Dat musicalland een zomerstop heeft waarin alle producties stil liggen is al jaren verleden tijd. Naast kort lopende ‘zomerproducties’ van o.a. de Kernploeg of De Parade is er ook elke zomer wel een productie ‘In Concert’ te bewonderen.

Stage Entertainment nam in 2017 dit initiatief met ‘Elizabeth in concert’ op de bijzonder locatie Paleis het Loo. Dit prolongeerde vorige zomer maar deze keer komt Stage Entertainment met een nieuwe titel: Aida in concert. 

De roep om AIDA als terugkerende productie wordt nog niet ingewilligd maar de fans kunnen al wel van 20 tot en met 30 juni van dit spektakel genieten op een wederom bijzondere locatie: de Autotron in S Hertogenbosch.

De Cast en het verhaal

Naast de bijzondere locatie wordt het publiek ook verwend met een echte sterrencast.

We zien en horen vooral Willemijn Verkaik als prinses Amneris, dochter van de Egyptische farao en gehuld in de meest prachtige gewaden (ontworpen door Addy van de Krommenacker) die de legerkapitein Radames Freek Bartels, begeert. Alleen zijn de gevoelens niet wederzijds omdat Radames is gevallen voor Aida, een van de slavinnen van de prinses. Aida wordt gespeeld door April Darby, bekend van o.a. haar rol als Rachel Marron in The Bodyguard. Samen met Freek zingt zij de prachtige nummers ‘verwarrend bestaan’ (zelfs twee keer) en ‘ergens in de sterren’ en laten beide wederom bevestigend horen wat voor wereldklasse aan stemmen zij hebben. 

Tony Neef speelt Zoser, de vader van Radames die harteloos het leger beveelt Aida te doden. Met het nummer ‘bouw maar gauw een piramide’ zien we ook dat er dit jaar (meer) aandacht is besteed óp het podium als het gaat om decor.

Joris van Veldhoven, visueel storyteller, is verantwoordelijk voor de staging en bij meerdere nummers zien we de cast op een grote bewegende steiger tussen grote keien over het podium bewegen. Ook tijdens de andere scenes zien we indrukwekkende opbouw on stage, het live orkest zit bijvoorbeeld hoog op een steiger en het podium loopt aan de voorkant af met een trap naar een ogenschijnlijk verse plek waar een opgraving plaatsvindt. Erg mooi gedaan en het podium ligt aan het water waarmee ook lichteffecten en fonteinen het kijkbeeld vergroten.
Maar met het nummer ‘gezegend Nubie’ worden echt alle spektakelregisters open getrokken. Watereffecten, pyrotechniek, vuurwerk, niets is te gek maar het is toch vooral de spectaculaire samenzang die het publiek doet verwonderen.

Naast zijn vader speelt ook Mereb een rol in Radames’ leven. Nigel Brown, momenteel nog te zien in de Leeuwenkoning, speelt de Nubische bediende van Radames, die Aida herkent als de dochter van de Nubische koning, maar op haar verzoek haar identiteit geheim houdt. 

Tjindjara Metschendorp, ook een Rachel Marron uit The Bodyguard, speelt Aida’s vriendin Nehebka die Aida overtuigt om op te staan tegen het regime van Zoser.In de musical moet ze dit met de dood bekopen maar gelukkig mogen we het gehele concert van Tjindjara haar prachtige soulstem genieten.

Een supersterk ensemble met o.a. Darren van der Lek, Yoran de Bont en Liss Walravens complimenteert het gezelschap. Daan Wijnands heeft weer prachtige choreografieën bedacht en vooral de massale scenes zijn indrukwekkend mooi en strak gedanst zonder af te doen aan de kleine, intieme setting van sommige scenes. 

Ooit begonnen als opera van Giuseppe Verdi werd Aida voor het bredere publiek werelds populair door de musicalbewerking met de prachtige muziek van Elton John en de teksten van Tim Rice. Voor Nederland vertaald door recent overleden Martine Bijl, hoewel in deze concertvorm er begrijpelijk geen tot weinig tekst is. Regie van dit concert is in handen van Eddy Habbema en muzikale leiding is Maurice Luttikhuis.

Hoewel met dit concert de wens om de gehele voorstelling weer eens te zien alleen maar groeit, is dit echt een zomers cadeautje van Stage Entertainment i.s.m. Shows en Events. Van 20 tot en met 30 juni kan men zich even in Egypte wanen op het speciale terrein van de Autotron in ’s Hertogenbosch en kijk voor meer informatie www.stage-entertainment.nl

Vanuit onze ervaring nog wel deze gratis tips: kleed u voor zowel warmte als kou en kijk bij het parkeren waar u de auto zet.

Foto’s: Merel van Dooren (Merelpics)
Verslag: Mariska Steenbergen