Al sinds 1976 is de musical over het pientere roodharige meisje Annie met grote regelmaat op diverse podia over de gehele wereld te zien. Ook in Nederland zijn er al vele producenten geweest, die met hun casts en creatives deze productie op de planken hebben gebracht. Dit theaterseizoen kunt u opnieuw genieten van het hartverwarmende verhaal over het stoere weesmeisje Annie, die wordt uitgenodigd om de kerstdagen door te brengen bij multimiljonair Warbucks.

De aanloop naar de première op 02-12-2019 in het bomvolle Chassé theater in Breda verliep alles behalve soepel. Zo trok regisseur William Spaaij zich een maand voor de première terug vanwege een verschil van artistiek inzicht. Gesteld kan worden dat choreograaf Pim Veulings, die de regie vervolgens over heeft genomen, zijn taak goed heeft volbracht. In de aankondiging van deze musical werd aangegeven dat het welbekende verhaal in een meer eigentijds jasje zou worden gestoken. Over de term eigentijds kan gediscussieerd worden, maar verfrissend en vernieuwend is de huidige productie zeker. De choreografieën en het gebruik van het toneel en decor zijn anders dan anders, wat leidt tot een nieuwe, interessante vormgeving.

Het decor is gebaseerd op het oorspronkelijke stripverhaal Little Orphan Annie van tekenaar Harold Lincoln Gray. De tekenstijl en het kleurgebruik wat in deze eerste strips over Annie werd gehanteerd vormt de basis van het toneelbeeld van de huidige productie van Annie de musical. Het decor met zijn luikjes, schuivende delen en lichteffecten is ondersteunend voor het verhaal.

Annie wordt gespeeld door vijf verschillende meisjes, waarvan Ida Verspaandonk de première mocht spelen. Dit deed zij met verve! Ida stond haar mannetje, zowel qua spel als qua zang. Ida was brutaal en zelfverzekerd en iedere noot die ze zong was raak. Zo zuiver, zo helder, absolute klasse! Van de kinderen viel naast Ida ook de kleine Anne-Louise Janssen (als Molly) op. Hoe jong ze ook nog is, ze stond zelfverzekerd op het podium en had de humor aan haar broek hangen.

Willemijn Verkaik tilt opnieuw haar personage naar een nieuwe dimensie. Haar versie van Juffrouw Hannigan  is gelaagd. Zo is ze hard en gemeen, maar zijn er momenten waarop je als kijker ook medelijden met haar hebt en je je afvraagt waardoor ze is geworden wie ze nu is. Verkaik brengt humor, maar raakt opnieuw met haar imposante stemgeluid. In het nummer meidentroep zijn haar vocale capaciteiten simpelweg weergaloos te noemen.

Ondanks de belofte tot vernieuwing blijft het toch de zoveelste vertolking van het alom bekende verhaal. De verwijzingen naar meer actuele onderwerpen zoals klimaatverandering en fake news dragen wel bij aan modernisering, maar echt eigentijds kan de voorstelling niet genoemd worden. Ook is  de voorstelling wat druk voor een echte familiemusical. Het spreektempo ligt vrijwel continue enorm hoog, waardoor het voornamelijk voor kinderen en ouderen niet altijd even gemakkelijk te volgen zal zijn. Ook gebeurt er veel op het podium, wat niet altijd ondersteunend is voor het verhaal. Toch zal een bezoek aan deze kleurrijke voorstelling niet teleurstellen. De individuele capaciteiten van de spelers zijn van een hoog niveau en de pakkende nummers op de nieuwe muzikale arrangementen van Jeroen Sleyfer maken Annie tot een echte feel-good musical.

Kijk voor de speellijst op https://anniedemusical.nl/waar-wanneer/

Lees ook:
William Spaaij niet verder als regisseur van Annie de musical

Foto’s: Monique Picocrie
Verslag: Ilse van Vliet