Star was een Nederlandse musicalgroep voor jonge talenten van Jos Brink en Frank Sanders. Onder andere Ara Halici, Koen van Dijk, Frits Sissing, Hilke Bierman en Bas Groenenberg maakten deel uit van deze groep. Star speelde verschillende voorstellingen waaronder ‘Nu of nooit’. Jaren later is het de beurt aan de derdejaars van de Frank Sanders Akademie om deze musical nog een keer onder het voetlicht te brengen onder regie van Bas Groenenberg.

Verhaal
We schrijven 6 oktober 1927. Dankzij de Warner Brothers beleeft het medium film een historische dag: voor het eerst in de geschiedenis is het gebruik van geluid een feit. Vanaf nu zijn acteurs op het witte doek niet alleen te zien maar ook te horen. De filmindustrie is in rep en roer. Filmbazen en regisseurs gaan halsoverkop naar Hollywood, met in hun kielzog acterend Amerika van wie ineens hele andere dingen verwacht wordt: ze moet nu echt kunnen acteren…In Nu of nooit belanden we midden in deze omwenteling, waarin op humoristische wijze de gekte van de jaren 20 voorbijkomt. Een musical over de lancering van nieuw talent en de vergankelijkheid van roem. Uiteraard met een vette knipoog en de nodige romantiek.

derdejaars Nu of nooit 23

Wat direct opvalt zijn de mooie kostuums en het decor. Je waant je echt in de jaren 20. Een ding is anders: het tempo. Waar het vroeger allemaal een stuk langzamer ging, ligt het tempo nu flink hoog. Dans, zang en spel wisselen zich in hoog tempo af.  Er is duidelijk keihard gewerkt aan de choreografie want de danspartijen worden spot-on en swingend uitgevoerd, waarbij dit perfect past in het plaatje van het verhaal. Het verhaal is fantasierijk en doorregen met komische maar ook ontroerende momenten. Na een aarzelend begin komt de cast op stoom om de vaart er dan ook meteen in te houden.

Het decor is eenvoudig van opzet maar toch is men er in geslaagd in elke scene duidelijk te maken waar de scene zich afspeelt en de juiste stemming op te roepen. Zo spelen scenes zich af in de trein, op het kantoor van de filmproducent of op de filmset.

De studenten hebben drie jaar samen gewerkt en dat is ook meteen merkbaar omdat alles perfect in elkaar past. Het spel, de dans en de samenzang komen werkelijk heerlijk de zaal in, waarbij je als publiek mag genieten van het totaalplaatje. Regisseur Bas Groenenberg heeft deze voorstelling in de juiste setting neergezet en is er samen met de studenten in geslaagd het verhaal op de juiste wijze te vertellen ondanks dat het tempo van deze voorstelling hoger ligt. De pauzefinale is om in te lijsten. Zang en dans en dat in een hoog tempo vragen het maximale van de studenten waarin ze absoluut slagen.

derdejaars Nu of nooit 73

De tweede akte gaat in hetzelfde tempo verder en snelle nummers worden afgewisseld door een mooie ballads die menig toeschouwer ontroert. De musical is wellicht een klassieker. De derdejaars studenten zijn er in geslaagd om ‘Nu of Nooit’ een tweede leven te geven en dit muzikale plaatje succesvol weer op de planken te zetten.

Deze voorstelling verdient het, in al zijn schoonheid, nog vele malen gespeeld te worden. Helaas wordt deze productie maar twee maal gespeeld in De Kleine Komedie. De studenten en creatives  kunnen terugkijken op weken van keihard werken waarbij het resultaat, een musical met alles er op en er aan, een schitterende afstudeervoorstelling. Dit als de absolute bekroning voor drie jaar hard werken. 

Vanavond spelen de studenten voor de allerlaatste keer samen want niet iedereen gaat mee naar het vierde jaar. Charlotte, Tessa, Melle en Jelle studeren door. Dorine is te zien in SHOCK. Robin gaat stage lopen in: ‘Weltrusten, Kleine Beer’, Joey gaat op tour met ‘De Gelaarsde Kat’, Marscha gaat stage lopen in: ‘Hans & Grietje’ en Sharon en Iris verlaten de Akademie. 

derdejaars Nu of nooit 100

Cast: Charlotte Versteeg (Phyllis Fontaine) – Dorine Meijerhof (Gloria Harris) – Iris de Kock (Miss Leighton) – Jelle Verbogt (Lawrence Vail) – Joey Leroy (Rudolph Kammerling) – Marscha Mac Gillavry (Helen Hobart) – Melle Berendse (George Lewis) – Robin Hissink (Jerry Hyland) – Sharon Verdegem (Susan Walker) – Tessa Jongeleen ( May Daniels) en een gastrol van Johnny Barendsen (Mr. Mac Donald).

derdejaars Nu of nooit 112

Regie: Bas Groenenberg
Choreografie: Peter van Dosselaer
Muziek: Billy Maluw

Voor de fotoreportage klikt u hier.