“Door de bomen” is de eindejaarsvoorstelling van de tweedejaars studenten van de Frank Sanders Akademie. De voorstelling werd geregisseerd door Frank Sanders en voor de choreografie en staging was Caroline Canters verantwoordelijk.

De cast bestond uit: Rob Bakker, Mitch Blaauw, Bastiaan de Haan, Lotte Haen, Tobias van Harmelen, Eva Jonker, Marije Konings, Mike Levens, Esther Lindenbergh, Nienke Strik, David van den Tempel, Kristel Termorshuizen, Coen Vink, Tessa Wowor en Liza van Zeijderveld.

De musical was een samenvoeging van twee stukken van Alex van Warmerdam “Welkom in het bos” en “Het Noorderkwartier”. Deze groep heeft zich als ontdekkers in de stukken vastgebeten. Het resultaat is een hilarisch stuk in een theater met een diep toneel waar de studenten optimaal gebruik van hebben gemaakt. Simpele decorstukken als een raam, een paar deuren en mooie kostuums, die met deze warmte voor veel zweetdruppeltjes gezorgd moeten hebben, waren de kersen op de taart.

Door de bomen-7

Dora (Nienke Strik) is op de vlucht voor haar man en Fannie (Tessa Wowor) steunt haar maar is ook op de vlucht . Op de vlucht voor hun eigen leven, angsten en confrontaties in de grote stad. Wat ze niet weten, is dat ze in het bos allerlei vreemde figuren tegen komen die hen telkens weer dwingen keuzes te maken. Op hun zwerftocht moeten ze op zoek naar eten en drinken om in leven te blijven. Fannie en Dora zijn dan wel vriendinnen maar binnen hun vriendschap gaan ze eigenlijk voor zichzelf en is er toch sprake van onderlinge competitie en overlevingsdrang.

Faas (Tobias van Harmelen) woont nog steeds bij zijn ouders (David van den Tempel en Lotte Haen) midden in het bos en kan alleen naar buiten kijken door een raam en haalt daar zijn kennis vandaan. Buiten wat vreemde bosbewoners ziet Faas niet veel. Van de boze buitenwereld mag Faas niets weten en ook boeken krijgt Faas niet te lezen. Boeken zorgen dat Faas gaat nadenken en gedachten brengen toch niets goeds volgens zijn vader. Faas realiseert dat er meer is dan de wereld die hij door zijn raam ziet en wil naar buiten.

Door de bomen-15

Als Faas dan eindelijk een woordenboek krijgt om te lezen, zijn de meeste woorden doorgekrast. Faas is nieuwsgierig naar de wereld buiten het huis maar zijn vader staat dat niet toe. Zelfs tijdens een kerkdienst mag Faas het kerkboekje niet lezen. Faas wil schilder worden maar zijn ouders werken hem daar ook in tegen. In het bos komt Faas een kabouter (Liza van Zeijderveld ) tegen waarmee hij samen beleeft hoe leuk het is om een boek te lezen waarbij het lijkt dat de kabouter in de toekomst kan kijken. Of toch niet?

Door de bomen-29

Een schilder op zoek naar een leerling nodigt Faas uit om te schilderen. Faas zijn droom lijkt uit te komen. Faas komt tot haar verbazing met zijn ouders naar haar toe waardoor de schilder afhaakt. Faas en zijn ouders blijken aan elkaar gehecht te zijn en Faas wil zijn eigen weg gaan. Voor Faas is er dan geen andere mogelijkheid dan uit huis te gaan. Weg van zijn ouders, de wereld in. Steeds wordt Faas tegengewerkt en zijn vader gebruikt zelfs een geweer om hem tegen te houden. Faas wordt dan gedwongen zijn vader neer te schieten om de wijde wereld in te trekken.

Als Dora haar man (Rob Bakker) tegenkomt terwijl ze onder een omgevallen boom ligt, loopt alles toch ineens anders voor haar maar ook voor haar vriendin Fannie. Als Dora ook nog de jager (Mike Levens) tegen komt die haar opgegeven heeft ziet er voor haar niet goed uit. Zijn Dora en Frannie wel echt vriendinnen die van alles van elkaar weten? Weet Dora dan Fannie een dochter heeft? Als Dora nog steeds onder de boom ligt, komt ook Faas langs, hij bevrijdt haar en samen gaan ze verder in hun leven. Een nieuw leven tegemoet.

Door de bomen-41

De twee verhalen zijn samengevoegd tot een geheel wat leidt tot absurde maar hilarische situaties. De verteller (Marije Konings) verbindt de verhalen en speelt ook nog de rol van de schilder. Zo komt Dora een elfje (Kristel Termorshuizen) tegen en rukt de vleugels tijdens een de ontmoeting af waardoor de elf dood gaat. Martin (Mitch Blauw) is een man die alleen thuis lijkt te wonen maar als de dames aanbellen spreekt hij met twee stemmen om de indruk te geven dat hij niet alleen is. Terwijl de dames bellen heeft Tessae de deurbel in haar handen en Nienke de bel zelf. Een geile priester (Coen Vink ) die wel iets wil met Dora en Fannie maar de deksel op zijn neus krijgt omdat beide dames nogal egoïstisch zijn en de ander niets gunnen. Als de dames tijdens de mis die ze op zoek naar eten bijwonen nog steeds honger hebben, zijn ze ook bereid de hosties te gebruiken om hun honger te stillen. Als Fannie alleen door het bos zwerft, komt ze een boerinnetje (Esther Lindenbergh ) tegen die met een maaltijd op weg is naar haar man die haar slaag geeft als hij niet genoeg te eten krijgt. Fannie begint met een hap maar steelt uiteindelijk het hele pannetje om zelf te kunnen overleven terwijl je ziet dat de boerin dan in de problemen komt.

De papieren bomen en het eenvoudige maar beeldende decor is een uitstekende toevoeging op het geheel. Naast de grote rollen zijn daar de kleinere rollen die op gezette tijden op het juiste moment opduiken en het absurde en hilarische verhaal net even dat beetje extra geven. Zo is daar Josje (Eva Jonker) de dochter van Fanny die haar moeder om aandacht vraagt maar botweg door Dora wordt geweigerd. De faun (Bastiaan de Haan) die gaat voor Fanny die ook hem als het ware afkeurt omdat hij niet voldoet aan haar eisen.

De uitersten worden opgezocht van sexy scenes tot gospel, van sprookjesachtige situaties tot de keiharde realiteit. De changementen zijn zo ingebouwd dat ze nauwelijks opvallen en dus in het geheel niet verstorend werken. Deze groep is op ontdekkingsreis gegaan en is daar helemaal in geslaagd. De muziek bestaat uit bestaande nummers die voorzien zijn van eigen teksten. De humor is met vlagen lekker over de top en relativerend en past uitstekend bij de verhalen van Warmerdam.

Door de bomen-55

De voorstelling is een opeenstapeling van hilarische momenten samengevlochten tot een verhaal dat boeit, verhalend is en met mooie plots een waardige eindejaar voorstelling is geworden en mij nieuwsgierig maakt naar het derde jaar.

Klik hier voor de fotoreportage

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.