De musical ‘De Ontdeckingh’ vertelt het verhaal van twee mannen uit Enkhuizen; Dirck China en Jan Huygen van Linschoten. Twee ontdekkingsreizigers die samen leefden in Enkhuizen in een tijd dat koopmannen uit waren op macht, zeemannen zeven zeeën bevoeren en voor hun vertier naar de vrouwen van lichte zeden gingen.

‘De Ontdeckingh’

Wie kent het lied ‘Jan Huygen in de ton’? Hoe is dit lied ontstaan? Wie kent het verhaal van Jan Huijgen en het verhaal van ontdekkingsreizen? Ontdekkingen waarin het in de musical ‘De Ontdeckingh’ allemaal om draait. Niet alleen in het verleden maar ook bij het maken van deze productie. Er is speciaal voor ‘De Ontdeckingh’ een openluchttheater gebouwd aan het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Het toneel is zeer breed en de cast bestaat uit ca. 50 acteurs wat deze musical tot een mooi spektakel maakt.

Cast ‘De Ontdeckingh’

Het verhaal van deze illustere mannen werd verteld door Boy Ooteman (o.a. Soldaat van Oranje) in zijn rol van Dirck China. De rol van Jan Huijgen werd gespeeld door Jeroen C. Molenaar (o.a. Gelaarsde Kat, Stil in mij) waarbij zijn vrouw, Reynu, werd gespeeld door Willemijn Maandag (Chorus Line, My Fair Lady, Evita). Megan Roele nam de rol van Trijn voor haar rekening, de vrouw die een eigen bordeel begon en geheimen wist waar koopman Blauhulck, gespeeld door Ian Bok, zijn voordeel mee kon doen. Dit speelde zich allemaal af in een tijd dat steden en koopmannen veel macht hadden.

Wie denkt dat geschiedenis saai is, komt voor een verrassing te staan, aangezien Jan Huygen van Linschoten en Dirck China door hun intelligentie, doorzettingsvermogen, grote vriendschap en bravoure Holland een grote welvaart brachten. En dat in een tijd van doortrapte koopmannen die hun macht altijd wilden vergroten ten koste van alles. De stoutmoedigheid van Huygen en China worden op een mooie manier belicht en met de nodige humor gespeeld. De wisselwerking tussen humor en drama is uitstekend opgezet.

De cast van De Ontdeckingh wordt bij het vertellen van het verhaal ondersteund door mooie illustraties op het grote scherm op de achtergrond van het brede toneel. Een verhaal dat voor veel mensen niet bekend is maar op waarheid berust. De cast breekt soms even door de vierde wand om contact te zoeken met het publiek om daarna weer verder te gaan met vertellen van het verhaal. Een verhaal met komische en ontroerende momenten in een musical die alles in zich heeft.

De mooie muziek van Tim Knol staat als een huis in dit klassieke verhaal. Mooie ballads worden afgewisseld door stevige nummers die uitstekend passen in de scenes. Het script en de liedteksten zijn van de hand van Annet Langedijk-Mazereeuw.

‘De Ontdeckingh’ is een letterlijk een ontdekking voor producent Frans van Leeuwen en regisseur Esther Lagerwij die absoluut geslaagd is. Dit vormt weer een bewijs dat amateurproducties hun plek aan het veroveren zijn in Nederland.

Aanrader

Voor iedereen die houdt van een mooie voorstelling in de open lucht is ‘De Ontdeckingh’ absoluut een aanrader waarbij het handig is om warme kleding mee te nemen. Als u dat doet, is er niets dat u tegenhoudt om te gaan genieten van een mooie voorstelling op de plaats waar het voor deze ontdekkingsreizigers allemaal begonnen is, Enkhuizen. Als u dat combineert met een bezoek aan deze mooie streek kan het niet anders dat u een mooie dag gaat beleven.

Meer informatie vind je op https://www.ontdeckingh.nl/

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage