Als rasechte ‘Rotterdammert’ kwam deze muziekal wel lekkert binnen. Heb in een deuk lopen te liggen maar heb ook een traantje weg lopen te pinken.
Het is 7 september een druilerige avond die mij naar het Nieuwe Luxor brengt. Ein-de-lijk de kans om de musical te bekijken waarbij mijn Rotterdamse hart bij voorbaat al sneller gaat kloppen.

We beginnen de show met een Feyenoord, de schaal, voetbal, Amsterdam (ofwel 020) sketch van Martin van Waardenberg voor het doek op gaat. Kennelijk is het in de zaal een feest van herkenning want wat wordt er gelachen én het publiek maakt als een koor, dat de 2e stem zingt, zijn “leuzen” af. Als dat geen goede aftrap is van de musical zelf weet ik het ook niet meer.

Over het stuk ben ik kort. De verslaggeving van de “echte première” is reeds gedaan. De voorstelling is voorál een feestje voor de Rotterdammers in de zaal. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het geen succes was. En niet ontzettend leuk is voor iedereen in het publiek. Toch merkte ik dat je als mede Rotterdammer toch iets meer voelt, ervaart en wat gevatte grappen eerder doorhebt. Een voorbeeld hiervan zijn de delen uit de sketch van Jules Deelder de ziekte van Hedel.

IMG 2006

De 2e akte is zwaar en bouwt in een mooie boog naar de essentie van het verhaal. De zieke Geer. Harry zijn zoon, gespeeld door Terence vd Loo, zingt een hartverscheurend lied over het missen van zijn vader. Een emotioneel moment.

Wanneer ik Terence achteraf spreek en hem vertel dat ik een traantje weg heb gepinkt zegt hij volmondig “YESS”. Het is dan ook zijn favoriete scene om te doen in de gehele show. Wanneer ik hem complimenteer met zijn Rotterdamse accent vertelt hij trots dat dat een flinke oefening was voor iemand uit … Den Bosch.

IMG 2019

De ster van de avond, Noël van Santen, die zijn première beleefde als de garage monteur Kees de Bree, glundert van plezier. Hij vertelt mij dat hij zich heeft voorbereid op de rol door de beelden van de voorstelling vele malen te bekijken en vooral de dans routine al vlot te gaan oefenen. Omdat Noël een ander postuur heeft dan zijn voorganger heeft hij de rol van Kees eigen gemaakt. “Zijn Kees” is bijvoorbeeld wat meer een sulletje. Nu Noël al even meedraait improviseert hij hier en daar een grapje. Voor hem is de leukste scene waarin de relatief stille Kees het achterste van de tong laat zien tegenover collega Yusuf.

Noël wordt ook door de cast even in het zonnetje gezet. Zo krijgt hij Bloemen, is er champagne én tijdens het foto moment scandeert de cast “Noël Noël Noël”.

De Marathon speelt nog even en is zeer zeker een bezoek waard! Een waar, Rotterdams, meesterwerkje.

Lees ook:
‘De Marathon’ gaat flitsend van start in 010

Klik hier voor de foto’s van deze premiere

Verslag: Alexis Bloemen.
Foto’s: Marloes Romeijn