Vanmiddag waren we te gast in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs, waar de repetities voor Daens de musical in volle gang zijn. Twaalf jaar na datum zorgt Studio 100 voor een 2.0-versie van de grootse Vlaamse musical. Het productiehuis wil de oorspronkelijke versie van het spektakel namelijk updaten met de nieuwste technische snufjes van de bovenste plank. De rijdende tribunes en hoofdtelefoons zullen de productie dan ook naar een nog hoger niveau tillen.

Repetitie Daens

We mochten van dichtbij de repetitie bijwonen. Er stond een scène op het programma waarbij de Aalsterse fabrieksarbeiders in opstand komen. Ze moeten het daarbij opnemen tegen de gendarmerie te paard, die niet bepaald vredelievend te werk gaat. Voordat zo’n stuntscène er ook realistisch uit gaat zien, gaan er lange repetitiedagen aan vooraf. Vooral stuntscènes met dieren vragen veel geduld en oefening. De paarden die meedoen in Daens kregen dan ook een eigen tent met een piste en stallen zodat scènes eerst afzonderlijk gerepeteerd kunnen worden, voordat ze tussen het gigantische ensemble door moeten rijden. Daar mochten we getuige van zijn.

Nadien was het tijd voor het echte werk. De paarden en stuntmannen verhuisden van hun tent naar de grote hal, waar ze de gerepeteerde scène in de praktijk konden brengen met cast en ensemble.

We laten jullie graag meekijken achter de schermen. Wat ons betreft ziet het er alvast veelbelovend uit. We kijken uit naar de première op 21 februari!

Daens, de musical

De musical Daens neemt ons mee terug naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren.

Zo is de situatie die priester Adolf Daens (Peter Van de Velde), na een conflict met Bisschop Stillemans (Jo De Meyere), aantreft wanneer hij terugkeert in zijn geboortestad Aalst.

De plaatselijke industrieel heeft de helft van zijn arbeiders ontslagen en wordt gesteund door de voorzitter van de Katholieke Partij.

Daens verzet zich tegen deze ontslagen en tegen de wantoestanden in de textielfabrieken.

In zijn strijd krijgt Daens de steun van Nette ( Free Souffriau), pas zeventien maar al kostwinner voor haar hele gezin. Ook de liberalen en de socialisten kiezen de kant van het volk. Eén van die socialisten is Jan De Meeter (Jelle Cleymans). Te midden van de sociale onrust en de barre levensomstandigheden ontstaat er een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.

Meer informatie over Daens, de musical vind je hier

Verslag: Lieze Jacobs
Foto’s: Joke Vereecken