Na-Young Jeon speelt momenteel in Londen de rol van Fantine in de musical die al 28 jaar opgevoerd wordt, Les Miserables. Les Miserables werd eerst in het Palace theater en later in het Queens theater in Londen gespeeld. De voorstelling is in al die jaren miniem aangepast en wordt nog in de vrijwel oorspronkelijke vorm gespeeld. Nieuw daarin zijn de castleden die inmiddels sinds juni voor minimaal een jaar de cast vormen van deze schitterde musical.

Na-Young speelt nu al bijna zeven maanden de rol van Fantine in Les Miserables. Tijd om te vragen hoe het met haar gaat in Londen.

Codarts
Na-Young is na haar rol van Kim in Miss Saigon afgestudeerd aan Codarts in Rotterdam waar ze vier jaar aan gestudeerd heeft. Een tijd waar ze zichzelf al goed leerde kennen. Na-Young had haar eigen mening en raakte daardoor vaak in discussies met haar docenten. Dat het geven van haar mening belangrijk voor haar is, is nog steeds zo al is ze wel milder geworden. Milder voor zichzelf maar ook haar omgeving. Hoewel ze duidelijk probeert te laten zien en horen wat ze wil.

Tijdens haar opleiding speelde ze een rol in High School Musical waardoor ze een jaar pauze nam van haar opleiding aan Codarts in Rotterdam. Tijdens deze productie werd ze prompt genomineerd als aanstormend talent. Het komische was dat Na-Young niet eens wist wat een Musical Award eigenlijk inhield. Daarna werd Na-Young gevraagd te auditeren voor de rol van Kim in Miss Saigon en kreeg zij de rol, naast Ton Sieben, die de rol van Chris zou spelen, en Stanley Burleson, die de rol van De Regelaar speelde.

1481350 711401125550321 1708911067 n

Miss Saigon
Miss Saigon was een hele hectische tijd voor Na-Young. Ondanks dat ze een studente was van 22 jaar en nog niet afgestudeerd was, had ze wel de hoofdrol verdient in deze grote productie die in Het Beatrixtheater van Joop van den Ende gespeeld werd. Alle publiciteit was nieuw voor Na-Young en ze was bang dat het beeld dat de pers zich over haar zou vormen niet haar beeld zou zijn. Ze was onderdeel geworden van een grote productie voorzien van alle toeters en bellen die bij een dergelijke productie hoorde. Tijdens Miss Saigon heeft Na-Young heel veel heeft geleerd vertelt zij. Het feit dat ze “slechts” een student was, speelde wel mee in haar geldingsdrang om elke avond zichzelf telkens weer te willen bewijzen.

Kiss me Kate

Na-Young was na Miss Saigon te zien in een schitterende rol in Kiss me Kate met een cast die bestond uit Wim van den Driessche, Frédérique Sluyterman van Loo en Guus Bok. Het verhaal over twee geliefden die een jong koppel overhalen hen te bezoeken waarbij allerlei zaken uit beide relaties naar boven komen. M-Lab is bij uitstek de plek om nieuwe dingen te onderzoeken met een regisseur als Daniel Cohen die Na-Young nog kende van Codarts en die haar haar rol verder liet uitzoeken en verdiepen.

Les Miserables
Na Kiss me Kate wordt Na-Young aangenomen voor de rol van Maria Magdalena in Jezus Christ Superstar, dat opgezet wordt door drie jonge ondernemers die deze productie speelden in een van de gebouwen van de RDM werf in Rotterdam. Voor Na-Young was dit een avontuur waar ze zin in had maar toen ze kon auditeren in Londen voor de rol van Eponine aarzelde ze geen moment. Tot ieders grote verrassing wordt ze, na geauditeerd te hebben niet voor de rol van Eponine aangenomen maar voor de rol van Fantine in Les Miserables. Een strop voor de producenten van JCS maar de kans voor Na-Young om door te breken in Londen.

Stilletjes had Na-Young op haar kalender gezet dat ze in 2013 op West End wilde spelen. Wel gehoopt en gedroomd maar dergelijke dromen komen niet snel uit. Zeker als je bedenkt dat Na-Young haar roots niet in Nederland liggen maar in Azië, Korea. Ook niet als je bedenkt dat Les Miserables een westerse musical is die zich afspeelt in Frankrijk. Des te opmerkelijker is het dat de creatives en casting van Les Miserables toch gekozen hebben voor het talent van Na-Young.

