Mocht u nog een ervaring van uniek muziektheater op uw verlanglijstje hebben staan, is de PindakaasPrins een dikke aanrader.

Holland Baroque, Orkater en Oorkaan brengen de familievoorstelling ‘de PindakaasPrins’ naar het theater en Musicalsites is bij de première in de Philharmonie te Haarlem.

‘Een voorstelling voor iedereen die weleens in de regen heeft gelopen’. En regen was er! Heel veel! Figuurlijk gesproken dan. Het verhaal begint met het 20-koppige orkest in regenponcho op het toneel. Als het orkest de eerste klanken laten horen beginnen de drie spelers, Kaspar Schellingerhout, Erik van der Horst en Maartje van de Wetering het verhaal.

Er was eens (niet zo heel lang geleden) een huis in een straat waar het altijd regende! Wekenlang, misschien wel maanden! Zelfs in huis regent het. De drie kinderen; Esmaraldina (de oudste), Jaak (de jongste) en Valentijntino vormen met vader en moeder het gezin. Alleen is er veel ruzie in het gezin. Op een dag besluiten de kinderen dat het genoeg is geweest. Er moet een einde komen aan al dat geruzie en die regen. Die avond klimmen ze uit het raam en gaan op avontuur. Een lange tocht dwars door een gigantisch sprookjesbos met stoere ninja-piraten, een heks en… een pindakaasprins.

DePindakaasPrins Orkater HollandBaroque Orkaan 50

De tekst is geschreven door Freek Vielen (winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014) en er zit voor alle leeftijden wat in. Is er voor ‘de jeugd van tegenwoordig’ de referentie naar Instagram en tablets, voor de ouders zit er ook wat humor in (van je zus kussen krijg je incesticiden, nee geen tikfout!). Het verhaal wordt verteld maar ook deels gespeeld, dit alles aangevuld met de prachtige klanken van het orkest. Hoewel datzelfde orkest ook behoorlijk wat acteerwerk mag laten zien. Ze zijn totaal onderdeel van wat er op toneel gebeurd. Verplaatsen zich, verkleden zich en hebben solo’s die passen bij het accent waar het verhaal op dat moment is.

Subliem spel is als Jaak (Erik) in huilen uitbarst maar dit dus in het ritme van de gespeelde muziek doet. Het moment van de twee broers waar Valentijntino ‘in de put zit’ (hij ligt dan onder een tafel) en Jaak probeert hem eruit te praten door een lied over leuke dingen te zingen (met eigen begeleiding op een elektrisch gitaar) houdt de aandacht van het publiek goed vast. Iets dat op andere momenten in de voorstelling wat lastiger is.
De Haka (jawel u leest het goed) is verrassend maar echt fenomenaal en krachtig zoals het hoort en zit op een juist moment in het verhaal. Als uiteindelijk de draak verslagen is, is de regen gestopt en zijn de kinderen weer veilig in hun huis en eigen bed beland.

DePindakaasPrins Orkater HollandBaroque Orkaan 60 6

Dat deze voorstelling later ook als schoolvoorstelling gespeeld gaat worden is geheel begrijpelijk. Een ieder ziet de verbindingslijnen van het verhaal met de werkelijkheid van vandaag de dag. Gebroken gezinnen, scheiding uitvechten in bijzijn van, en de strijd maar tevens band tussen broer(s) en zus. Wie heeft er als kind niet ooit eens een verhaal bedacht om even bij weg te dromen, even uit de waan van de dag? En wie hoopt er niet (nog steeds) op de komst van die Prins, die pindakaasprins….

Wil je meer weten over de PindakaasPrins kijk dan op www.orkater.nl of www.depindakaasprins.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Scenefoto’s: Ben van Duin