In 2005 studeerde Ida van Dril af als zelfstandig, uitvoerend theatermaker. Met haar eerste solovoorstelling (Oma’s oma) ontstond een samenwerking met Fred Delfgaauw (regie) en binnen zijn productiehuis, Studio Peer, ontwikkelde zij haar voorstellingen. In 2013 speelde zij samen met muzikant Michiel Schreuders haar tweede succesvolle productie ‘Joris en de Draak’ en ontving hiervoor ‘Het Gouden Eitje’ voor de beste familievoorstelling van de Parade 2013.

Als maker en speler van haar eigen voorstellingen specialiseert Ida zich in het vertellen van verhalen, waarbij gedachten en emoties hoorbaar worden middels poppen en objecten. Dit alles, in een decor dat de fantasie prikkelt en tot de verbeelding spreekt. Theater waarin hilarische momenten afgewisseld worden met ontroering. Alles in dienst van het verhaal.

Dit jaar komt Ida, samen met Michiel en wederom onder regie van Fred met een verhaal vol… ratten! Niet het standaard ‘rattenvanger van Hamelen’-verhaal maar elementen uit dit verhaal geheel naar de actualiteit getrokken. Manipulatie, machtsmisbruik en fake news zijn niet echt onderwerpen die je bij een 6+ voorstelling verwacht maar door de unieke vorm van communiceren lukt het Ida en Michiel (Ademien en Luca) om de stampvolle zaal in Hoofddorp vanaf de eerste minuut ademloos te boeien.

De Rattenvanger Ida van Dril 5

Het verhaal gaat over Ademien, een schoonmaakster uit Hamelen en Luca, een muzikant en vuilnisverzamelaar. De burgemeester van de stad is een machtig en ijdel man, die de stad vrij van vuil wil houden en een grote afvalvermaler heeft. Hij is baas van alles, ook van het weeshuis en hoort graag de bevolking voor hem juichen als hij spreekt. En alle mensen doen mee want de burgemeester is fantastisch en Hamelen is geweldig. Alhoewel… Af en toe verdwijnen er mensen én er komen steeds meer ratten in de stad.

Luca juicht echter niet, en moet daarom naar de gevangenis. Maar daar is nog nooit iemand weer levend uitgekomen. Ademien wil hem redden maar mag de stad niet uit. Er zit maar een ding op; via het riool. Samen met haar rattenvriend gaat ze op avontuur om uiteindelijk tegen de burgermeester op te komen en daarmee hopelijk Luca en wie weet wie nog meer te redden.

De Rattenvanger Ida van Dril 8

De Rattenvanger is een bijzondere voorstelling met een verhaal dat bijzonder gebracht wordt. Een extra boodschap wordt meegegeven maar de voorstelling zit ook vol met humor en vermaak. Ida en Michiel zijn te zien in theaters maar ook op scholen en festivals. De voorstelling toert nog door het hele land tot aan mei 2018.

Kijk voor de volledige speellijst op www.stichtingstudiopeer.nl

Klik hier voor de fotoreportrage

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Rob de Haan