Dragan Bakema gaat de hoofdrol van Newton spelen in David Bowie’s Lazarus. Gijs Naber heeft de rol noodgedwongen teruggegeven, nadat hij tot de conclusie kwam dat hij de afgelopen tijd te veel hooi op zijn vork heeft genomen.
Gijs Naber: “In de aanloop naar de repetitieperiode ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de afgelopen jaren te veel hooi op mijn vork heb genomen. Een rol als deze verdient honderd procent commitment. Als je constateert dat je die niet kunt geven, vind ik dat je het aan je publiek en je collega’s verplicht bent om daar open over te zijn. Ik ben enorm blij met het begrip van de producent en vind het fantastisch dat Dragan de rol van mij over gaat nemen. Ik ben er van overtuigd dat de fantastische cast onder leiding van Ivo van Hove een prachtige voorstelling gaat neerzetten.”
 
Albert Verlinde, algemeen directeur en producent van Stage Entertainment Nederland: “Ik betreur het enorm dat Gijs zijn rol in Lazarus noodgedwongen moet teruggeven. We hebben er alles aan gedaan om het mogelijk te maken. Maar als blijkt dat het niet lukt om deze zware rol te spelen, heb ik er groot respect voor dat een acteur deze moeilijke beslissing durft te nemen. De rol van Newton vraagt om een uitzonderlijk acteur en zanger. We hebben ondanks de druk, toch de tijd genomen om een ijzersterke vervanger voor Gijs te vinden. Henry Hey, musical supervisor namens de erven van David Bowie, en regisseur Ivo van Hove hebben Dragan unaniem gekozen voor deze rol. Hij heeft alle capaciteiten in huis om Newton gestalte te geven. We zijn er trots op dat hij de cast van Lazarus gaat aanvoeren”.
 
Dragan Bakema: “De vraag of ik auditie wilde doen voor de rol van Newton in Lazarus kwam onverwacht, maar ik was meteen enthousiast. Lazarus is een unieke voorstelling, anders dan alles wat ik eerder zag. Geweldig om daar onderdeel van te mogen zijn. Als acteur is het een bijzondere uitdaging om het fascinerende personage Newton te mogen vertolken. Ik ben blij met het in mij gestelde vertrouwen en verheug me er op om op 2 september aan de repetities te beginnen!”
Lazarus, het laatste werk van David Bowie, gaat op zondag 13 oktober in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Naast Bakema zijn onder anderen Noortje Herlaar, Pieter Embrechts en Holly Mae Brood te zien in de door Ivo van Hove geregisseerde voorstelling. Meer informatie: www.bowielazarus.nl
 
Dragan Bakema
Dragan Bakema studeerde in 2005 af aan de Arnhemse Toneelacademie en volgde lessen aan de beroemde Lee Strasberg Academy in New York. Hij speelde in een groot aantal theaterproducties, waaronder Naar Damascus bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Pierre Audi en Platonov en Richard de Derde van het RO Theater. In 2012 speelde hij de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema in de musical Soldaat van Oranje en afgelopen zomer stond hij in Carré met het theaterspektakel Het Pauperparadijs. Dragan was te zien in vele korte en lange films, waaronder de met drie Gouden Kalveren onderscheiden dramafilm Joy en de met twee Gouden Kalveren onderscheiden Brownian Movement. Voor zijn rol in de telefilm Loverboywordt hij in 2003 onderscheiden met de Best Talent Award. Dragan is naast acteur ook actief als scenarist en producent. Hij schreef mee aan het filmscenario van Oliver etc. en Hunting en Zn en speelde tevens de hoofdrollen. Voor Hunting en Zn. ontving hij zijn tweede Gouden Kalf-nominatie. Ook speelde hij rollen in talloze televisieseries, waaronder In Therapie, De Troon, Medea van Theo van Gogh en Rembrandt en ik. Eind 2019 is hij te zien in de speelfilm April, May en June.
 
Lazarus
Popfenomeen David Bowie overleed op 10 januari 2016. Eén van zijn allerlaatste projecten was de musical Lazarus. Hij ontwikkelde de voorstelling met Enda Walsh (script) en regisseur Ivo van Hove. Van Hove, die binnenkort de Johannes Vermeerprijs 2019 in ontvangst mag nemen, regisseert ook de Nederlandse productie. Lazarus is een vervolg op het boek The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. Bowie vertolkte zelf de hoofdrol van Thomas Newton in de filmbewerking uit 1976, geregisseerd door Nicolas Roeg. In Lazarus ontmoeten we Bowie’s alter ego Thomas Newton opnieuw. De voorstelling is een avontuurlijke trip door Bowie’s geniale geest. Een reis die uiteraard wordt omlijst met legendarische Bowie hits, waaronder ‘Heroes’, ‘Absolute Beginners’, ‘Changes’, ‘All the Young Dudes’, ‘This is Not America’ en uiteraard ‘Lazarus’, voor de voorstelling geschreven en later uitgebracht op Bowie’s laatste album Blackstar.
 
Lazarus wordt in Nederland geproduceerd door Stage Entertainment Nederland in samenwerking met Robert Fox en Jones/Tintoretto Entertainment en The New York Theatre Workshop.
 
Foto: Stage Entertainment pr