Op het podium van het Arnhemse Posttheater staan vier trotse Amsterdamse meisjes in een voorstelling over de “typische Nederlander”. Arianne Abbestee, Simone Breukink, Tessa Jimmink en Fardoe Swaanswijk, die zichzelf ook wel de Meisjes met de Wijsjes noemen, spelen onder begeleiding van Martijn Bos de voorstelling Tegeltjeswijsheid. Een voorstelling vol humoristische en herkenbare sketches, afgewisseld met Nederlandstalige muziek.

Originaliteit spat ervanaf in de voorstelling. Wie had bedacht dat je kan tapdansen op klompen? De Meisjes met de Wijsjes in delfsblauwe jurkjes doen het. Ze staan bekend om hun vierstemmige zang, waarmee ze de Nederlandstalige muziek in een nieuw jasje steken. Hun stemmen vullen de zaal, met ondersteuning van multi-muzikant Martijn Bos, die regelmatig het podium overloopt om een nieuw instrument te bespelen. Hij wordt wel danig bij de voorstelling betrokken en wordt op het eind als held onthaald door de vier dames.

“Ben jij een echte Nederlander? Bewijs het maar!” Wat doen echte Nederlanders tijdens het eten en fietsen? En wat is nou typisch Nederlands voor de vakantiegangers? Door de verschillende anekdotes en scènes word je als publiek betrokken bij de voorstelling. De show loopt lekker door en de liedjes passen goed bij de voorgaande scènes. Niet alleen Blof en Marco Borsato komen voorbij, ook liedjes van Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt mogen natuurlijk niet ontbreken.

Je kunt zien dat De Meisjes met de Wijsjes erg getalenteerd zijn. Als je de zaal uitloopt ben je benieuwd of de dames ook een cd uitgebracht hebben. Helaas is dat op dit moment nog niet zo, maar wellicht kan daar in de toekomst verandering in komen.

Kijk voor meer informatie op https://www.demeisjesmetdewijsjes.nl

Verslag: Eileen Bosch
Foto: Stefan Pelgrom