Tussen al het groen en de uitgestrekte weilanden in Rosmalen (’s Hertogenbosch) staat de cast van Aida klaar om zich te presenteren. Tussen de foodtrucks die in de stijl van een archeologisch kamp staan opgesteld, schijnt de zon als een soort spotlight op de plek waar dadelijk de grote vraag beantwoord wordt: Wie wordt Aida?

Op de muziek van Indiana Jones komt er een jeep het pleintje op gescheurd. Albert Verlinde stapt uit. “Dit was toch wel een beetje een jongensdroom, zo uit die auto stappen als Indiana Jones. Stoer hè?” grapt de producent.

Na Elizabeth is Aida aan de beurt

“Na heel lang zeuren bij Disney, kregen we door onze goede band eindelijk goedkeuring om dit te mogen doen. Dat maakt het extra bijzonder dat het gelukt is”, zegt Albert Verlinde. En met al 20.000 verkochte kaarten kun je wel spreken dat het nu al steeds dichterbij een groot succes komt. Dan worden langzaam de cast en creatives bekend gemaakt. Regisseur Eddy Habbema, die ook verantwoordelijk was voor de regie van Elizabeth in Concert, wordt voorgesteld en vertelt wat over het concert. “Je krijgt in feite de musical, maar toch ook weer niet de musical.”

Aida is…

Dan start de muziek. Het orkest speelt en het ensemble, gekleed in zwarte kleding en lichtroze jasjes, begint te zingen. Na een klein stukje uit “Dans van de mantel”, zet het intro van “Gezegend Nubië” in. Dan komt April Darby tevoorschijn. Zij mag de titelrol vervullen. Met een dijk van een stem blaast ze het publiek weg en bewijst ze meteen dat ze de perfecte keuze is voor deze rol.

April Darby!

April Darby was eerder te zien in Sister Act en ze was alternate van Rachel Marron in The Bodyguard. “Aida is altijd al een droom van me geweest. Toen ik als veertienjarig meisje besloot dat ik ooit deze rol wilde spelen, had ik nooit verwacht dat het me echt ging lukken!” zegt de hoofdrolspeelster. Ze vindt het heel tof dat Aida nu een concert is geworden. Er ontstaat meer samenhorigheid en de vierde muur wordt doorbroken, zegt ze. “Het is voor mij de eerste keer dat ik in open air ga spelen. Dat is heel spannend, maar ik ga me heel goed voorbereiden. Ik neem veel zanglessen, zodat ik straks alle acht shows goed ga zingen.”

Een echte klootzak

Daarna voegen Tony Neef en Freek Bartels zich erbij. “Het is doodeng, maar ik voel me vereerd”, zegt Freek, die de rol van legergeneraal Radames gaat vervullen. Ook Tony Neef vindt het geweldig: “Ik ben heel blij dat ik nu eens een echte klootzak mag spelen.” Ook Willemijn Verkaik zal meedoen aan het concert. Zij zal de rol van Amneris vervullen. Vervolgens zingen Freek en April het duet “Verwarrend Bestaan.”

Emotionele muziek

Wat al snel naar voren komt, is dat de cast gek is op de muziek van Aida. Het wordt emotioneel en rauw genoemd. Voor Marnix is het zelfs een jeugdsentiment: “Ik ben, net als April, opgegroeid met deze muziek. Ik vond het heel tof dat ik gevraagd ben om auditie te mogen doen.” De show is doorgecomponeerd en zal daarom toch meer voelen als een musical. Alleen ligt er dit keer meer focus op de muziek dan op het verhaal. De muziek wordt gespeeld door een veertienkoppig orkest.

Ook met regen gaan ze door

De voorstellingen van Aida in Concert zijn deze zomer in Autotron, gelegen in Den Bosch, te zien. De reden voor deze locatie is omdat Den Bosch dit jaar cultuurhoofdstad is. Daarnaast is het natuurgebied rondom Autotron perfect voor deze show. “Het is heel mooi dat het buiten is. Het water dat om de plek heenloopt is prachtig, en straks zal het daglicht en het geluid de show afmaken”, zegt ensemblelid Marnix Lenselink. Zelfs als het regent gaan de voorstellingen door. Dan krijgt het publiek een poncho. Maar hopelijk wordt het prachtig weer, want dat verdient deze show met veelbelovende April Darby als Aida.

Kijk voor meer informatie op: https://www.stage-entertainment.nl/shows/concert/aida-in-concert/

Maak kans op vrijkaarten voor Aida met Willemijn Verkaik en Freek Bartels

Verslag: Eileen Bosch
Foto’s: Gaby Lejeune