de Kernploeg worden vaak in de voorzomer aangeboden.

Toch zijn de meeste artiesten druk met het repeteren voor het nieuwe seizoen of geniet men van een heerlijke verdiende vakantie omdat zij een vol jaar keihard hebben staan knallen op het podium.


Musicalmaaltijd

Maar zo nu en dan heb je de ‘extraatjes’ waar musicalartiesten elkaar op zoeken of samen geboekt worden om bijvoorbeeld een avondje dineren op te leuken met hun aanwezigheid en het tonen van hun talent.In Scheveningen is daar zo’n gelegenheid tijdens het vuurwerkfestival. Vuurwerkfestival Scheveningen is een spectaculair evenement met twee vuurwerkshows per avond. Verschillende landen strijden elk jaar in de zomer om de Vuurwerktrofee Scheveningen. Het eerste vuurwerk wordt iedere avond rond 21:45 uur afgeschoten. Het tweede vuurwerk gaat daarna om ongeveer 22:30 uur de lucht in. In 2018 vindt het Vuurwerkfestival Scheveningen plaats op 10, 11, 17 en 18 augustus. Dit vuurwerk is te bekijken vanaf eerste rang bij Tasty Comedy aan het einde van de pier. In combinatie met een heerlijk 4 gangen diner is dit voor Tasty Comedy aanleiding om het geheel te omlijsten met de crème de la crème uit de Nederlandse musicalwereld op het ‘in the round’ podium van het restaurant. Een prima afwisseling van lekker eten en puur vermaak is ook de succesformule van de avond.

En laten we wel zijn, er staat dan ook wel behoorlijk wat talent in de line-up. Jasper Taconis is het brein achter het geheel. Al vaker heeft hij combinaties van musicalmensen bij elkaar gebracht voor een avond vol entertainment en hij mag ook samen met Nicky van der Kuip de aftrap doen nadat de hele groep zich met Rent’s ‘Season of love’ heeft voorgesteld.
Het aanwezige publiek wordt behoorlijk aan de musical-kennis-tand gevoeld of men ook de wat minder bekende nummers herkend. Wist u bijvoorbeeld dat ‘This is the moment’ van René Froger uit de musical Jekyll and Hyde afkomstig is? En waar is ‘de lady is a tramp’ ook alweer van? Dit maakt het voor die mensen die misschien minder musicalfan zijn en wellicht meegesleept zijn ook zeer vermakelijk.
Toch zijn de klassiekers wel de momenten dat de zaal verzucht, wanneer Tony Neef opkomt in zijn Miss Saigon shirt, of wanneer Carolina Dijkhuizen het oh zo mooie ‘Te ver gegaan’ uit Aida zingt in samenzang met Jasper en Nicky. Lone van Roosendaal die uit ‘Heerlijk duurt het langst’ het ‘zeur niet’ zingt en Vajen van den Bosch die in de huid van de Kleine Zeemeermin kruipt.

Het repertoire is ook mooi afgestemd op de sfeer in de zaal gedurende het diner. Na het hoofdgerecht (en dus ook wat glaasjes verder) is het publiek toe aan wat stevigers en haalt Tony zijn beste Andre Hazes (inclusief biertje in de hand) naar boven en gaat het dak eraf met de dames die een medley brengen van nummers uit The Bodyguard en On Your Feet. Ook liet Carolina Dijkhuizen alvast een voorproefje horen van haar komende theatertour met nummers van Donna Summer en dat gaat er bij dit publiek wel in. Als dan na het toetje de echte finale komt met Mamma Mia is er geen vuurwerk meer nodig, het knalt binnen al genoeg! Polonaise, publiek en artiesten door elkaar aan het dansen en zingen en met een niet-musical toegift ‘Leef’ sluit Jasper de avond af. Normaal gesproken volgt er dan de tweede vuurwerkshow maar helaas was door de overtrekkende storm het vuurwerk dit keer niet doorgegaan. Maar er zijn nog genoeg kansen om (nog) een keer te gaan, met of zonder vuurwerk.
Er zijn verschillende kaarten verkrijgbaar, je betaald het eten en het programma vooraf, de drankjes daar ter plaatse. Een prima avondje uit, en een mooie overbrugging voor de echte musicalliefhebbers die nu alweer smachten naar het nieuwe seizoen.

Het ‘Dinner & Musical @ Sea’ programma is twee weekenden te zien, 10 en 11 augustus en 17 en 18 augustus. Kijk voor kaarten op www.tastycomedy.nl

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Mariska Steenbergen