Vorig jaar was het een groot succes, dus reden genoeg voor een tweede editie, moeten de producenten gedacht hebben van “Disney in Concert”. In het kader van de Robeco SummerNights presenteerde Van Lambaart Entertainment, in samenwerking met het Concertgebouw en Disney, een nieuwe reeks ´Disney in Concert´ in het Concertgebouw in Amsterdam. Afgelopen weekend vonden deze concerten plaats.

Het concept is simpel maar doeltreffend. Vier sterke solisten staan op het podium en zingen, onder begeleiding van het Metropole Orkest, de prachtigste en bekendste Disney-songs. Gelijktijdig worden de bijbehorende filmbeelden getoond op een groot scherm boven het orkest. Jim Bakkum, Carolina Dijkhuizen, Jamai Loman en Celinde Schoenmaker hadden dit jaar de eer om de muziek ten gehore te brengen.

De show begon met een prachtige ouverture door het Metropole Orkest, onder leiding van dirigent Jan Stulen, waarin al enkele bekende Disney-liedjes waren verwerkt. Vervolgens kwam de eerste uitdaging voor de solisten, en dan voornamelijk voor Carolina en Celinde: op hoge hakken de bekende lange trap aflopen zonder te vallen. Tot grote opluchting ging ze dat goed af.

Metropole-orkest

De muziek werd per blok ten gehore gebracht. Celinde Schoenmaker trapte af met ´Dat is mijn wens´ uit De Kleine Zeemeermin en zorgde daarmee meteen voor het eerste kippenvelmoment. Jamai nam vervolgens over en nam de hele zaal vol enthousiasme mee ´Diep in de Zee.´ Via een prachtige ´Colors of the Wind´ uit Pocahontas, gezongen door Celinde, kwam het publiek terecht bij Belle en het Beest. Natuurlijk kwam de klassieker ‘Meisje en het Beest´ voorbij, mooi neergezet door Carolina en Jim, maar ook Jamai pakte uit met ´Kom Erbij.´

Het concert had ook een primeur: voor het eerst was er door Disney toestemming gegeven om ´Let it go´ tijdens een Disney-concert uit te voeren. Celinde had de eer dit nummer te mogen zingen en dat deed ze uitmuntend, wat zorgde voor het tweede kippenvelmoment van de middag. Na het swingende ´I Wanna Be Like You´ uit Jungle Book, eindigde het eerste deel met een heuse Mary Poppins-medley, waarbij de hele zaal mee kon zingen door middel van teksten op het scherm, voor zover die nog nodig waren. Zelf ´Supercalifragilisticexpialidasties´ werd niet overgeslagen en iedereen ging vrolijk de pauze in.

Het gedeelte na de pauze begon met De Klokkenluider van de Notre Dame, gevolgd door ´I See the Light´ uit Rapunzel, dat erg mooi werd gezongen door Carolina en Jim en ook als een van de hoogtepunten uit de voorstelling kan worden beschouwd. Jim zette vervolgens ´A Friend Like Me´ in, uit Aladdin, en benoemde het overlijden van Robin Williams, die de oorspronkelijke stem van Het Genie insprak, vanzelfsprekend ook nog. Jamai en Celinde vervolgde de Aladdin-medley met, hoe kan het ook anders, ´A Whole New World.´

Disney-in-Concert-tbv-RSN-2014-611x397

Daarna was het de beurt aan het Metropole Orkest zelf om centraal te staan. Een medley van de prachtige ´Pirates of the Caribbean´ muziek werd door het orkest ten gehore gebracht. Natuurlijk mag The Lion King niet ontbreken op een Disneyconcert, dus zette Jamai op een erg grappige wijze ´The Circle of Life´ in, dat vervolgens door allen prachtig werd voortgezet en werd opgevolgd door ´Can You Feel The Love Tonight.´ Ook dit blok zorgde weer voor kippenvelmomenten.

De afsluiting van het concert was de Disneysongs der Disneysongs: ‘It´s a Small World,´ dat door de hele zaal luidkeels werd meegezongen. Onder, zeer terecht, luid applaus werden de solisten en het orkest bedankt voor een geweldige middag.
´Disney in Concert´ was ook dit jaar weer een groot succes en een echte aanrader voor de hele familie. Was er dan geen enkel puntje van kritiek? Ach, het orkest kwam soms iets te hard boven de solisten uit, waardoor niet alles altijd goed verstaanbaar was, maar de vele hoogtepunten en kippenvelmomenten zorgen ervoor dat dat snel vergeten wordt.

De concertreeks van dit jaar is afgelopen, maar afgaande op het grote succes zullen er volgend jaar zeker weer een aantal concerten zijn.

Verslag: Milco Feijnenbuik
Foto’s: concertgebouw

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.