Theatergroep Horizon gaat dit jaar wel een heel bijzonder avontuur aan. Zij brengen de voorstelling ‘Dikkie de Kid’ over de glorie en ondergang van Dirk Scheringa. Die naam zal bij velen gemixte gevoelens oproepen. De één kent hem nog uit zijn glorietijd als geldschieter van AZ, toen zij landskampioen werden. Een paar maanden later ging zijn DSB failliet, waar de meesten hem nog van kennen, waaronder vele gedupeerden. Tot op de dag van vandaag loopt er nog steeds een rechtszaak over dit faillissement.
Marc Smit, schrijver van het script wil het zo realistisch mogelijk belichten maar wel met een komische inslag. Alle boeken die er zijn geschreven maar ook praten met de man zelf heeft hem gebracht tot dit script. Dirk is zelf ook regelmatig bij repetities wezen kijken en was er vanavond bij de première ook bij, met vrouw Baukje zoals altijd aan zijn zijde.


Dirk wordt in het stuk als een cowboy (Dikkie) neergezet. Letterlijk, maar zo was hij ook altijd wel in de ogen van het volk. Ook na de val van DSB heeft Dirk nog een bedrijf in elektrische sigaretten en een in fitheidstest te onder zien gaan. Schril contrast van de tijd dat hij de uitwedstrijden van AZ(in de voorstelling de club ‘Aanzet’ met een helikopter bezocht. Deze ‘polderwestern’ eindigt dan wel wat dramatischer dan het hier en nu, Dikkie eindigt als aangeschoten vee in een doodskist.
Theatergroep Horizon bestaat uit leden uit Alkmaar en omgeving, ook gedupeerden dus. Mensen die een hypotheek hadden afgesloten of een verzekering, de meest realistische vorm van het voorbereiden op een rol, helaas. En herinneren we ons dat personeel nog? Dat zo loyaal bij het hek in tranen stond te jammeren? Ook die zien we herkenbaar terug op toneel.
De karakters zijn wel redelijk terug te herleiden naar de personen van toen. We zien verwijzingen naar Lakeman (de man die aandeel had in de ondergang van DSB door de ‘bank run’ in gang te zetten) nu als premiejager en The Boss (als in oud minister van financien Wouter Bos) die destijds de genadeklap uitdeelt. We zien een verwijzing naar Antoinette Hertsenberg in haar ‘saloon’ Radar en de gebroeders Benk (alle concurrerende banken van destijds) in een soort gebroeders Daltonsgedaante. Het verhaal wordt met humor gebracht maar men ontziet Dirk zeker niet. ‘Ik ben misschien wel fout, maar met een hart van goud’ horen we David Sealtiel die Dikkie speelt zingen. De grappen zijn soms haast op het satire af.

Het is en blijft ook een musical dus er hoort ook muziek in het verhaal thuis. Met een liveorkest onder leiding van Jenny Van Huissteden komen er nummers voorbij van Dolly Parton, Brice Springsteen en Neil Young, met de Nederlandse tekst vernuftig in het verhaal verweven. Jozefien Stam (vrouw Boutje) zingt bijvoorbeeld het ‘blijf bij je vent’(stand by your man) waarin zij de eenzaamheid en loyaliteit van de vrouw van Dirk laat zien.
In de pauze heeft akte 1 de tongen al behoorlijk los gemaakt. Een algeheel ‘oh ja-gevoel’ is voelbaar tussen het publiek terwijl de ‘echte’ Dirk rondwaart als de held van de avond.
In akte 2 gaat het dan echt mis en zien we Dikkie langzaam maar zeker ten onder gaan. Bijzondere vermelding waard is het kostuum van ‘de Grote Adelaar’ (gespeeld door Lars Belleman)die een tooi van stropdassen heeft en in een soort oppermachtige wigwam met een bekakte stem de aangevraagde steun aan DSB niet geeft. Zijn lied ‘Een Ware Adelaar’ is een van de muzikale hoogtepunten van de avond. Het eind is mooi bombastisch met toch een soort van moraal. Voor diegene die na de voorstelling nog geen genoeg hadden had Dirk (ter gelegenheid van de premiere) nog een cadeau voor elke bezoeker; een exemplaar van het boek ‘Project Homerus’ geschreven door Kirsten Ventel die (ook) gaat over het verhaal van DSB en Dirk. Theatergroep Horizon bewijst met deze voorstelling thuis te horen in een professionele klasse van musicalverenigingen en een kwalitatief hoogstaand huzarenstuk weet neer te zetten. Naast alle klassiekers als ‘Hairspray’, ‘Footloose’ en noem ze maar op is dit een welkome unieke buitenstaander, eigenlijk net zoals Dirk Scheringa… een unieke buitenstaander die altijd door zal zetten.

Dikkie de kid speelt de komende drie dagen nog dus kijk voor kaarten op www.theatergroephorizon.nl

Mariska Steenbergen