Na een aantal maanden van voorbereiden en een zomer vol repetities ging gisteren “De Tovenaar van Oz” in première. Het Zaantheater zat vol met genodigden, familie en bekenden.

Voor de voorstelling is het oude verhaal gebruikt. The Wizard of Oz werd in 1903 geschreven door L. Frank Baum en werd wereldberoemd door de verfilming met Judy Garland als Dorothy uit 1939. De musicalversie beleefde zijn première in 1987 door de Royal Shakespeare Company in Londen. The Wiz, de musical die ook in het Beatrix Theater in Utrecht te zien is geweest, baseert zich op het oorspronkelijke verhaal, maar heeft onder meer compleet andere muziek, de zogenaamde Motown versie.

Het verhaal gaat over het meisje Dorothy uit Kansas dat bij haar Oom Henry en Tante Em in Kansas woont en onbegrepen droomt van een sprookjesland “somewhere over de rainbow”. Als haar lieve hond Toto door Miss Glutch dreigt te worden meegenomen loopt ze weg van huis. Plotseling steekt er een storm op die haar meesleurt en haar in het kleurrijke Land van Oz doet belanden. Toch verlangt Dorothy terug naar Kansas, maar de enige die haar kan helpen is de machtige en magische tovenaar van Oz . Op weg naar de woonplaats van de tovenaar, Emerald City, ontmoet zij de vogelverschrikker zonder verstand, de roestige blikken man zonder hart en de laffe leeuw zonder moed. Lukt het Dorothy om met de hulp van haar nieuwe vrienden alle hindernissen te overwinnen en terug te keren naar Kansas?
Tovenaar van Oz-37

De opening is in zwart/wit en deze bewerking van “De Tovenaar van Oz” houdt jammer genoeg ook het tempo uit het zwart/wit tijdperk aan. De muziek en het spel van deze versie zijn te traag voor deze tijd en dat is jammer. De cast zet echter zijn beste beentje voor en zet zonder meer een uitstekende performance neer. Stuk voor stuk weten zij het publiek te boeien. Jammer is dat de kinderen playbacken. Van het Nationaal Jeugd Musical Theater mag je toch verwachten dat de kinderen, die in alle drie de disciplines worden opgeleid, dat ook mogen tonen. De charme van kinderen die zelf zingen is, juist bij kindertheater, essentieel en kinderen hebben meerdere malen bewezen dat ze dit ook aan kunnen.

Tovenaar van Oz-65

De dertienjarige Rosalie Eppink houdt zich heel goed staande tussen de ervaren volwassenen. Als Dorothy is zij het grootste gedeelte op het toneel en dat doet ze zonder meer goed. Elise Berends speelt een zeer gemene heks en ook Miss Glutch. Een rol waar ze duidelijk van geniet. Suzanne Mol speelt de goede heks Glinda en Tante Em met heel veel liefde en rust in haar spel. Hans Lemmen speelt de rol van Hickery en Blikken Man met de stijfheid en onbeholpenheid die daarbij hoort. Kai Vasmel speelt de rol van de Vogelverschrikker, die naïef in het leven staat en meer verstand heeft dan hij denkt, en de rol van Hunck. Last maar zeker not least. Tommie Kinneging speelt de rol van Zeke en Laffe Leeuw, een rol die hij zeer overtuigend en grappig vertolkt. Een rol met twee uitersten dapperheid en lafheid. Jorge Verkroost vertolkt de rol van Professor Marvel en Tovenaar van Oz aandoenlijk en met schijnbaar speels gemak. Met een lekkere onbeholpenheid speelt Dennis de Groot de rol van Oom Henry en Poortwachter.

De mooie decors, uitgekiende schmink en schitterende kostuums passen perfect in deze musical. Op de achtergrond zijn schitterende projecties te zien waar o.a. de route van de gele weg op wordt getoond, inclusief lopende rode schoentjes die aangeven waar Dorothy zich bevindt. Met paraplu’s worden op originele wijze bloemen uitgebeeld. Vier danseressen laten als klaproos zien dat zij ook op spitzen goed uit de voeten kunnen. Zeer creatief en levendig gedaan.

Tovenaar van Oz-69

De voorstelling is absoluut het bekijken meer dan waard maar het script en de keuze voor playback doen afbreuk aan de totale performance en dat is heel jammer. De Tovenaar van Oz is t/m mei te zien in theaters door het hele land. Kijk voor meer informatie op http://www.tovenaarvanoz.nl

De fotoreportage vindt u hier.