Zoals de Burgemeester van Tiel, Hans Beenakker, in zijn toespraak voorafgaand aan de première van de musical “de nacht van Flipje” al heel terecht aanhaalde, doe je er als ster, held of icoon pas echt toe als je 3 dingen hebt. Een standbeeld, een museum en…..een musical. Een standbeeld en een eigen museum had Flipje uit de Betuwe al en dus werd het de hoogste tijd voor zijn eigen musical. Het 50-jarig bestaan van Schouwburg & Filmtheater de Agnietenhof bleek hiervoor het perfecte moment te zijn. De komende dagen is dan ook de voorstelling: “De nacht van Flipje” te bewonderen in dit mooie theater, wat zich een van de grootste theaters in Rivierenland mag noemen. 

De Nacht van Flipje

Het verhaal start zo’n 150 jaar geleden. We zien hoe een uitvinder, Alexander Heldring, experimenteert met bessensap. De wetenschap vraagt offers en dit betekent slecht nieuws voor Heldrings vriendelijke, maar ietwat dommige assistent Ottho van Tiel. Het experiment mislukt met een explosie tot gevolg. 

Vervolgens belanden we in 2020. Het is een roerige tijd en er dreigt van alles mis te gaan. Zowel op persoonlijk vlak van diverse personages als op macro-niveau, waarbij aanstormend politica Rita Grommer plannen heeft om heel de Betuwe te asfalteren en het te ontdoen van alles wat bloeit en groeit. Wat volgt is een vermakelijke musical over het zijn van een echte held, gespeeld door een mix van professionals en amateurs. Van de amateurs vallen met name Ineke van Beuzekom als Rita Grommer en Eric Blaas als Alexander Heldring op. Zij zetten hun personages sterk neer. De voorstelling wordt echter met name gedragen door de professionals, wiens podiumervaring duidelijk merkbaar is. Alexandra Alphenaar is  erg leuk als de slissende reddende kerst-engel Klaartje en zorgt voor enkele komische momenten. Daarnaast is Alfred van den Heuvel een van de pilaren waar deze voorstelling op rust. 

De Agnietenhof

Dat de voorstelling wordt opgevoerd ter ere van het theater is duidelijk zichtbaar. Voor een amateurvoorstelling die slechts enkele dagen te zien is, is het decor zeer uitgebreid en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het theater biedt qua licht en effecten. Sommige decorstukken en kostuums zijn zeer goed uitgevoerd, met name het standbeeld van Heldring. Ook de twee lantaarnpalen waarbij hondjes staan doen het erg goed en zijn slim bedacht. Het verhaal en de ode aan Flipje en Tiel is echter wat mager. Sommige van de liedjes lijken meer in de voorstelling geschreven te zijn om iedereen de mogelijkheid te bieden het decor aan te passen, dan omdat ze daadwerkelijk iets aan het verhaal toevoegen. 

Met name voor bewoners uit Tiel en omstreken is de voorstelling leuk om te gaan bekijken. Jong en (nog) onbekend talent krijgt met deze voorstelling een podium. De voorstelling is bij momenten grappig en scherp (met name wanneer grapjes worden gemaakt die linken aan de actualiteiten zoals #metoo).Na een standbeeld en een museum heeft Flipje nu ook een volwaardige musical gekregen en dus kunnen we met zekerheid stellen dat Flipje nu een echt icoon is. 

Foto’s en verslag: Ilse van Vliet

Lees ook:
Extra voorstelling ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’