Albert Verlinde Entertainment zet elk jaar een Nederlandse persoonlijkheid in het voetlicht en dit jaar is dat Tom Manders, wellicht beter bekend als Dorus, geworden. Dorus werd bekend in Nederland met nummers als “Bij De Marine”, “De Krokus en de Hyacint”, “De Figaro Parodie” en natuurlijk “Twee Motten.”

Veel weten mensen niet over Tom Manders zoals het theater dat hij had in Amsterdam waar hij van zijn dromen vervulde, Saint Germain des Prés. Een stoffig rommelig theater waar mensen uit het hele land naar toe kwamen. Deze gedreven man leek op TV zo relaxed maar niets is minder waar. Tom Manders begon als tekenaar en decorontwerper waarbij hij heeft gewerkt voor grootheden uit die tijd zoals Lou Bandy, Heintje Davids en Wim Kan. Door Wim Kan besluit hij zijn eigen cabaret te maken en door toeval ontstaat het typetje Dorus die bepalend zal zijn voor het Nederlands theater. Een andere icoon is Cor Stijn, de man die Dorus gedurende een periode van zes jaar begeleid achter een Hammond orgel.

Dorus wordt gespeeld door Henk Poort die zich achter de snor en bolhoed van Dorus ontpopt als een bijna kopie. Henk Poort heeft duidelijk heel veel tijd besteed aan het bekijken van de DVD-box van Dorus die hij naar eigen zeggen “helemaal kapot en grijs heeft gedraaid” omdat hij beide personages als het ware in zijn lichaam wilde opnemen. Daarin is hij helemaal geslaagd, ook volgens de familie van Tom Manders. Op een toneel dat een vast decor heeft, voelt Henk Poort zich als een vis in het water waarbij hij op een speelse manier door de vierde wand breekt. 

Dorus premiere-12

De rol van Cor Stijn wordt vertolkt door Marco Braam. Normaal muzikaal leider mag hij in de schoenen stappen van deze Hammond-virtuoos. Een dubbele première eigenlijk die Marco Braam op zijn palmares mag schrijven. Vocaal, spel en muzikaal heeft Marco Braam zijn eigen stijl ontwikkelt die naadloos past in dit stuk. Johnny Kraaijkamp is een duizendpoot in het stuk, speelt, zingt en is ook dienend aanwezig om de cast te laten bloeien. Rollend van de ene rol in de andere weet hij zijn weg moeiteloos te vinden en in zijn rol van de broer van Dorus, Kees,en TV-producent is hij helemaal thuis in deze voorstelling.

Dorus premiere-18

Het ensemble in deze voorstelling is nauwelijks ensemble met de prominente rollen die ze hebben. Barbera van der Kaay speelt de rol van Enny Manders. Ze zet de rol mooi en fijn neer zonder al te veel aandacht op te eisen maar laat haar talenten zien door na een jaar gitaarles twee mooie gevoelige solonummers te zingen die perfect passen in dit intieme stuk over deze theaterkunstenaar. Diederik Ensink is een verhaal op zich door de wijze waarop hij zich manifesteert als een alleskunner. Tijdens zijn tijd bij Jeans heeft hij zich verder ontwikkelt als een theaterman die zijn muzikaliteit voor het hele publiek tentoonspreid. Bass, Trombone, piano, dwarsfluit zijn een aantal instrumenten die hij moeiteloos lijkt te bespelen. Last but not least, Loïs van de Ven, die blijkt te beschikken over een dragende stem maar ook iemand die muzikaal en in spel haar weg weet te vinden in dit muzikale stuk. Nog studerend op de Fontys Hogeschool in Tilburg schittert deze vrouw al op het toneel en past ze uitstekend in deze ervaren cast en lijkt moeiteloos mee te draaien in deze voorstelling.

Dorus premiere-26

Deze musical beschrijft het leven van Dorus vanaf het begin van zijn carrière die start tijdens de tweede wereldoorlog, en via theaters in Amsterdam en Rotterdam, doorgaat tot 1972 als Dorus overlijdt. De musical is geschreven als een aubade aan Tom Manders en daarin is Albert Verlinde geslaagd. Deze cast speelt een intieme voorstelling in de stijl van de tijd waarin Tom Manders leefde. Geen snelle changementen of flitsende lichtplannen maar variété zoals die in die tijd speelde. Even terug naar Saint Germain des Prés en theater zonder politiek maar ongedwongen amusement. 

Voor de fotoreportage klikt u hier

Lees ook: Dorus even bij de marine

Kijk voor meer informatie op www.theaterhits.nl

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.