De derdejaars studenten van de Frank Sanders Akademie spelen morgen voor het laatst hun voorstelling “De Wereld Draait Door” in Klein Carré. Het kleine zolder theater in Koninklijk Theater Carré. Voor deze show hadden zij gekozen voor een voorstelling met werk van schrijver en vertaler Allard Blom.

Allard heeft ondanks dat hij nog geen 40 jaar is, een scala van producties op zijn naam staan zoals  “De Rozettes, Een avond met Dorus, Sprookjesboom 3, de mega musical 14-18, Pauline en Paulette, Klaas Vaak, Josephine B, Lelies (pas hernomen in o,a, M-Lab), Ben X, Dik Trom, Daens, Domino, Daddy Cool, Ganesha, Op Hoop van Zegen, Wat zien ik, Doodgelukkig, Er was eens…, Alles of niets en Handjes in de Lucht”. Binnenkort zullen “Het Meisje met het Rode Haar” en “Pinokkio” in premiére gaan.

Allard heeft dus veel werk op zijn naam staan en het was voor de derdejaars niet meer dan logisch en verdiend om een tribute te brengen aan deze schrijver en componist. Met nummers als “De Wereld draait door”, “Ik draai langzaam door”, “Blijven lachen”, “Jij fluistert mijn naam”, “Een nacht bij hem zijn”, “Ik ben niet bang”, “Kleurenpracht”, “Vandaag”, “Mijn man is alles”, “Arthur in het middaguur”, “Muren om mijn hart”, “Stap voor Stap, ” Uncle Ben”, “Trek aan de bel”, “Zoveel”, “De ware liefde”, “Dieper”, “Winter”, “Duizend jaren later” en “De Wereld draait door” brachten de studenten in een mooi maar eenvoudig opgezet decor deze nummers weer in het voetlicht. Voor Allard Bom die in de zaal aanwezig was, was het heel vreemd om zijn eigen werk zo gebracht te zien worden, vertelde hij na afloop aan de studenten.

De wereld draait door 4

Het decor werd gevormd door een aantal blokken die in een verschillende kleuren waren opgesteld. Elke student mocht een nummer brengen waarbij ook een aantal nummers als ensemblestuk werden gebracht. De muziek van Allard Blom is veelzijdig en zijn teksten zijn mooi en treffend geschreven waarbij elk nummer zijn nuance kent. Niet eenvoudig om dat als derdejaars studenten voor Allard Blom, die als toeschouwer aanwezig was, te mogen brengen.

De regie was in handen van Frank Sanders waarbij meteen duidelijk werd dat de meester de touwtjes strak in handen had en op elk detail gelet werd. Muzikaal begeleider Billy Maluw speelde op de vleugel op zijn bekende bevlogen manier. Deze voorstelling geeft een mooi inzicht in het mooie werk van Allard Blom die veel stukken in België brengt die het verdienen ook in Nederland gespeeld te worden. Lelies was afgelopen week in M-Lab als eerste voorstelling van de serie producties die eerst in België is gespeeld, ook nu dus in Nederland te zien.

De studenten maakten van deze speciale voorstelling een stemmige avond met een mooie gevarieerde selectie van nummers in de intieme setting van “Klein Carré”.

De wereld draait door 8

In 1999 promoveerde Allard Blom in Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Het jaar ervoor al kreeg hij zijn eerste professionele opdracht en vertaalde hij Brel Blues. Sindsdien vertaalde, bewerkte en schreef Allard meer dan 30 voorstellingen! In België werd hij in totaal 9 keer genomineerd voor Vlaamse musicalprijzen, waarvan hij er 6 won. In Nederland ontving Allard 4 nominaties voor een Musical Award, waarvan hij won voor Beste Liedteksten voor de voorstelling Op hoop van zegen. Daarnaast mocht hij de muziekprijs Originele Rembrandt voor Wat zien ik?! en een Zapp Theaterprijs voor Dik Trom in ontvangst nemen.

Klik hier voor de fotoreportage