Na-Young haar familie is 40 jaar geleden naar Nederland gekomen omdat haar opa een baan had bij de Koreaanse ambassade in Den Haag. Na-Young haar moeder ging later mee naar Nederland. Na-Young haar vader deed zaken in België en zodoende hebben haar ouders elkaar leren kennen. De ouders van Na-Young hebben hard gewerkt om voor haar te zorgen en haar in staat te stellen om vanaf haar vijfde jaar piano- en danslessen te volgen en de dingen te doen die ze toen wilde. Dingen die Na-Young gebracht hebben waar ze nu staat. “Ik ben daar nog steeds heel dankbaar voor”; vertelt ze.

Die achtergrond maar ook haar wilskracht zijn nog steeds hoorbaar in ons gesprek. Na-Young vertelt; “Het zou zo makkelijk zijn om als het ware achterover te leunen en de rol elke avond te spelen in een musical. Maar ik wil elke avond mezelf weer verdiepen in mijn rol en zorgen dat ik elke avond scherp ben en gefocust op mijn rol. Kok-Hwa Lie (Miss Saigon) heeft mij geleerd dat, als ik elke voorstelling mij op mijn tegenspeler focus, ik daar vanzelf op reageer. Dat vond ik heel fijn en dan voelde ik me niet alleen op het toneel. Ik hoefde alleen maar te signaleren en te kijken.”

Na Miss Saigon studeerde Na-Young af met een schitterende solo en dat was het startsignaal om op haar eigen benen te staan. Die eigen benen komen goed van pas als ze de rol van Fantine in Les Miserables in Londen zonder enige hulp van een agent binnenhaalt. “Bij Miss Saigon”; vertelt Na-Young; “konden mensen het behalen van de rol van Kim wijten aan haar Aziatische uiterlijk maar in Les Miserables, vervolgt ze; heb ik als Aziaat toch de rol in Les Miserables verdient, ondanks dat het eigenlijk een Europese rol is.”
Op haar eigen benen staan is duidelijk iets waar Na-Young voor staat met daarbij een sterke eigen wil en eigen mening. Ook haar rolinvulling is iets waar ze achter moet staan en belangrijk voor haar is omdat ze elke avond wil presteren en ze zich er niet bij neer kan leggen bij het spelen van “weer” een voorstelling. Het publiek koopt voor veel geld een kaartje en Na-Young wil elke avond alles geven.

1484837 711400545550379 1513658441 n

Londen
Op weg naar Londen moest Na-Young snel verhuizen en heeft ze twee nachten in een hotel geslapen voor ze in haar huidige appartement kon trekken aangezien de vorige bewoner eerst moest vertrekken. Nu woont ze in haar huidige appartement en speelt ze 8 shows per week en gaat daarna weer naar haar thuis. Thuis is ze op zichzelf en kan ze Londen in haar eigen tempo ontdekken, dingen doen die ze zelf wil doen met de mensen die ze kiest.

“Natuurlijk vind ik het heel fijn”; vervolgt Na-Young; “als er familie en vrienden uit Nederland overkomen maar in Londen kan ik mijn eigen weg vinden en dingen doen die ik wil zoals een lange wandeling door de regen, zo fijn.”

“Engels gaat ook steeds beter”, vertelt ze. “Waar Nederlanders door de Amerikaanse TV-series en films steeds Amerikaans Engels spreken, spreek ik nu Engels. Maar ik merkt dat als ik naar een Amerikaanse film heb zitten kijken dat ik het Amerikaanse Engels zo weer spreek”; lacht ze.

Londen is voorlopig haar eigen huis en Nederland moet maar afwachten of Na-Young weer terug zal keren maar zoals bij veel acteurs weet ook Na-Young niet of ze en waar ze haar volgende rol zal spelen. Duidelijk is dat Na-Young een ontdekker is die haar eigen plan wil trekken op haar eigen manier. Intussen heeft ze wel geleerd zich aan te passen aan haar omgeving als de omstandigheden dat vragen. Iets wat ze een aantal jaar geleden niet wilde doen. Momenteel voelt ze zich op haar plek. De toekomst zal uitwijzen wat haar volgende rol en thuis zal zijn.

Lees ook:
Celinde en Na-Young genomineerd
Eigentijdse Jesus Christ Superstar (+video)
Na-Young Jeon en Desi van Doeveren schitteren in hun solo’s