Sinds gisterenavond mag productiehuis Deep Bridge een nieuw pareltje aan zijn repertoire toevoegen. Zij serveren u ‘Meiskes en Jongens’, een knap staaltje muziektheater naar de teksten van Arne Sierens, overgoten met een sausje van de grootste Vlaamse muzikale klasbak allertijden Raymond van het Groenewoud. En dat alles in een recept van chef-regisseur Sébastien De Smet. Ik kan u vertellen: het smaakt naar meer!

Het verhaal

‘Meiskes en Jongens’ vertelt het verhaal van familie De Clerq, een welgesteld gezin dat op het eerste gezicht doodnormaal lijkt te zijn. Op het eerste gezicht, want wanneer blijkt dat een vriendinnetje van de zonen De Clerq hun vader wel héél goed kent, wordt op tragikomische wijze duidelijk dat de façade die het gezin De Clerq voor zich opgetrokken heeft, vol barsten zit en afbrokkelt: moeder Tilly (Karlijn Silehem) is een aan alcohol verslaafde, overbezorgde, labiele huisvrouw. Ze weet het hart van vader Philip (Koen Van Impe) al lang niet meer sneller te doen slaan. Nonkel Lode (Stany Crets) daarentegen kan de schoonheid van Tilly wel nog smaken en begrijpt totaal niet dat Philip voor een groen blaadje als Daniëlle (Barbara De Winter) kiest. Of Daniëlle ook voluit voor haar affaire met Philip gaat, blijft nog maar de vraag. Ze is namelijk niet vies van een feestje, en samen met haar vriendin Lieske (Jolijn Anthonissen) maakt ze ook de koppen van vriend Bertrand (Florian Avoux) en zonen Anthony en Gregory (Korneel Defrancq en Timo Tembuyser) gek.

Anders

Dat ‘Meiskes en Jongens’ een bijzonder stuk is, is het minste wat we kunnen zeggen. Het is namelijk heel moeilijk binnen één genre te categoriseren. Zoals Deep Bridge het zelf omschrijft: “Je hebt toneelstukken, je hebt musicals, je hebt muziektheater, je hebt komedie, je hebt drama, je hebt klassiekers, je hebt creaties,… Ergens daartussen beweegt zich deze voorstelling van ‘Meiskes en Jongens’.” Het is namelijk een vrij atypisch stuk, een stuk dat het publiek zich niet meteen zal voorstellen bij het woord ‘musical’, de term die regisseur Sébastien De Smet op het stuk kleeft. “Het is zo anders! Ik denk dat niemand in de zaal verwacht had wat hij gezien heeft. En dat maakt het juist zo goed”, vertelt Barbara De Winter. Ook Koen Van Impe beaamt dat: “We brengen een bepaald gevoel over, een gevoel dat voor sommige mensen heel herkenbaar kan zijn.” En dat is exact waarom het stuk op zo’n specifieke wijze in je kleren kruipt: op een uitvergrootte en komische manier is de tragiek van het stuk toch zeer herkenbaar in de maatschappij van vandaag.

Topformule!

“Meiskes en Jongens vertrekt vanuit een goed stuk én het zit vol songs van een van Vlaanderens grootste monumenten. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan, maar die twee ingrediënten vind ik op zijn minst meer dan de moeite waard om te komen kijken”, legt regisseur Sébastien De Smet enthousiast uit. En het klopt: ‘Meiskes en Jongens’ is een topformule die gewoonweg werkt: teksten van Arne Sierens aangevuld met het repertoire van Raymond van het Groenewoud, ervaren acteurs die een jonge garde acteurs ondersteunen en beter tot hun recht laten komen, een prachtig decor met live orkest. Het plaatje klopt volledig. Wil u eens wat anders dan de doorsnee feel good musical? Koop snel tickets voor ‘Meiskes en Jongens’! Nog tot 14 oktober in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Kijk voor meer informatie op https://deepbridge.be/shows/meiskes-en-jongens/
Foto’s: Deep Bridge
Verslag: Lieze Jacobs