Het boek stond op vele boekenlijsten, de film werd genomineerd voor een Oscar en de musical gaat in januari vast diverse Musical Awards winnen. De Tweeling is de nieuwe grote Nederlandstalige musical van Joop van den Ende en Albert Verlinde. Ilse DeLange en JB Meijers, beter bekend als The Common Linnets, componeerden de vernieuwende muziek voor de musical.

Het resultaat is een musical die je zeker in de tweede acte bij de keel grijpt. Het prachtige spel van Rosa da Silva, Hanna van Vliet, Niels Gooijer en William Spaaij zorgt ervoor dat je gaat meeleven met de personages. Ook de twee jonge meisjes en de rest van de cast spelen fantastisch. Hier en daar is het verhaal te gepolijst en had het wel wat rauwer gemogen. 

Het verhaal gaat over het overwinnen van tegenstellingen door begrip en respect. En dat is in onze tijd actueler dan ooit. De prachtige muziek versterkt het verhaal nog meer. Ook de choreografie van Pim Veulings is vernieuwend, waarbij de openingsscène gelijk de toon zet en ervoor zorgt dat je in het verhaal wordt getrokken.

De Tweeling premiere 7

Verhaal
Door de dood van hun ouders groeit de tweeling Lotte en Anna Bamberg, na zeven gezamenlijke kinderjaren in Duitsland, gescheiden op. Lotte bij welgestelde mensen in Nederland, Anna bij een arme boerenfamilie in Duitsland. Waar Lotte alle gelegenheid krijgt om zich te ontplooien en ontwikkelen, wordt Anna door haar pleegouders van school gehouden en moet zij voor de dieren zorgen. Naast de vele verschillen in levensomstandigheden tussen Lotte en Anna vallen vooral de overeenkomsten in hun beider levens op: allebei zijn ze niet echt gelukkig, beide verliezen op jonge leeftijd hun geliefde, beide krijgen niet de gelegenheid hun hart te volgen in het leven.

De Tweeling premiere 19

Script
Het script is geschreven naar de gelijknamige roman van Tessa de Loo. Deze bestseller uit 1993 heeft in Nederland al meer dan twee miljoen lezers en in Duitsland anderhalf miljoen. De schrijfster kwam op het idee om dit boek te schrijven door gesprekken die zij voerde met een Duitse vriendin. Het leven van Lotte werd op haar leven gebaseerd. Voor de andere hoofdpersoon, Anna, maakte Tessa de Loo gebruik van gebeurtenissen uit het leven van haar eigen moeder. 

De Tweeling premiere 22

De Tweeling is een prachtige musical die in de eerste acte gezet wordt en in de tweede acte helemaal tot bloei komt. Het is een verhaal over vergeving. Over twee zussen die elkaar weer willen begrijpen, ondanks alles wat er is gebeurd. Ze moeten zich verplaatsen in de ander, iets wat niet makkelijk is. Je moet namelijk ook iets van jezelf loslaten: je eigen idee van gelijk. De Tweeling is niet de zoveelste oorlogsmusical. Er zijn geen optochten met soldaten en er is geen bloederige strijd. Dit verhaal gaat veel meer over de oorlog van binnen en over pogingen om die te overwinnen. Hopelijk zet de musical aan tot nadenken.

Voor de fotoreportage klikt u hier

Kijk voor meer informatie op www.Musicals.nl

Lees ook: De Tweeling preview nu al indrukwekkend