Traditiegetrouw spelen de derdejaars studenten van de Frank Sanders Akademie hun afstudeervoorstelling in diverse theaters. Op 8 juni spelen zij de premiere in de Meervaart. Wij bezochten alvast de voorstelling in Purmerend. 

De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Een Midzomernachtsdroom’ van William Shakespeare. Dit eeuwenoude verhaal is door de studenten zelf bewerkt tot deze musical waarbij de nummers door hen zelf zijn uitgezocht en ook de vertalingen zijn van hun hand. Midzomernachtsdroom is een eeuwenoud verhaal over liefde, bedrog en een tikkeltje toverkracht dat zich afspeelt in het correcte en hedendaagse dorpje Graauw. ‘s Nachts zullen de Graauwenaren een droom beleven waarin hun ware aard naar boven zal komen. Wie trekt er aan het langste eind en wie wordt gestraft voor zijn daden? Is een droom enkel verbeelding of een weerspiegeling van de werkelijkheid…?

Midzomernacht 5

Midzomernachtsdroom is van origine een verhaal met vele plots en ook deze musical heeft ze in ruime mate in het verhaal. Het verhaal wordt echter zo goed verteld dat je als toeschouwer ontspannen kunt genieten en mede door de komische en soms zelfs hilarische slapstick scenes valt er daarnaast genoeg te lachen.De voorstelling is uit de klassieke setting gehaald en naar deze tijd toe geschreven inclusief het gebruik van mobiele telefoons maar de verhaallijn is wel in tact gelaten zodat de scenes, voor kenners van het verhaal, zeker herkenbaar zijn. Het stuk beschrijft de avonturen van vier jonge geliefden en zes ambtenaren.

Midzomernacht 63

De indruk wordt gewekt, door de titel van het stuk en door de opkomst van Lotte Haen in haar verschijning als een soort engel, dat het gaat om de opvoering van het toneelstuk. Niets is echter minder waar. Nienke Strik en Rob Bakker, in hun rol van Oscar en Sofia, geven aan dat zij de volgende dag zullen trouwen na een relatie van 15 jaar. De geliefden Sara en Sander ( Eva Jonker en Bastiaan de Haan) hebben een relatie, tegen de zin van haar vader Anton, gespeeld door Coen Vink. Anton heeft liever dat Sara trouwt met Daniel, de rol van David van den Tempel. Helena, vertolkt door Marije Konings, is een meisje uit het dorp en is op haar beurt weer stapelverliefd op Daniel.

Midzomernacht 19

De tweede verhaallijn wordt gevormd door de ambtenaren, gespeeld door Esther Lindenbergh, Tessa Wowor, Mitch Blaauw, Mike Levens, Tobias van Harmelen en Liza van Zeijderveld die een stuk opvoeren van Shakespeare ter gelegenheid van het huwelijk van de burgemeester.

De studenten hebben met veel energie gerepeteerd en dat is terug te zien in de voorstelling die als het ware van het toneel af spat. De zang in combinatie met het live-orkest is verzorgt en de nummers vloeien over in het spel en versterken het verhaal. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door een vierkoppige live-band onder leiding van Billy Maluw die deze voorstelling net dat beetje extra geeft waar het gaat om de energie die live-muziek uitstraalt. De regie is in handen van Paul van Ewijk.

Midzomernacht 72

Deze voorstelling wordt nog gespeeld op donderdag 4 juni in de Rijswijkse Schouwburg en zal besloten worden op 8 juni in Theater de Meervaart in Amsterdam waar deze groep studenten voor de laatste keer met elkaar zal spelen.

Klik hier voor kaarten in Rijswijk of hier voor kaarten in Amsterdam.
Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage.

Lees ook: Kijken bij de repetities van de musical Midzomernacht