Er waren eens een koning en een koningin. Zij kregen een pracht van een dochter. De lippen van het meisje waren zo rood als rode rozen. Daarom besloten haar ouders haar ‘Doornroosje’ te noemen. Het ganse koninkrijk was dolgelukkig met de geboorte van de prinses, behalve één iemand: de slechte fee. Die was kwaad omdat de koning en de koningin haar nooit uitnodigden voor een feest op het kasteel, en dat was deze keer niet anders. De kwade fee vervloekte daarom de kersverse prinses: op haar achttiende verjaardag zou ze zich prikken aan een spinnewiel, in een diepe slaap vallen en nooit meer ontwaken… Het vervolg van het verhaal moet ik u natuurlijk niet vertellen, want wie kent het zeemzoete sprookje van Doornroosje nu niet?
Deep Bridge meets Van Hoorne Entertainment met Doornroosje
Toch is het nagelnieuwe productiehuis Deep Bridge erin geslaagd het verhaal op een originele manier neer te zetten. De komende twee weken strijken ze dan ook neer in de Antwerpse Elisabethzaal. Met ‘Doornroosje’ van het Nederlandse Van Hoorne Entertainment als basis kwam een swingende, interactieve familiemusical tot stand. “Aan het DNA dat Van Hoorne heeft toegevoegd aan dit sprookje, willen we niets veranderen,” vertelt Koen Hendrickx, producer van Deep Bridge, “maar we doen wel heel erg ons eigen ding met de voorstelling.” Die eigen inbreng komt vooral naar voor door de ‘vervlaamsing’ van het concept. Zo is de voltallige cast van Vlaamse origine en bovendien zijn de gemaakte grappen afgestemd op een Vlaams publiek.
Cast
Bijzonder aan de Vlaamse ‘Doornroosje’, is dat de hoofdrol ingevuld wordt door twee actrices die afwisselend voorstellingen spelen: Tinne Oltmans en Helle Vanderheyden geven elk hun eigen invulling aan de rol van Doornroosje. Voor Tinne, die we tijdens de première te zien kregen, houdt dat niet het brave meisje-meisje in, maar wel een prinses met een pittig karakter. Thomas Van Goethem krijgt de eer het hart van Doornroosje te veroveren en haar als prins wakker te kussen. Aan de zijde van zijn koningin Liv Van Aelst, zorgt koning Walter Baele voor een hedendaagse knipoog naar het volwassen publiek. Met zijn Frans accent verwijst hij naar zijn rol als (toen nog) prins Filip in ‘Wij van België’, en ook “#MeToo” passeert de revue. Speciale aandacht gaat naar Laurenz Hoorelbeke en Jasmine Jaspers. Zij nemen de rollen van Titus en Fien op zich, een doldwaas duo dat op komische wijze de plannen van goede fee Line Ellegiers in de war komt sturen. De rol van de slechte fee wordt dus niet door één, maar door twee personages vertolkt. In Nederland zijn Titus en Fien figuren die in quasi elke Van Hoorneproductie opduiken. Voor Vlaanderen zijn ze nog onbekend, al laat Deep Bridge weten dat ze in de toekomst nog zullen terugkeren.
Interactie centraal
Titus en Fien sleuren de toeschouwers de eerste keer van hun stoel. Wanneer ze het beruchte spinnewiel betoveren, slagen ze erin alle kinderen te laten klappen, blazen, springen, … om hun toverspreuk in werking te laten gaan. Die doorbreking van de vierde wand is dan ook geen uitzondering in het stuk. Meerdere malen sporen de acteurs het publiek aan om luidkeels mee te zingen en uitbundig mee te dansen. En het werkt, want tijdens het slotlied gaat de zaal spontaan uit zijn dak. De prachtige zang, vrolijke choreografie en aanstekelijke popsongs dragen daartoe bij. Denk daarbij aan tot in het detail afgewerkte kostuums en een fabelachtig decor, en u heeft een idee van deze wonderlijke familiemusical.
Klik hier voor de fotoreportage
Verslag en foto’s: Lieze Jacobs
Video (volgt later): Patrick van den Dorpel