Dogfight, 1963, San Francisco. Het verhaal verteld over een aantal jonge mariniers die de avond voor ze naar Vietnam vertrekken, om daar in de oorlog te vechten, nog een keer flink los gaan. Die laatste avond spelen ze een gemeen spel, de Dogfight, ieder lapt geld in een pot en diegene die het lelijkste meisje meeneemt wint. 

Dogfight werd geschreven door Benj Pasek en Justin Paul. Dit jonge duo (beide zijn pas 30 jaar) is zeer populair en won al vele prijzen. Deze voorstelling in M-Lab is de eerste professionele productie van hun hand die in Nederland te zien is.

Het verhaal focust vooral op marinier Eddie en zijn “lelijke date” Rose. Omdat Eddie zich rot voelt over het spel en omdat Rose erachter komt dat ze gebruikt wordt, besluiten ze opnieuw te beginnen en toch nog wat van hun avond te maken. Maar passen ze eigenlijk wel bij elkaar, en hoeveel zin heeft het om iets op te bouwen als je de dag erna vertrekt en niet weet of je überhaupt terugkomt?

Dogfight premiere 1

De cast van deze voorstelling bestaat uit laatstejaars van muziektheateropleidingen. Aan het begin van je carrière een hoofdrol spelen is de taak die Jeffrey Italiaander meekrijgt en hij brengt het er als Eddie goed vanaf, zijn stem is prettig om naar te luisteren en de poppie score ligt hem erg goed. Ook Iris Oppatja als Marcie, een van de lelijke dates, komt vooral vocaal goed weg. In het nummer De Dogfight valt je mond voor het eerst open van verbazing over haar stem, daarnaast is ze qua comedy een ster. De voorstelling wordt echter met afstand gedragen door Eline de Jong, mocht je nog iemand zoeken om fan van te worden dan is zij de juiste persoon. Haar aanwezigheid is altijd oprecht, zelfs als ze in belachelijke situaties of outfits terecht komt en haar stem is ieder moment prachtig, zuiver en aangenaam, zowel in De Dogfight als in haar solonummer weet ze te verbazen en bezorgt ze kippenvel.

Dogfight premiere 19

De keuze voor Dogfight in M-Lab is een hele logische, deze show heeft niet alle ingrediënten van een successhow. Het verhaal is bijvoorbeeld vrij dun, is een date genoeg voor een hele musical? Verder lijkt het niet helemaal gelukt om de zwaarte van de naderende oorlog en de andere thema’s, zoals het feit dat veel jongens niet terugkeerden, aan de show mee te geven. Daarnaast mis je op een bepaald moment een stukje diepgang, Rose en Eddie beginnen na de dogfight opnieuw, maar krijgen niet genoeg bagage mee om je van ze te laten houden. Tot slot mis je toch een beetje een pauzefinale, een groot ensemble nummer of een echte finale.

Dogfight premiere 21

Punten van kritiek waardoor een musical als deze wellicht geen kans zou krijgen bij een grote producent en juist daarom is het fijn dat de show een kans krijgt in M-Lab, want man, wat staat er een fijne cast en wat is de muziek heerlijk om naar te luisteren en wat is het tot slot fijn om eens een keer iets nieuws, en iets anders te zien in een intieme setting, en daar is het M-Lab toch echt marktleider in!

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag en interviews: Nicky Ebbeng

Videoreportage: Rob de Haan 

Foto’s: Peggy de Haan

Lees ook: Masterclass Pia Douwes voor cast ‘Dogfight’