fbpx

De mijnwerkers van Nigtevecht

De mijnwerkers van Nigtevecht

Voor het zevende achtereenvolgende jaar vond er de “mannenvoorstelling” plaats op de Frank Sanders Akademie. Wat ooit begon als een grap, is inmiddels traditie geworden. Michiel Varga schreef en regisseerde ook deze voorstelling, zoals gebruikelijk, waarbij de lachspieren van het publiek het moesten ontgelden.

In juni waren er al twee voorstellingen gespeeld, maar deze week ging de voorstelling in reprise. De cast was iets gewijzigd ten opzichte van die van juni. Buddy Vedder, Chris Schep en Coen Vink konden niet mee doen aan de reprise en zijn vervangen door David van den Tempel, Mitch Blaauw en Jasper Stokman. Kylian de Rooij, Stef Pits, Lucas van Elshout, Bastiaan de Haan, Melle Berendse, Christian van Eijkelenburg en Rob Bakker maakten de cast compleet. De muzikale begeleiding was in handen van Billy Maluw. Waar veel professionele producties gaan werken met een orkestband, werd de mannenvoorstelling voor het eerst begeleid door livemuziek. Wanneer Michiel Varga de voorstelling schrijft, gaat hij op zoek naar lekker foute muziek om het verhaal te begeleiden. Zo kwamen gisteren ‘Working in a coal mine’ dat perfect paste bij de ruwe bolsters die in kolenmijnen werken, “I know him so well” en “Wie begrijpt wat liefde is” die haaks staan op het imago van de ruwe mijnwerkers.

Mannenvoorstelling 2015 69

Waren het de afgelopen jaren superhelden, wereldleiders, modellen, boeren, hotelgasten en kantoor collegae. Nu was het de beurt aan mijnwerkers. Maar is er nog wel behoefte aan kolen? Wordt het niet eens tijd om de boel te sluiten, de arbeiders om te scholen en iets nieuws te beginnen? De baas ziet dat niet zitten maar de anderen wel. Maar dan wel met elkaar want ze kunnen niet zonder elkaar! Nooit. Totdat blijkt dat achter dit alles een grotere macht de touwtjes in handen heeft en hun lot beslist (zoals ieder jaar weer blijkt). De kolenmijn waar de mannen in werken stort in maar aangezien dit de enige mijn in de streek is, bestaan de hulptroepen uit slechts een man. Zoals altijd zijn de personen niet wie ze lijken te zijn en ontstaan er onverwachte gebeurtenissen en zijn er diverse plots die ineens bij elkaar komen. Als de kolenmijn niet meer te redden is, wordt er besloten in plaats daarvan een kapsalon te beginnen waar alle mijnwerkers zullen werken. Dat is het begin van het einde zoals dat alleen bij de “mannenvoorstelling kan”. Nieuwsgierig, dan is het verstandig om volgend jaar toch eens te komen kijken.

Mannenvoorstelling 2015 83

De kracht van de mannenvoorstelling en regisseur Michiel Varga zijn de voorspelbare onverwachte plots die deze traditie binnen de Frank Sanders Akademie tot een waardevol en mooi juweeltje maken die het bezoeken meer dan waard is.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

2018-02-22T21:31:40+00:0016/09/2015 19:22|

Leave A Comment