Theater de Krakeling, in het Westerpark was de locatie voor een persavond van een bijzondere productie. Productiehuis De Haard brengt namelijk slechts viermaal de voorstelling ‘Dogfight’. Een verhaal wat hedendaags zou worden weggezet als een overdosis masculiniteit, vermengd in autoritaire personages (militairen), die aan het eind van de rit allemaal in een slachtofferrol belandden. De diepere laag zit hem in de vrouwen rollen, die niet zo maar dit gedrag pikken.

‘Dogfight’ speelt zich af in het Amerika van de jaren 60 en vertelt het verhaal van de 20-jarige marinier Eddie Birdlace (Brecht Coppers) op de vooravond van zijn uitzending naar Vietnam. Samen met zijn kameraden (Adrian Ammerlaan & Chris van der Lee) doet hij mee aan een ‘Dogfight’; een wedstrijd waarop de soldaat die de lelijkste date van de avond meebrengt, tot winnaar wordt uitgeroepen.

Eddie verleidt Rose (Tamar Floor), een verlegen serveerster. Zich niet bewust van het achterliggende plan, vergezelt Rose hem naar de ‘Dogfight’. Maar wanneer zij er achter komt dat de bedoelingen van Eddie lang niet zo charmant zijn als hij deed vermoeden, neemt de avond een verrassende wending. Uiteindelijk is Rose het sterkste personage uit de hele voorstelling. Wie hoopt op een romantisch ‘miss Saigon’-verhaal komt bedrogen uit.

Productiehuis De Haard is opgericht door Isabelle van Oudheusden en Rick van Stalle. De Haard heeft als doel jonge, professionele musicalperformers en -makers een plek te bieden om samen te kunnen spelen en maken. En dat ze van uitstekend niveau zijn bleek wel uit zowel zang als spel. De samenzang was krachtig en de solo’s doordringend en gevoelig. Menig een in de zaal hield het dan ook niet droog bij het slotnummer. Eervolle vermelding gaat uit naar Ramon Andriessen die een komische timing heeft die menig keer de zaal deed schateren. Dat er hier en daar ook wat dingetjes mis gingen, mag geen notie hebben, dat kan altijd met live theater!

De Dogfight staat slechts 4x in een theater waarvan deze persavond al de tweede was. In het theater de Krakeling is er nog 1 voorstelling en dan de laatste nog in Tilburg. Maar wie weet komt het nog met voldoende belangstelling tot een reprise dus koop snel nog die kaarten op www.productiehuisdehaard.nl

Mariska Steenbergen